“Παλέψαμε με τα νερά, με το ποτάμι, παλέψαμε στην κυριολεξία, είπα κάποια στιγμή πάει, θα πνιγούμε… Έφερα και δύο τούμπες, το κεφάλι μου ήταν μέσα στα νερά. Μπορεί να ήπια και νερό, δεν ξέρω”!
Είναι η συγκλονιστική μαρτυρία του Μιχάλη Ασκαρίδη, ο οποίος μαζί με την γυναίκα του αλλά και γείτονες του, στους Ανθόκηπους Ευκαρπίας, έδωσαν μάχη με τα ορμητικά νερά, που κατέκλυσαν την περιοχή, όταν ξέσπασε η καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη.
Από τη σφοδρή νεροποντή το ρέμα κοντά στην αερογέφυρα της Σταυρούπολης υπερχείλισε. Κάτοικοι δηλώνουν ότι φοβήθηκαν πως θα πνιγούν, όταν νερά, τόνοι λάσπης και άλλα φερτά υλικά εισέβαλαν στα σπίτια, καταπλάκωσαν αυτοκίνητα και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.
«Με τα χίλια ζόρια τραβούσα τη γυναίκα μου για να τη σώσω, γλιστρούσε, μου έφευγε από τα χέρια, της λέω “κρατήσου” και σιγά – σιγά, κάγκελο – κάγκελο θα αλλάζεις τα χέρια σου για να ανεβείς. Αν έφευγε πίσω θα πνιγόταν» περιγράφει ο κ. Ασκαρίδης.
Τις δύσκολες στιγμές που έζησε όταν κατέρρευσε τοίχος, περιγράφει και ο Γεννάδιος Γιαννίδης. “Το σπίτι πλημμύρισε, το αυτοκίνητο παρασύρθηκε μέσα στο σπίτι, δεν έμεινε τίποτα, γκρεμίστηκε τοίχος, μέσα στην αυλή όλο πέτρες. Έπεσε ο τοίχος, ανεβήκαμε πάνω στην κολόνα γιατί το νερό έφτασε στα δύο μέτρα” διηγείται.
Πυροσβεστικά κλιμάκια έκαναν εννέα διασώσεις, από τις περιοχές της Ευκαρπίας και της Πολίχνης, κατά τις οποίες απομάκρυναν ανθρώπους από μονοκατοικίες και αυτοκίνητα και τα μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.
Οι κάτοικοι στους Ανθόκηπους Ευκαρπίας υποστηρίζουν ότι είχαν ζητήσει τον καθαρισμό του ρέματος και παράλληλα ζητούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έπαθαν οι περιουσίες τους. “Απευθυνθήκαμε στον Δήμο (Παύλου Μελά) για το ρέμα με γραπτό αίτημα και στην Περιφέρεια -γιατί μας είπε ο δήμος ότι το ποτάμι ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Κάναμε αίτημα στην Περιφέρεια, έχουν εδώ οι γείτονες και αριθμό πρωτοκόλλου. Κάποιος να μας αποζημιώσει, γιατί δεν υπάρχει τίποτα” τονίζει ο Μιχάλης Ασκαρίδης.
Δήμος Παύλου Μελά: Όλα τα αστικά μικρά ρέματα τα είχαμε καθαρά, αλλά σε αυτό δεν μπορούμε να μπούμε μέσα γατί χρειάζονται ερπυστριοφόρα”.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας Παύλου Μελά, Αθανάσιος Λαζαρίδης εξηγεί ότι “ξεχείλισαν τα ρέματα, παρόλο που ήταν καθαρισμένα”. Ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι εκτός από τη δυνατή βροχή “ξεχείλισαν γιατί (παρότι ήταν καθαρισμένα) ήθελαν επιπλέον καθαρισμό, τον έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από το Υπουργείο και την Περιφέρεια, υπάρχει κονδύλιο και δυστυχώς καθυστέρησε και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα”. Ο κ. Λαζαρίδης επισημαίνει ότι “το συγκεκριμένο ρέμα εδώ και τρία χρόνια ζητάμε να καθαριστεί, γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση για δικά μας μηχανήματα, χρειάζονται μεγάλα μηχανήματα έργου, ερπυστριοφόρα, μας είχαν πει ότι αυτό θα ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι, δυστυχώς πήγε πίσω” και σημειώνει ότι είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλοπνίκης Βούλα Πατουλίδου.
Την ανάγκη ειδικών μηχανημάτων για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου ρέματος τονίζει κι ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Καθημερινότητας Παύλου Μελά, Δημήτρης Αθάνατος. “Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό […].Όλα τα αστικά μικρά ρέματα τα είχαμε καθαρά, αλλά σε αυτό δεν μπορούμε να μπούμε μέσα, γιατί χρειάζονται ερπυστριοφόρα”.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας ανέφερε πως ήδη από πολύ νωρίς το πρωί βρίσκονται στο σημείο που επλήγη μηχανήματα του δήμου για την απομάκρυνση της λάσπης και των φερτών υλικών, κάνοντας την εκτίμηση ότι τα συνεργεία θα χρειαστούν δύο-τρεις μέρες για να ολοκληρώσουν τις εργασίες. “Ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή ζημιών […] θα την κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου” ενώ για το αίτημα των κατοίκων που υπέστησαν καταστροφές σημείωσε ότι “πάντα δίνεται βοήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά πρέπει αυτά να καταγραφούν και μετά να πάρουν τις αποζημιώσεις”.
Χ.Στεργιάδης: Δεν υπήρχαν βουλωμένα φρεάτια – Θα γίνει επανέλγχος
Όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, στο ρέμα στην Ευκαρπία θα γίνει “ό,τι άλλο χρειαστεί, θα συνδράμουμε με εντολή του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, ώστε να ανοίξουν όλα τα επικίνδυνα σημεία, αν και εφόσον υπάρχουν και άλλα που έμειναν από χτες τη νύχτα”.
Προβλήματα δημιουργήθηκαν σε διάφορα οδικά δίκτυα στην περιφερειακή, στην περιοχή της Σταυρούπολης στη γέφυρα, τόνισε ο κ. Στεργιάδης ο οποίος εξήγησε ότι “λόγω κατωφέρειας της εθνικής οδού μαζεύτηκε νερό σε εκείνα τα σημεία λόγω μεγάλης έντασης. Υπήρχε μεγάλη δυσκολία στην κίνηση την πρώτη στιγμή της βροχόπτωσης, αλλά βάλαμε μηχανήματα από την Περιφέρεια αντλητικά, ανοίξαμε μέσα τα φρεάτια και με διάφορα μηχανήματα, φορτωτές, DCB, καθαρίσαμε τα οδικά δίκτυα”.
Ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ σχολίασε πως δεν υπήρξαν προβλήματα με βουλωμένα φρεάτια, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει επανέλεγχος σε αυτά.
“Θα ξαναγίνει έλεγχος ξανά στα φρεάτια, πάμε και σε χειμερινή περίοδο, ούτως η άλλως θα βγουν οι υπηρεσίες των δήμων και της ΕΥΑΘ ώστε να καθαριστούν αυτά τα σημεία αλλά και σε συνδρομή της Περιφέρειας θα καθαριστεί και ό,τι υπόλοιπο έχει απορρίμματα.”
Σε αυξημένη ετοιμότητα οι υπηρεσίες και του δήμου Ωραιοκάστρου
Επί ποδός και σε 24ωρη βάση παραμένουν οι υπηρεσίες του δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς και σήμερα βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ.
Όπως αναφέρει η διοίκηση του δήμου “από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συνεργεία του δήμου Ωραιοκάστρου υπό τον συντονισμό του δημάρχου Παντελή Τσακίρη βρίσκονται στους δρόμους, φροντίζοντας για την αποκατάσταση προβλημάτων και ζημιών που προκλήθηκαν από τη σφοδρή βροχόπτωση η οποία έπληξε την περιοχή”. Συνεργεία του δήμου χρειάστηκε να επέμβουν στο 1ο και 2ο λύκειο Ωραιοκάστρου, όπου πλημμύρισαν δύο σχολικές αίθουσες και στο 4ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου, για να καθαρίσουν τα χώματα που είχαν συγκεντρωθεί στο σχολείο.
Σήμερα βαρύτητα έχει δοθεί στον επιφανειακό καθαρισμό φρεατίων και στο κλείσιμο λακκουβών που δημιουργήθηκαν σε δρόμους.
Από τις 7 το πρωί ειδικό μηχάνημα του δήμου Ωραιοκάστρου εργάστηκε στον δρόμο Παλαιοκάστρου – Νεοχωρούδας, για την αποκατάσταση φθορών και τον καθαρισμό του δρόμου από πέτρες που είχαν μεταφερθεί με τα νερά της βροχής, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην κυκλοφορία.
Το τηλέφωνο 2310 688.514 του εργοταξίου του δήμου Ωραιοκάστρου, αποφασίστηκε ότι θα λειτουργήσει σήμερα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, ώστε να επικοινωνούν φορείς και πολίτες που επιθυμούν να αναφέρουν κάποιο πρόβλημα ή που ενδεχόμενα έχουν εντοπίσει σημεία τα οποία χρήζουν επέμβασης.
Μηχανήματα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας καθαρίζουν σπίτια δρόμους και το ρέμα στους Ανθόκηπους Ευκαρπίας
Στο μεταξύ ιδιωτικά μηχανήματα στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται ήδη στην περιοχή των Ανθώκηπων στην Ευκαρπία και απομακρύνουν φερτά υλικά και λάσπες από σπίτια δρόμους και κυρίως το ρέμα που υπερχείλισε. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπο Στεργιάδη “μέχρι αργά το απόγευμα ένα μεγαλο μέρος υλικών θα έχει απομακρυνθεί ενώ ο πλήρης καθαρισμός θα χρεαστεί δύο με τρεις ημέρες”.
Σε επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες και σήμερα
Οι βροχοπτώσεις δεν δημιούργησαν ιδιαίτρα προβλήματα σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανέφερε στο “Πρακτορείο 104,9FM” , ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ωστόσο όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς αναμένονται και σήμερα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Η κακοκαιρία “πηγαίνει προς Χαλκιδική, πιθανώς να έχουμε και κάποια έντονα φαινόμενα στο πόδι της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας κι εκεί θα δώσουμε προσοχή, έτσι και αλλιώς τα μηχανήματα είναι σε επιφυλακή, έχουν ενημερωθεί και οι δήμαρχοι και τα μηχανήματα έργου της περιφέρειας, οπότε για ό,τι χρειαστεί θα παρέμβουμε και εκεί” σημείωσε ο κ. Στεργιάδης.
“Οι δυνάμεις μας παραμένουν σε επιφυλακή” ανέφερε στο “Πρακτορείο 104,9 FM” ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής, Βασίλειος Βαθρακογιάννης, “δεδομένου ότι και σήμερα αναμένουμε έντονες βροχοπτώσεις, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες και συναρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα” σημείωσε.
Η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε 150 κλήσεις για βοήθεια από την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. “Έγιναν 17 αντλήσεις υδάτων και εννέα διασώσεις ατόμων και δύο σκύλων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο” ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης, διευκρινίζοντας ότι από τις 150 κλήσεις, στις 100 περιπτώσεις πήγαν μόνο για έλεγχο”.