Τετάρτη, 13 Νοε.
14oC Αθήνα

Προεγκρίθηκε το ειδικό χωρικό σχέδιο για το νέο γήπεδο της Τούμπας

Προεγκρίθηκε το ειδικό χωρικό σχέδιο για το νέο γήπεδο της Τούμπας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ INTIME

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, προενέκρινε σήμερα το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας…

Το αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- είναι να αυξάνονται σε τρεις οι περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος με προεγκεκριμένο ΕΧΣ (μαζί με τη ΔΕΘ και το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά) και να ανοίγει ο δρόμος για μια πεντάδα μεγάλων έργων αναπλάσεων (μαζί με το πρώην στρατόπεδο Κόδρα και το Μουσείο Ολοκαυτώματος).

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, επισήμανε ότι στο προεγκεκριμένο ΕΧΣ για το γήπεδο περιλαμβάνονται δύο μεγάλες πολεοδομικές ενότητες: «η μία είναι αυτή γύρω από το γήπεδο, που περικλείεται από τις οδούς Μικράς Ασίας, Γρηγορίου Λαμπράκη, Διογένους, Παπαηλιάκη και Αδαμίδου. Και η δεύτερη είναι αυτό που ονομάζουμε “αλάνα” Τούμπας.

Στην (πρώτη) περιοχή λοιπόν εγκρίνεται και επιτρέπεται να γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, φυσικοθεραπεία και φυσική κεντρική αποκατάσταση, που χρειάζεται για ένα σύγχρονο αθλητικό γήπεδο, εμπόριο, εστίαση, αναψυκτήρια και στάθμευση βεβαίως, όπως και γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία. Στη δεύτερη περιοχή, εκεί που είναι η αλάνα της Τούμπας, προβλέπεται να γίνονται διάφορες δράσεις πρόνοιας και εκπαίδευσης που υπάρχουν έτσι και αλλιώς, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικοί και θρησκευτικοί χώροι όπως και χώροι συνάθροισης κοινού και εστίασης».

Κατά τον κ.Φάμελλο, και για τις δύο περιοχές προεγκρίθηκε ο συντελεστής δόμησης. Για την περιοχή του γηπέδου είναι 1,8 ενώ για την υπόλοιπη περιοχή, τη λεγόμενη αλάνα της Τούμπας, είναι 0,05 επιπλέον της υφιστάμενης υλοποιημένης και θεσμοθετημένης δόμησης. «Άρα δίνουμε μία δυνατότητα εκεί που υπάρχει και ένα υπόγειο κτίριο στάθμευσης να υπάρχουν συμπληρωματικές λειτουργίες για το γήπεδο. Από εκεί και μετά, τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στην προέγκριση έχουν να κάνουν με την αρμονία με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, την προστασία των αρχαιοτήτων, τη δυνατότητα να υπάρχουν χώροι για τηλεπικοινωνίες για τηλεοπτικούς σταθμούς, όλα αυτά που πρέπει να εφαρμοστούν για την προστασία από την ακτινοβολία, που προφανώς εκεί θα έχουμε αναμετάδοση, άρα θα πρέπει να γίνονται όλα με ασφάλεια, όλα αυτά που πρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία να προβλέπει.

Υπάρχει και η πρόβλεψη για τα κυκλοφοριακά ζητήματα, που προβλέπει τη σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης και μελέτης στάθμευσης, γιατί αυτό που θέλουμε στην περιοχή είναι να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Το γήπεδο θέλουμε να λειτουργήσει θετικά και οικονομικά και αισθητικά, πολεοδομικά» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έτσι λοιπόν, πρόσθεσε, «τώρα ολοκληρώθηκε ο τρίτος πυλώνας για τις μεγάλες παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη, που μαζί με το Κόδρα και το Μουσείο Ολοκαυτώματος δημιουργούν μία πεντάδα μεγάλων έργων αναπλάσεων, με έντονο συμβολισμό, τα μεγάλα αυτά έργα έχουν πολύ μεγάλο συμβολισμό αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό». Ο κ.Φάμελλος ευχαρίστησε ακόμη τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ταχύτητα διεκπεραίωσης όλων των διαδικασιών, αφού, όπως είπε, ενώ το τυπικό χρονοδιάγραμμα για αυτή τη δράση είναι έξι μήνες, οι υπηρεσίες κατάφεραν σε δύο μήνες, στο ένα τρίτο του χρόνου, να προεγκρίνουν με ασφάλεια και πολεοδομική και περιβαλλοντική αρτιότητα το έργο.

«Νομίζω ότι άξιζε για τη Θεσσαλονίκη και εμείς θέλαμε να το ολοκληρώσουμε για να αποδείξουμε ότι είμαστε συνεπείς. Αυτή η κυβέρνηση έφερε και το ζήτημα της τροπολογίας και της παραχώρησης έκτασης, διαπραγματευτήκαμε και όλη τη πολεοδομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη του έργου και νομίζω ότι άξιζε να κλείσει και ο κύκλος με την προέγκριση αυτή και να έχει και ένα απόθεμα η Θεσσαλονίκη, πλέον, τέτοιων εγκρίσεων για μεγάλες αναπλάσεις και προφανώς για να έχουν οι πολίτες στοιχεία για να μας κρίνουν για το έργο που έγινε που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό τα τελευταία τέσσερα χρόνια» τόνισε.

Υπενθύμισε δε ότι για το θέμα υπήρχε μια «τροπολογία με αρκετά συναρμόδια υπουργεία τον Οκτώβριο, που είχαμε δημιουργήσει όλους τους όρους τους πολεοδομικούς, περιβαλλοντικούς, κυκλοφοριακούς και κύρια, ιδιοκτησίας γης, ώστε να μπορέσει να γίνει το γήπεδο, και την παραχώρηση και από το ταμείο Εθνικής Άμυνας αντίστοιχου τμήματος γης. Η τροπολογία αυτή έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα (του ΠΑΟΚ), στο Σωματείο, να καταθέσει στις 24 Απριλίου την πρότασή του για το ΕΧΣ, τη λεγόμενη προμελέτη και σήμερα εγκρίθηκε αυτή η προμελέτη»

Κεντρική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις