Ο διοικητής του Θεαγενείου, Θεόδωρος Ρεβενάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι την ημέρα της κινητοποίησης θα κάνουν κανονικά τις χημειοθεραπείες τους οι 70 εσωτερικοί ασθενείς του νοσοκομείου οι οποίοι θα εξυπηρετηθούν από το προσωπικό ασφαλείας, ενώ οι χημειοθεραπείες των 180 εξωτερικών ασθενών θα γίνουν την επόμενη Δευτέρα ή την Πέμπτη.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι του Θεαγενείου θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας (8.00 πμ – 12.00 μμ) και πορεία προς το ΥΜΑΘ, ενώ στη συνέχεια το Σωματείο θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
«Οι νοσηλευτές του Θεαγενείου εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αναδεικνύουν το πρόβλημα των χημειοθεραπειών και διεκδικούν τη λύση του με την ίδρυση Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου. Η κωλυσιεργία για τη λύση του ζητήματος των χημειοθεραπειών θέτει τον καθένα προ των ευθυνών του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείου Εργαζομένων του Θεαγενείου και προσθέτει: «Οι υγειονομικοί είναι συνοδοιπόροι στον αγώνα των καρκινοπαθών, αυτήν την πολύ ευάλωτη ομάδα συνανθρώπων μας, που δικαιούνται τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας καθώς η επιστήμη έχει κάνει άλματα».
Ο κ. Ρεβενάκης, εξήγησε ότι το θέμα είναι τυπικό, καθώς ουσιαστικά στο Θεαγένειο λειτουργεί Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων από τον Μάρτιο του 2017, με άνω των 250 χημειοθεραπειών ημερησίως και εξοικονόμηση 200.762,54 ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Παράλληλα ανέφερε ότι η Μονάδα έχει ενταχθεί στην πρόταση του νέου Οργανισμού του νοσοκομείου που κατατέθηκε στην 4η ΥΠΕ, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι οι Οργανισμοί όλων των Νοσοκομείων της χώρας περιμένουν έγκριση.
Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Θεαγενείου, Αθηνά Γραμματικοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι δεν ισχύει ότι ιδρύθηκε Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Φαρμάκων. «Υπάρχει μια εγκατάσταση, δεν υπάρχει όμως στον Οργανισμό του Νοσοκομείου Κεντρική Μονάδα Διάλυσης. Έχει προταθεί να γίνει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Υπάρχει η υποδομή που δεν είναι στην ευθύνη του Φαρμακείου είναι στην ευθύνη της νοσηλευτικής υπηρεσίας και την διαχειρίζονται οι νοσηλευτές. Αντιλαμβάνεσθε ότι εκ των πραγμάτων είναι οξύμωρο γιατί η ευθύνη της διαχείρισης του φαρμάκου είναι του Φαρμακείου. Αυτό είναι το ένα θέμα. Ένα δεύτερο είναι το τεχνικό κομμάτι της υποστήριξης, βγήκε μια εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας ενδεικτικά που εμπλέκει όλες τις ειδικότητες. Αυτή τη στιγμή είναι μόνο στην ευθύνη των νοσηλευτών χωρίς όμως αυτό να είναι το σωστό, γιατί στο 2017 υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εξειδικευτεί και έχουν σπουδάσει το φάρμακο».
Η κ Γραμματικοπούλου επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει πρόβλημα και με τα ραντεβού για τις ακτινοβολίες, τα οποία κλείνονται για μετά από τέσσερις μήνες διότι καθυστερεί η εγκατάσταση του δεύτερου γραμμικού επιταχυντή και η αντικατάσταση της πηγής του κοβαλτίου.
Σύμφωνα όμως με τον διοικητή του νοσοκομείου η εγκατάσταση του δεύτερου γραμμικού επιταχυντή προγραμματίζεται για το φθινόπωρο ενώ αναβάθμιση του κοβαλτίου έχει ήδη δρομολογηθεί, και το κόστος ύψους 400.000 ευρώ θα καλυφθεί από κονδύλια του Αντικαρκινικού Εράνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ