Τρίτη, 19 Νοε.
15oC Αθήνα

Λύση στο πρόβλημα περιορισμένης ορατότητας στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” από τον Οκτώβριο του 2019

Λύση στο πρόβλημα περιορισμένης ορατότητας στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” από τον Οκτώβριο του 2019
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μια νέα μέθοδος πλοήγησης για την προσέγγιση του εδάφους από τα αεροσκάφη, η οποία αξιοποιεί, μεταξύ άλλων, το δορυφορικό σήμα, αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται τον Οκτώβριο του 2019 στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης και εκτιμάται ότι θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις καθυστερήσεις και τις αναβολές πτήσεων που σημειώνονται λόγω των καιρικών συνθηκών (σε περιπτώσεις χαμηλής ορατότητας).

Όπως εξήγησε αναλυτικά ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων των 14 αεροδρομίων της Fraport Greece, Ηλίας Μαραγκάκης, η μέθοδος αυτή (γνωστή ως PBN – Performance Based Navigation) θα εφαρμοστεί από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και έρχεται να “ανακουφίσει” σημαντικά το αεροδρόμιο, στο οποίο ορισμένες φορές η χαμηλή νέφωση και η ομίχλη δημιουργούν προβλήματα στην ορατότητα των πιλότων.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαραγκάκης, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους, “το αεροδρόμιο Μακεδονία διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να λειτουργεί με ασφάλεια”. Σε ό,τι αφορά το σύστημα ILS εξήγησε, ότι το αεροδρόμιο διαθέτει το σύστημα ILS, κατηγορίας II, στους διαδρόμους προσαπογείωσης όπου απαιτείται και όπου συγχρόνως επιτρέπουν τόσο οι μορφολογικές συνθήκες, όσο και το νομικό πλαίσιο. Όπου δεν υπάρχει IlS, είναι γιατί δεν το επιτρέπουν οι παραπάνω συνθήκες. Εκεί θα συνδράμει σημαντικά η μέθοδος PBN.

Όπως επεσήμανε, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κατά καιρούς το αεροδρόμιο “Μακεδονία” είναι σύνθετο και οφείλεται τόσο στη μορφολογία του εδάφους, όσο και στις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, είναι ένα αεροδρόμιο υψηλών προδιαγραφών, που αναβαθμίζεται σε επίπεδο υποδομών και αυτό θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση της επιβατικής κίνησης. Ήδη, είπε, το 2018, σε σχέση με το 2017, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 7%, με τον αριθμό των επιβατών να αγγίζει σχεδόν τα 6,7 εκατομμύρια.

Σημειώνεται, ότι οι επιβάτες που κινήθηκαν μέσω των ελληνικών αεροδρομίων άγγιξαν συνολικά τους 64,1 εκατ. Από αυτούς οι 29,9 εκατ, επιβάτες καταγράφονται στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κεντρική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις