Κεντρική Μακεδονία

Σέρρες: Εξαρθρώθηκε συμμορία που πουλούσε προστασία, εκβίαζε και έστηνε αγώνες

Από όλα είχε ο... μπαξές μιας συμμορίας στις Σέρρες. Πουλούσε προστασία, εκβίαζε και έστηνε αγώνες και σε αυτό συμμετείχε και ένας αστυνομικός. Ο αρχηγός του κυκλώματος εισέπραττε επίδομα βαριάς αναπηρίας.

Η συμμορία που δρούσε στις Σέρρες φέρεται να εκβίαζε ιδιοκτήτες νυχτερινών καταστημάτων στους οποίους «πουλούσε» προστασία, αναλάμβανε να εισπράξει εκβιαστικά οφειλές για λογαριασμό τρίτων, ενώ η αστυνομία διαθέτει στοιχεία που εμπλέκει τα μέλη του και στο «στήσιμο» αγώνων του τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Αυτά αποκάλυψε πολύμηνη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών Θεσσαλονίκης, που κορυφώθηκε το προηγούμενο 24ωρο με τη σύλληψη πέντε φερόμενων ως μελών της εγκληματικής ομάδας, μεταξύ αυτών κι΄ ενός αστυνομικού που τέθηκε ήδη σε διαθεσιμότητα και εις βάρος του κινούνται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις. Εκτός από τον 45χρονο αστυνομικό που – όπως έγινε γνωστό – υπηρετούσε στην υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν ακόμη δύο ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ – ένας 28χρονος και ένας 31 ετών – στους οποίους καταλογίζεται «αρχηγικός» ρόλος.

Η «προστασία» των μαγαζιών και οι «εκβιαστικές εισπράξεις»

Το συγκεκριμένο κύκλωμα από τα διωκτικά έγγραφα και τις εκατοντάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πρόσωπα φαίνεται να προκύπτει ότι προέβη από τις αρχές του έτους στην εκβίαση έντεκα ιδιοκτητών καταστημάτων στις Σέρρες, από τους οποίους οι κατηγορούμενοι εισέπρατταν, με το πρόσχημα της «προστασίας», ποσά που κυμαίνονται από 200 έως 1.000 ευρώ, ανά μήνα και για κάθε μαγαζί.

Ένα άλλο σκέλος της δικογραφίας αφορά τις λεγόμενες «εκβιαστικές εισπράξεις οφειλών», κατά τις οποίες το κύκλωμα αναλάμβανε για λογαριασμό τρίτων προσώπων να εισπράξει εκβιαστικά ποσά από οφειλές προς εκείνους, λαμβάνοντας ως αμοιβή το ήμισυ των εισπραχθέντων χρημάτων.

Είχαν επεκταθεί και στον διαδικτυακό τζόγο

Δεν έμεναν όμως στους εκβιασμούς και την προστασία…. Η δράση των συλληφθέντων φαίνεται να επεκτάθηκε και στον χώρο του διαδικτυακού τζόγου. Όπως εξήγησε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αντώνης Τζιτζής, παρουσιάζοντας την εξιχνίαση της υπόθεσης, η εγκληματική ομάδα είχε εγκαταστήσει σε τουλάχιστον έξι καταστήματα του νομού Σερρών, παράνομη ιστοσελίδα διαδικτυακού στοιχηματισμού, μέσω της οποίας λάμβανε ως αμοιβή ποσά από 3.000 έως 6.000 ευρώ, κάθε μήνα, ανάλογα με τον όγκο του στοιχηματικού τζίρου. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στη δικογραφία βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων, όπου εγκαταστάθηκε το συγκεκριμένο παράνομο λογισμικό.

Εστηναν ματς ερασιτεχνικών κατηγοριών

Η ίδια δικογραφία φέρεται να περιλαμβάνει ακόμη πρόσωπα που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Σερρών. Η αστυνομία φαίνεται να έχει στοιχεία που εμπλέκει το κύκλωμα σε τουλάχιστον πέντε «χειραγωγημένους» αγώνες ερασιτεχνικών κατηγοριών της περασμένης αγωνιστικής περιόδου. Σκοπός της χαρακτηριζόμενης ως «χειραγώγησης» αγώνων ήταν να ευνοηθεί συγκεκριμένος σύλλογος προκειμένου να ανέβει στις επαγγελματικές κατηγορίες. Ερευνώντας αυτό το σκέλος της δικογραφίας, η αστυνομία φαίνεται πως παρακολουθούσε συνομιλίες της εγκληματικής ομάδας με διαιτητές, παράγοντες και παίκτες ερασιτεχνικών σωματείων κ.ά.

«Είμαι ο γιατρός σας», «σε είπε καλημέρα», ορισμένα από τα συνθηματικά τους

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν συνθηματική ορολογία και κωδικοποιημένες λέξεις στις μεταξύ τους συνομιλίες για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις αστυνομικές αρχές. Όπως προέκυψε από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, το όπλο το αποκαλούσαν «μασίνα», τα μαγαζιά στα οποία πουλούσαν «προστασία» τα ονόμαζαν «μανάβικο» και τα καταστήματα στοιχηματισμού «εργαλεία», ενώ, όταν αναφέρονταν σε εκβιαστική είσπραξη οφειλής χρησιμοποιούσαν την φράση «σε είπε καλημέρα» κι όταν μιλούσαν για προστασία «να κάτσει κάτι να γίνει» και «είμαι ο γιατρός σας».

Ο αρχηγός του κυκλώματος εισέπραττε επίδομα βαριάς αναπηρίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον ρόλο του αστυνομικού, ο κ. Τζιτζής ανέφερε ότι εισέπραττε για λογαριασμό του κυκλώματος χρήματα, ενώ είχε φυσική παρουσία στα «προστατευόμενα» μαγαζιά. Ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. επισήμανε – ακόμη – ότι ένας από τους δύο φερόμενους ως «αρχηγούς» έπαιρνε τα τελευταία χρόνια επίδομα βαριάς …αναπηρίας!

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Σερρών που μετά την απαγγελία των κατηγοριών τούς παρέπεμψε να απολογηθούν σε ανακριτή, από τον οποίο πήραν προθεσμία για τη Δευτέρα και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.

Κεντρική Μακεδονία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κεντρική Μακεδονία: Περισσότερα άρθρα