Φρέσκα μύδια Μακρύγιαλου Πιερίας ενόψει Καθαράς Δευτέρας για το σαρακοστιανό τραπέζι. «Φωτιά» έχουν πάρει τα συσκευαστήρια της περιοχής για να καλύψουν τη ζήτηση.
«Οι τιμές για τα φρέσκα μύδια της Καθαράς Δευτέρας θα είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρσι και η αρμαθιά που έχει περίπου 30-35 κιλά μύδια, θα πωλείται από 85 λεπτά το κιλό» λέει ο Τάσος Δραγάνης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών του Μακρύγιαλου Πιερίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Μακρύγιαλος Πιερίας, είναι η μεγαλύτερη μυδοπαραγωγός περιοχή της Ελλάδας και η μοναδική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑυ) και εξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η ποιότητα του μυδιού είναι εξαιρετική γιατί οι μονάδες βρίσκονται κοντά σε εκβολές ποταμών και μεταφέρονται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τα μύδια ενώ η θερμοκρασία των νερών κρατείται σε χαμηλά επίπεδα.
Στο λιμανάκι του Κίτρους, ο κ. Δραγάνης περιμένει εδώ και ώρα να καταπλεύσει το σκάφος του που έφυγε από νωρίς το πρωί για να μαζέψει αρμαθιές. Έχει ήδη παραγγελίες από Ιταλία και η νταλίκα περιμένει στο λιμάνι να φορτώσει τις παλέτες, υπολογίζοντας το φορτίο να φτάσει τους 22 τόνους.
«Κάθε χρονιά ξεκινάμε μετά τις 15 Μαρτίου αλλά φέτος αρχίσαμε νωρίτερα λόγω του ήπιου κλίματος που ευνόησε την παραγωγή» εξηγεί ο κ. Δραγάνης, ευελπιστώντας να καταφέρουν αυτή τη χρονιά να πιάσουν τους περιβαλλοντικούς όρους που θέτουν ετησίως τους 12.000 τόνους σε προϊόν.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ