Site icon NewsIT
11:05 | 28.06.24

Καβάλα: Το έμβλημα της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας έγινε πηγή έμπνευση για μικρούς καλλιτέχνες

Newsit Newsroom

Ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο για παιδιά στην Καβάλα μέσα στο όμορφο και δροσερό περιβάλλον του κήπου της Στρατιωτικής Λέσχης.

Ο κήπος της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς (ΛΑΦ) στην Καβάλα γέμισε με παιδικές φωνές και χρώματα, στο πλαίσιο μιας όμορφης και πρότυπης δράσης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας (ΤΘΜ) υποστράτηγου Ηλία Κωστάκη, σε συνεργασία με το δήμο Καβάλας, στο πλαίσιο των φετινών ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2024.

Δεκάδες παιδιά και έφηβοι μαζί με τους γονείς τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο graffiti stencil που επιμελήθηκε η γραφίστρια και εικαστικός κα Θώμη Αγγέλου, μέσα στο όμορφο και δροσερό περιβάλλον του κήπου της Στρατιωτικής Λέσχης που υποδέχθηκε μικρούς και μεγάλους.

Το εργαστήριο αυτό αποτελούσε παράλληλη δράση της έκθεσης φωτογραφικού υλικού και πρωτότυπων τεκμηρίων με τίτλο: «1913 – 2024: Η διαχρονική πορεία του Στρατού στην ιστορία της Καβάλας» που λειτουργεί στις αίθουσες της ΛΑΦ σε συνδιοργάνωση της ΧΧ ΤΘΜ και του δήμου Καβάλας.

Ο διευθυντής του 7ου Επιτελικού Γραφείου της ΧΧ ΤΘΜ Συνταγματάρχης Ηλίας Μαγκόπουλος, καλωσόρισε θερμά εκ μέρους του διοικητή της Μεραρχίας στον κήπο της ΛΑΦ μικρούς και μεγάλους, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο των «Ελευθερίων» ο στρατός μέσα από αυτές τις δυο εκδηλώσεις στέλνει το δικό του μήνυμα στην τοπική κοινωνία, τιμώντας το σημαντικό γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης από το Πολεμικό Ναυτικό τον Ιούνιο του 1913 αλλά και αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Στην διάρκεια του καλλιτεχνικού εργαστηρίου η κα Θώμη Αγγέλου έκανε μια παρουσίαση της τεχνικής του graffiti stencil και στην συνέχεια τα παιδιά τύπωσαν πάνω σε λευκά μπλουζάκια διάφορα σχέδια εμπνευσμένα από το έμβλημα της ΧΧ ΤΘΜ. 

Το έμβλημα με τον τοξοβόλο Κένταυρο  

Το έμβλημα της Μεραρχίας, απεικονίζει έναν τοξοβόλο Κένταυρο. Το σώμα του αλόγου συμβολίζει το άρμα, ενώ το ανθρώπινο σώμα συμβολίζει τον αρματιστή. Στην κορυφή του θυρεού, υπάρχει το ρητό ΥΠΟ ΣΚΙΗ (υπό σκιά), φράση που αποδίδεται στον Σπαρτιάτη Διηνέκη.

Ο Διηνέκης ήταν ένας από τους 300 Σπαρτιάτες, που έλαβαν μέρος στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ., υπό τον βασιλιά Λεωνίδα. Ο Σπαρτιάτης οπλίτης, έμεινε γνωστός εξαιτίας της απάντησης του «καλύτερα, θα πολεμήσουμε υπό σκιά», όταν κάποιος παρατήρησε, ότι οι Πέρσες είναι τόσοι πολλοί, ώστε τα βέλη τους θα σκέπαζαν τον ήλιο.

Η φράση αυτή, που έμελλε να γίνει συνώνυμη της ανδρείας, της τόλμης και της περιφρόνησης του θανάτου, αναγράφεται πάνω στον θυρεό της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας και συμβολίζει το ύψιστο ιδανικό των Ελλήνων για την πατρίδα τους.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version