Όπως αποκάλυψε, σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης, ενώ το 2017 έγιναν 150 συλλήψεις αλλοδαπών στο αεροδρόμιο, το πρώτο οκτάμηνο του 2018, αυξήθηκαν σε πάνω από 850.
«Στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουμε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.’Εχουμε οχήματα με… 800.000 χιλιόμετρα, το 1/3 των δικύκλων της Αμεσης Δράσης είναι ακινητοποιημένο λόγω ελλιπούς συντήρησης, δεν έχουν αντικατασταθεί οι στολές των δικυκλιστών, κάτι που έπρεπε να γίνει από το 2016, και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τα μοιράζουμε ο ένας στον άλλον στην αλλαγή βάρδιας. Από την άλλη, δεκάδες είναι οι αποσπάσεις αστυνομικών σε νησιά για την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει με το μεταναστευτικό, ενώ από το σύνολο των 5.500 αστυνομικών του νομού, οι 450 απασχολούνται καθημερινά στη φύλαξη αστυνομικών τμημάτων και σταθερών στόχων», είπε ο κ.Τσαϊρίδης, προσθέτοντας ότι, συνολικά, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 350.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου υπηρετούν 250 αστυνομικοί από τους 370 που απαιτούνται και όλα τα κρατητήρια στα αστυνομικά τμήματα του νομού είναι υπερπλήρη.
«Πέρυσι είχαμε 5.000 συλλήψεις αλλοδαπών και φέτος 11.000, με αποτέλεσμα τα κρατητήρια να είναι σε οριακή κατάσταση με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μία μέρα του Σεπτεμβρίου αναγκαστήκαμε να βάλουμε 80 άτομα σε ένα κρατητήριο χωρητικότητας μόλις 12 ατόμων», τόνισε ο κ.Τσαϊρίδης.
Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη με την αύξηση των προσφυγικών ροών, σημείωσε ότι ορισμένα άτομα από τις χώρες του Μαγκρέμπ παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, με λαθρεμπόριο τσιγάρων και διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή της Ροτόντας, αλλά «αν και τους συλλαμβάνουμε, την επόμενη μέρα είναι ελεύθεροι και στο ίδιο πάλι σημείο».
«Η πρότασή μας είναι ότι σε περίπτωση που άτομα, τα οποία εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας και έχουν πάρει έγγραφα προσωρινής διαμονής, προβαίνουν σε παραβατική συμπεριφορά, να κρατούνται σε κλειστό κέντρο κράτησης μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους, διαδικασία ωστόσο που είναι εξαιρετικά χρονοβόρα», πρόσθεσε.
Με αφορμή την επίθεση στο Α.Τ. Ομόνοιας, τόνισε ότι «η σφοδρότητα και η συχνότητα των επιθέσεων μας προβληματίζει και κυρίως ότι, ενώ αυξάνονται, δεν υπάρχουν συλλήψεις. Μόνο στη φρουρά έξω από το Τουρκικό Προξενείο, από το 2010 μέχρι τώρα, έχουν γίνει περισσότερες από 30 επιθέσεις με μολότοφ», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ