Κεντρική Μακεδονία

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ αναγορεύτηκε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός

«Σας ευχαριστώ που με ξαναφέρατε πίσω». Με τα λόγια αυτά ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός αποδέχθηκε το τίτλο του Επίτιμου καθηγητή, που του απένειμε το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την εξαιρετική προσφορά του και την επιστημονική δραστηριότητά του στο γνωστικό αντικείμενο της Φυσικής Περιβάλλοντος και Φυσικής της Ατμόσφαιρας.

«Σήμερα τιμούμε και επανεντάσσουμε στην Ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου μας, 16 χρόνια μετά την αποχώρησή του από το Τμήμα Φυσικής, έναν επιστήμονα που έχει διαπρέψει σε παγκόσμιο επίπεδο έχοντας ιδρύσει ή συνιδρύσει ποικίλα Επιστημονικά και Ερευνητικά Κέντρα, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος και μέλος Εθνικών Διεθνών Επιτροπών και Ακαδημιών Επιστημών ανά τον κόσμο και έχοντας επιτύχει σημαντικότατες διεθνείς διακρίσεις» είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, χθες το απόγευμα, στην Παλιά Φιλοσοφική Σχολή, χαιρετίζοντας την απονομή του τιμητικού τίτλου στον αιρετό Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και Επόπτη του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας.

Ο Χρήστος Ζερεφός το 1979 βρέθηκε στο ΑΠΘ από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ και, όπως υπενθύμισε ο κ. Μήτκας, ήταν από τους πρώτους καθηγητές που έφεραν στο Ίδρυμα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα από τις Βρυξέλλες. Ήταν, επίσης, ένας από εκείνους που συνέταξαν τον κανονισμό διαχείρισης κονδυλίων έρευνας, κάνοντας έτσι την αρχή της νομοθετικής ρύθμισης των Επιτροπών Έρευνας στην Ελλάδα, αλλά και ίδρυσε το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας και στη συνέχεια και το πρώτο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Φυσικής του Περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Το έπαινο του τιμώμενου ανέγνωσε ο νυν Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, καθηγητής Αλκιβιάδης Μπάης, μιλώντας για τον άνθρωπο «που ανέδειξε και σημάδεψε με τη δουλειά του την εξέλιξη της επιστήμης της φυσικής της ατμόσφαιρας στην Ελλάδα, προωθώντας παράλληλα τη σταδιοδρομία πολλών νεότερων επιστημόνων» –μεταξύ αυτών, όπως διευκρίνισε, και του ιδίου.

«Αφουγκράζεται τις σύγχρονες επιστημονικές απαιτήσεις και προσαρμόζει ανάλογα τις επιστημονικές τους ανησυχίες στα νέα δεδομένα. Έχει την ικανότητα να εμπνέει τους συνεργάτες του και προσελκύει το ενδιαφέρον για επιστημονική έρευνα ουσίας. Κατά την πολυετή θητεία του στο Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών συνέβαλε μέσω των διδακτορικών διατριβών που επέβλεψε ή συνεπέβλεψε στη δημιουργία μίας νέας γενιάς επιστημόνων, οι οποίοι διαπρέπουν σήμερα ως καθηγητές ή ερευνητές σε γνωστά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπάης.

Για τις ατμοσφαιρικές μεταμορφώσεις μίλησε ο κ. Ζερεφός, ενθυμούμενος κατά την αντιφώνησή του ότι έφυγε «κλαίγοντας» από το ΑΠΘ, αποδεχόμενος, όμως, μία «τιμητική μετάκληση στην Αθήνα για να βοηθήσει στη δραστηριότητα ενός νεοσύστατου τμήματος γεωπεριβάλλοντος».

Ο τιμώμενος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον -παρόντα στην τελετή- τ. υπουργό και τ. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Σωτήρη Κούβελα, διότι όπως εξήγησε «έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστούμε εν Ελλάδι, καθώς αντελήφθη το πρόβλημα και μας ανέθεσε ένα βαρύ έργο, να ασχοληθούμε με το τι γίνεται με το νέφος των πόλεων». «Ασχοληθήκαμε και με αυτό και με τη βοήθεια συναδέλφων μας και από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Πετύχαμε να εισαγάγει η χώρα καταλυτικά οχήματα, για να απαλλαγούν οι πόλεις από το χημικό νέφος» θυμήθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κεντρική Μακεδονία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κεντρική Μακεδονία: Περισσότερα άρθρα