«Δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα για τις δηλώσεις που έκανα για το Διεθνές Πανεπιστήμιο και είχα μια δυσάρεστη απάντηση από τον κ.Γαβρόγλου. Η Θεσσαλονίκη δεν αναζητεί πανεπιστήμια να βοηθήσουν την οικονομία της πόλης. Να το καταλάβει ο κ.Γαβρόγλου"...
“Η Θεσσαλονίκη έχει 120.000 έως 150.000 σπουδαστές. Αυτοί ισοδυναμούν με 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Άρα ο δήμαρχος έχει λόγο, όχι σε θέματα ακαδημαϊκά αλλά σε θέματα λειτουργίας των πανεπιστημίων» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Ο κ.Μπουτάρης απάντησε με τον τρόπο αυτό στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου μετά από δικό του tweet, τον χαρακτήριζε «γνωστό θιασώτη των ιδιωτικών πανεπιστημίων που βλέπει δήθεν “διάλυση” του Διεθνούς Πανεπιστημίου και όχι τη μετεξέλιξη του που δημιουργεί νέα δυναμική στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης».
Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως «όλες οι χώρες ανεξαιρέτως έχουν Διεθνές Πανεπιστήμιο. Πού είναι η φροντίδα σας κ.Γαβρόγλου; Ο δήμαρχος έχει και παραέχει λόγο για τα πανεπιστήμια».
Επίσης, ο κ.Μπουτάρης απέρριψε την πρόταση που έκανε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» για «οικουμενική» διοίκηση στον κεντρικό δήμο έως τα τέλη του Αυγούστου 2019.
«Να θυμίσω στον κ.Ζέρβα ότι η πρόταση που έκανε δεν στέκει ούτε νομικά, ούτε θεσμικά. Θα στέκει ίσως στην επόμενη διοίκηση που θα επιτρέπει να γίνονται αντιδήμαρχοι από την αντιπολίτευση» είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια των ανακοινώσεων του.
Παράλληλα, αποδέχτηκε την πρόταση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου και υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Εφραίμ Κυριζίδη, να τοποθετηθεί στην αναπλασμένη πλατεία Ελευθερίας μία πλάκα στη μνήμη των Ποντίων και Μικρασιάτων προσφύγων.
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο επικεφαλής, Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε πρόταση συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ώστε να προωθηθεί η επιχειρηματικότητα των νέων. «Πρέπει να αναζητήσουμε το πώς να χτίσουμε ένα νέο όραμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Πώς να ωθήσουμε τους νέους στην κατεύθυνση να αποφοιτήσουν και να δημιουργήσουν τη δική τους καινοτόμα επιχείρηση, τα δικά τους clusters, τις δικές τους start ups. Να βοηθήσουμε να μπει στο DNA των φοιτητών να επιχειρήσουν, παραμένοντας στην πατρίδα τους. Ας κάνουν δήμος και πανεπιστήμιο μια πρώτη προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα» είπε ο κ.Καλαφάτης.
Στη διάρκεια των τοποθετήσεων η Μόνικα Αϊβάζογλου ανακοίνωσε την πρόθεση της να ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη «Γειτονιές σε Δράση» μετά την απόφαση να κατέβει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη του υποψηφίου δημάρχου, Σπύρου Βούγια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ