Αυτοψία στη γέφυρα που κατέρρευσε χθες το απόγευμα, σε κεντρική οδική αρτηρία στην Καβάλα, πραγματοποίησε η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη και τον πρόεδρο της Εγνατίας οδού Απόστολο Αντωνούδη.
Η κ. Νοτοπούλου αρχικά ενημερώθηκε από τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα για το ιστορικό του ατυχήματος, που συνέβη χθες το απόγευμα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κανένας τραυματισμός. Σε δηλώσεις της υπογράμμισε ότι ο υπουργός Υποδομών έδωσε εντολή να έρθουν στην περιοχή επιθεωρητές – ελεγκτές δημοσίων έργων «γιατί είναι η δεύτερη κατά σειρά εν γνώση μας γέφυρα, που καταρρέει στην περιοχή, μετά αυτή του Κομψάτου στον Ίασμο, οπότε είμαστε εξαιρετικά προβληματισμένοι γι’ αυτό».
«Η πολιτεία αυτονόητα», τόνισε η υφυπουργός, «θα κάνει ό,τι πρέπει, ωστόσο είναι πολύ πρόωρο να προβούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για το πώς κατέρρευσε η γέφυρα. Έχουν γίνει μόνο κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Θα συζητήσουμε για το τι μπορεί να γίνει από την μεριά του δήμου και της περιφέρειας και εφόσον δεν είναι επαρκείς οι δυνατότητες θα συνδράμει τότε το αρμόδιο υπουργείο, όπως γίνεται πάντα. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει και έλεγχος για την απόδοση ευθυνών».
Η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε ακόμα ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις υποδομές προβλέπει τη σύσταση μητρώου, ακριβώς για να διασφαλίσει την ασφάλεια των υποδομών μιας και προβλέπει την καταγραφή της κατασκευής τους, της συντήρησής τους και φυσικά του ελέγχου.
Τι λένε οι οδηγοί που έζησαν τον εφιάλτη στη γέφυρα
Οι εικόνες μετά την κατάρρευση της γέφυρας
Αλαλούμ μετά την κατάρρευση της γέφυρας στην Καβάλα
Πολλά ερωτήματα γεννά η πτώση της γέφυρας στην Καβάλα, αλλά ακόμα περισσότερα, οι απαντήσεις των αρμοδίων για το τι έφταιξε.
Μάλιστα, η δήμαρχος της Καβάλας, ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχεται μιλώντας στο newsIT.gr ότι… «εμείς δεν ξέρουμε από γέφυρες». Διευκρινίζει ότι από το 1990 δεν είχε γίνει καμία συντήρηση!
Συγκεκριμένα, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα αναφέρει: «Υποχώρησε το οδόστρωμα και όχι οι κολόνες από κάτω. Είναι μία γέφυρα που είναι φτιαγμένη πάνω στη θάλασσα σχεδόν… Υποχώρησε το οδόστρωμα μετά τη διέλευση πολύ βαρέως οχήματος… Τώρα θα περιμένουμε πραγματογνωμοσύνες, θα κάνουμε συσκέψεις, θα δούμε μελέτες, να δούμε τι φταίει… Δε νομίζω να είχε συντηρηθεί τελευταία. Δεν έχει συντηρηθεί καθόλου! Είναι μία γέφυρα φτιαγμένη την εποχή του 90 και δεν είναι φτιαγμένη να περνούν τόσο βαριά οχήματα. Είναι το τρίτο οδόστρωμα στο δήμο Καβάλας που υποχωρεί μετά από διέλευση βαρέων οχημάτων«.
Για το ποιος έχει αρμοδιότητα για τη συγκεκριμένη γέφυρα, η δήμαρχος λέει στο newsIT.gr :
«Η γέφυρα είναι εθνικό δίκτυο και αμφισβητούμενο, στην γκρίζα ζώνη. Η συντήρηση του εθνικού δικτύου μέσα στον αστικό ιστό είναι του Δήμου. Άλλο όμως συντηρώ δρόμους και άλλο συντηρώ γέφυρες. Εμείς από γέφυρες δε γνωρίζουμε όπως καταλαβαίνετε.
Εφόσον είναι εθνικό δίκτυο, υποτίθεται ότι ανήκει στο Δήμο Καβάλα. Αλλά δεν ξέρουμε από γέφυρες. Πριν δύο χρόνια είχαμε καλέσει την Εγνατία Οδό να το δει από κάτω να κάνει μία αυτοψία… στις κολόνες της γέφυρας. Άντεχαν ακόμα όπως άντεξαν και τώρα, οι κολόνες δεν έπαθαν τίποτα, το οδόστρωμα άνοιξε».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος από την άλλη, κάνει το σταυρό του που δεν υπήρχαν τραυματίες… «Ευτυχώς δε θρηνήσαμε θύματα… Εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα και καμία ευθύνη για το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου. Αλλά αν μας ζητηθεί θα από το Δήμο, θα συνδράμουμε με κάθε μέσο. Είναι ευθύνη του Δήμου οι γέφυρες του δρόμου».
Πηγή: seleo.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, kavalapost