Site icon NewsIT
20:56 | 09.11.17

Πατουλίδου: Κακώς πήρε έκταση το θέμα με τα φυτοφάρμακα στη Σταυρούπολη

Πατουλίδου: Κακώς πήρε έκταση το θέμα με τα φυτοφάρμακα στη Σταυρούπολη
Newsit Newsroom

Την άποψη ότι το θέμα της επικινδυνότητας των φυτοφαρμάκων που βρίσκονται σε κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, κακώς έλαβε τέτοια έκταση, από τη στιγμή που νόμιμες αποθήκες φυτοφαρμάκων, γνωστών εταιρειών, υπάρχουν σε διάφορα σημεία στο πολεοδομικό συγκρότημα, διατύπωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, μετά από αίτημα περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Η κ. Πατουλίδου γνωστοποίησε ότι «όμοια απόβλητα βρίσκονται και στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο κτίριο του απεντομωτηρίου, στην περιοχή του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης».

Και αυτά, όπως ανέφερε, θα απομακρυνθούν μαζί με τις ποσότητες που βρίσκονται στη Σταυρούπολη. Διαβεβαίωσε, άλλωστε, ότι οι αποθήκες ελέγχονται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και πρόσθεσε: «Θα δρομολογηθεί η ασφαλής μετακίνηση των φυτοφαρμάκων με πιστοποιημένη εταιρεία και το κόστος μεγαλώνει γιατί δεν θα γίνει η διαχείρισή τους εντός της Ελλάδας».

Παράλληλα σημείωσε, ότι η διαδικασία για τον διαγωνισμό ήδη έχει ξεκινήσει και λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπεισέλθει στη διαδικασία και η Πολιτική Προστασία.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σαρόπουλος, επισήμανε ότι από τους πέντε τόνους φυτοφαρμάκων, που αναφέρονται στις εν λόγω διαδικασίες ότι υπάρχουν στο κτίριο της Σταυρούπολης, το καθαρό βάρος των φαρμάκων υπολογίζεται σε 800 κιλά, καθώς το μεγαλύτερο βάρος είναι άδειες φιάλες, που θεωρούνται ρυπασμένες γιατί περιέχουν υπολείμματα. Είπε ακόμη, ότι «με τη νέα νομοθεσία που ισχύει εδώ και δύο εβδομάδες στην Ελλάδα, η κατοχή ληγμένων φυτοφαρμάκων δεν είναι στις δεσμεύσεις οι οποίες επισείουν κυρώσεις» και σημείωσε ότι «συνήθως μετά την πενταετία φεύγει η δραστικότητά τους».

[read4more]

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για την επικινδυνότητα των φυτοφαρμάκων αυτών, εστίασε το ενδιαφέρον του σε «9 φιάλες, βάρους 680 γραμμαρίων η κάθε μία, που έχουν εμφανίσει διάβρωση» και σχολίασε ότι οι υπόλοιπες συσκευασίες είναι άθικτες, διευκρινίζοντας ότι ζήτησε να γίνουν εργασίες μόνωσης του κτιρίου όπου είναι αποθηκευμένες.

Για τη ουσία που περιέχουν τα φυτοφάρμακα ανέφερε ότι η χρήση της έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από το 2006, είπε ότι το υλικό είναι θανατηφόρο, επισημαίνοντας ότι «έχουμε θρηνήσει συναδέλφους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τέτοιες ουσίες». Υπογράμμισε δε, ότι «από εμάς εξαρτάται να διαχειριστούμε το θέμα υπεύθυνα».

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» τόνισε ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, ενώ σχολίασε ότι επί χρόνια δεν ελήφθη καμία πρωτοβουλία για την ασφαλή απομάκρυνση αυτών των υλικών.

Ερωτήματα για τις διαδικασίες μεταφοράς των φυτοφαρμάκων στο εξωτερικό, διατύπωσε η Χρυσούλα Παλιαδέλη, από την παράταξη «Συμμετέχω».

Για «εγκληματική ολιγωρία και της σημερινής και των προηγούμενων διοικήσεων» έκανε λόγο ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ενώ θορυβημένη δήλωσε η Νιόβη Παυλίδου, από τους «Πολίτες Μπροστά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version