Συμβαίνει τώρα:
Αυτοκίνητο έπεσε σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο – Αναφορές για νεκρούς
Τοπικά Νέα

Καθαρά Δευτέρα: Αυτά είναι τα πιο ξεχωριστά έθιμα στη Βόρεια Ελλάδα

Η Καθαρά Δευτέρα έχει τα δικά της ξεχωριστά έθιμα, που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Οι εικόνες κάθε χρόνο τέτοια μέρα, προκαλούν συζητήσεις…

Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα, Κουδουνοφόροι στο Σοχό και παρελάσεις με άρματα κλέβουν την παράσταση την Καθαρά Δευτέρα στη Βόρεια Ελλάδα καθώς συνοδεύουν τις παραδοσιακές εκδηλώσεις για τα κούλουμα και ρίχνουν την αυλαία των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ημέρας στο Φράγμα της Θέρμης θα παρουσιαστεί και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά για την προετοιμασία της φασολάδας η μεγαλύτερη τροχήλατη κατσαρόλα διαμέτρου τριών μέτρων και χωρητικότητας 700 λίτρων.

Τον τόνο της ημέρας θα δίνουν φυσικά οι λαγάνες, οι χαρταετοί, τα σαρακοστιανά εδέσματα και τα λαϊκά παραδοσιακά και ρεμπέτικα υπαίθρια γλέντια στις εκδηλώσεις των δήμων ενώ καρναβαλικές παρελάσεις θα γίνουν στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης και τα Σήμαντρα της Χαλκιδικής.   

Βγάζουν τον «πρόσωπο» οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες στη Νάουσα

Χωρίς τον «πρόσωπο», την ιδιαίτερη αυτή μάσκα που χαρακτηρίζει το μοναδικό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», θα κυκλοφορήσουν σήμερα στους δρόμους και τις γειτονιές της Νάουσας τα μπουλούκια των μεταμφιεσμένων με τις φουστανέλλες και τις γυναικείες στολές. Το δρώμενο, σε μια πιο χαλαρή και ανάλαφρη εκδοχή του, θα λάβει και πάλι χώρα με χορό και μουσική από ζουρνάδες και νταούλια, φαγητό και ποτό έξω από τα σπίτια, μικρά γλέντια στους δρόμους και τα στενά της πόλης.

Με τον τρόπο αυτό πέφτει η αυλαία των καρναβαλικών εκδηλώσεων που στην περιοχή έχουν έντονο παραδοσιακό χρώμα καθώς το έθιμο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και οι ρίζες του ανιχνεύονται σε διονυσιακές αρχές της αρχαίας Ελλάδας.   

Η μεγάλη παρέλαση των Κουδουνοφόρων στο Σοχό

Ξεχωριστή σημασία έχει το δρώμενο «Κουδουνοφόροι», στον Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Θα ακολουθήσει μοίρασμα φασολάδας και σαρακοστιανών εδεσμάτων και από τις 2:30 το μεσημέρι ξεκινά το «Προσταβάνι», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το έθιμο της συγχώρεσης με το μοίρασμα πορτοκαλιών και το χειροφίλημα στους γηραιότερους.

Επίσης, στην ‘Ασσηρο του δήμου Λαγκαδά στις 12:30 το μεσημέρι της Καθαρά Δευτέρας θα ξεκινήσει η παρέλαση των καρναβαλιστών που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασσήρου, ενώ θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι και σαρακοστιανά εδέσματα.

Καρναβαλική παρέλαση και στη Χαλκιδική

Για την Καθαρά Δευτέρα είναι προγραμματισμένη και η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, με θέματα βγαλμένα από την επικαιρότητα, στον δήμο Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική. Στην παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία των Σημάντρων θα συμμετέχουν ομάδες, σύλλλογοι, φορείς και σχολεία της περιοχής, ενώ αναμένεται πλήθος επισκεπτών.

Τροχήλατη κατσαρόλα «γίγας» θα βράσει τη φασολάδα στον Δ.Θέρμης

Στο Φράγμα της Θέρμης το πέταγμα του χαρταετού θα συνοδευτεί με άφθονα παραδοσιακά εδέσματα και μουσική, ωστόσο τις εντυπώσεις αναμένεται να «κλέψει» η μεγαλύτερη τροχήλατη κατσαρόλα διαμέτρου τριών μέτρων και χωρητικότητας 700 λίτρων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο Φράγμα θα παρουσιαστεί και θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της εκδήλωσης της Καθαρά Δευτέρας για πρώτη φορά η κατσαρόλα «γίγας» που θα βράσει την παραδοσιακή φασολάδα η οποία και στη συνέχεια θα προσφερθεί στον κόσμο.

Παράλληλα, στα Βασιλικά του δήμου Θέρμης θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα με τον παραδοσιακό γάμο και τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, με δεκάδες άρματα και το κάψιμο του καρνάβαλου.

Χαρταετοί, λαγάνες και φασολάδες «πρωταγωνιστές» στα Κούλουμα

Με μοίρασμα δωρεάν χαρταετών, λαγάνες, φασολάδες, σαρακοστιανά εδέσματα, με μουσική και χορό ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα Κούλουμα οι δήμοι στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, στον δήμο Θεσσαλονίκης θα στηθούν τέσσερις υπαίθριες γιορτές. Επίκεντρο για μια ακόμη χρονιά θα είναι το δάσος του Σέιχ Σου, όπου παραδοσιακά κάθε χρόνο συγκεντρώνονται εκατοντάδες επισκέπτες. Το πατροπαράδοτο έθιμο του χαρταετού θα λάβει χώρα από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων και παραδοσιακών εδεσμάτων.

Ανάλογες εκδηλώσεις οργανώνονται στο Θεατράκι του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, στο Άλσος Νέας Ελβετίας και στην Τριανδρία, στην αυλή του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Πηγή Φωτό: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα