Υπάρχουν περιπτώσεις που η ιδιωτική πρωτοβουλία φέρνει ανάπτυξη, όχι μόνο μέσα από επενδυτικά σχέδια και οικονομικές προτάσεις αλλά και μέσα από την προσπάθεια που καταβάλουν άνθρωποι της τέχνης να προσεγγίσουν με μια διαφορετική ματιά όσους τους περιβάλλουν, το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο ζουν, εργάζονται και δημιουργούν...
Είναι αυτές οι λίγες περιπτώσεις που το επιχειρείν αγκαλιάζει την τέχνη, εν προκειμένω τη φωτογραφία. μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά έναν χώρο φιλοξενίας, αλλά και μια γειτονιά, σ’ έναν πυρήνα δημιουργικής έκφρασης.
Αυτός ήταν ο στόχος της εμπνεύστριας του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών “Lucy Art Residency”, της εικαστικής φωτογράφου Μαρίας Μιτζάλη, που ξεκίνησε την προσπάθειά της αυτή μόλις το 2017 και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να φιλοξενήσει στην πόλη της Καβάλας ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της φωτογραφικής τέχνης.
Η ίδια, λάτρης της φωτογραφίας και με αναπτυγμένο το αίσθημα της δημιουργικής έκφρασης, κατάφερε να μετατρέψει μια οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση με ιστορία 42 ετών, σε ένα σημείο αναφοράς για τους καλλιτέχνες της φωτογραφίας. Ταυτόχρονα, μια ολόκληρη παραθαλάσσια γειτονιά, δυτικά της Καβάλας, όπου η ξενοδοχειακή μονάδα αποτελεί τουριστικό τοπόσημο, μεταμορφώνεται κάθε καλοκαίρι σε μια περιοχή στην οποία συναντώνται καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για ν’ ανταλλάξουν ιδέες, εμπειρίες και γνώσεις.
Όπως εξηγεί η Μαρία Μιτζάλη, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ιδέα για την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών άρχισε να υλοποιείται όταν βρέθηκε να ζει στην Καβάλα για τρία χρόνια, προκειμένου μαζί με τον αδελφό της, Αντώνη, να επιβλέπει την ανακαίνιση της οικογενειακής ξενοδοχειακής επιχείρησης που λειτουργούσε στην πόλη από το 1976.
Η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 2009 και έμεινε πιστή στη μοντερνιστική προσέγγιση του αρχικού σχεδιασμού του κτιρίου. «Η δημιουργία του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών», σημειώνει η κ. Μιζτάλη, «είχε εξαρχής ως στόχο τη συγκρότηση μιας κοινότητας που θα βρίσκεται σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και τη σταδιακή ανάπτυξη ενός hub τεχνών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, διεθνείς παράγοντες και οργανισμούς». Καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος είναι ο Νικόλας Βεντουράκης.
Εκείνο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι όλοι οι καλλιτέχνες που επισκέπτονται την πόλη στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος αφήνουν το δικό τους φωτογραφικό αποτύπωμα, καθώς φωτογραφίες τους εκτίθενται μόνιμα στους χώρους της ξενοδοχειακής επιχείρησης, δημιουργώντας μια ιδιόμορφη φωτογραφική γκαλερί ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους.
Ο Δήμος Καβάλας, μέσω της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, στηρίζει τον θεσμό και την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών, αναγνωρίζοντας, όπως υπογραμμίζει η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, «τον σκοπό που εξυπηρετεί, διαδίδοντας το μήνυμα της πόλης για μια κοινωνία ανοιχτών οριζόντων, όπου η Καβάλα αποτελεί εφαλτήριο δημιουργικής έκφρασης και πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες από το εξωτερικό».
Πρώτος επίσημος φιλοξενούμενος του Lucy Art Residency ήταν ο Γάλλος Sylvain-Couzinet Jacques (2017) και ακολούθησε το δίδυμο των Ιταλών καλλιτεχνών Martin Errichiello και Filippo Menichetti (2018).
Ο Oλλανδός Sjoerd Knibbeler είναι ο καλλιτέχνης που επιλέχθηκε για το φετινό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών. Ο εικαστικός που ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ θα μείνει στην Καβάλα για δυο εβδομάδες τον Ιούνιο και θα πραγματοποιήσει μια ομιλία ανοιχτή στο κοινό της Καβάλας στο Χαλίλ Μπέη τζαμί (Παλιά Μουσική) στην καρδιά της παλιάς πόλης, στη χερσόνησο της Παναγίας.
Παράλληλα, ομιλίες θα πραγματοποιήσουν τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής, Raphaëlle Stopin, Γιώργης Μαγγίνης, Nadine Wietlisbach, Μυρτώ Στείρου, Σύλβια Σαχίνι και Joao Linneu, (δημιουργοί του μη κερδοσκοπικού οργανισμού VOID), η επιλαχούσα καλλιτέχνιδα Maria Sturm καθώς και η εικαστικός Almudena Romero η οποία θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο κυανοτυπίας στο πλαίσιο του προγράμματος.
L#02» στο Μουσείο Φωτογραφίας της Ολλανδίας και στο Paris Photo / Aperture Foundation Photobook Awards.