Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη: 240 οι ενταγμένες επιχειρήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Διαρκώς αυξανόμενο καταγράφεται το ενδιαφέρον επιχειρηματιών για υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, 240 επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη προ των πυλών για την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον, άλλες 700 βρίσκονται στο προτελευταίο στάδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τέλος, 7.700 επιχειρήσεις μπήκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και συμπλήρωσαν τη φόρμα υποβάλλοντας και τα ερωτήματά τους.

Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται, ο κ. Κουρμούσης σημείωσε ότι μετά και τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα θα «τρέξει» μία αυτοματοποιημένη διαδικασία, στη βάση χρηματοοικονομικών δεικτών, την οποία τράπεζες και Δημόσιο θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να καταλήξουν σύντομα σε λύσεις.

Πάντως, όπως έκανε σαφές ο ίδιος, στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν πρόκειται να βρουν «καταφύγιο» στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Απηύθυνε, δε, κάλεσμα στους οφειλέτες, να καταθέτουν αιτήσεις που θα είναι ολοκληρωμένες και να προσφέρουν με ακρίβεια και ειλικρίνεια όλα τα στοιχεία που απαιτούνται.

«Αποθαρρυντικά» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, τα πρώτα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί, πανελλαδικά, στον εξωδικαστικό μηχανισμό, υπογραμμίζοντας: «Η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας είναι ζοφερή και χρειάζεται επειγόντως λύσεις. Δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Αναμφίβολα πολλές από τις εγκλωβισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν σήμερα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με καταγγελία των δανείων τους, καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί για μείωση του ύψους των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισήμανε ότι η επιμελητηριακή κοινότητα ζήτησε τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού που θα επιτρέπει τη διαχείριση του μεγάλου όγκου υποθέσεων με ταχύτητα. Επισήμανε: «Μέχρι στιγμής βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο, αργούς ρυθμούς, γραφειοκρατία, προσκόμματα και αποτρεπτικά κριτήρια».

Απαντώντας στην τοποθέτηση του προέδρου του ΒΕΘ, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κάλεσε σε… μη εξαγωγή πρόωρων συμπερασμάτων για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς όπως διευκρίνισε, η πλειονότητα των αιτήσεων άρχισε να «χτίζεται» τον Οκτώβριο. Διευκρίνισε ότι για περιπτώσεις επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους και πολυπλοκότητας απαιτείται, περίπου, ένα τρίμηνο για τη διαδικασία του εξωδικαστικού και διατύπωσε την εκτίμηση πως «μήνα με τον μήνα ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται στον εξωδικαστικό θα αυξάνεται».

Για «αναιμικά αποτελέσματα, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται», μίλησε από την πλευρά του ο γγ του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το ΒΕΘ. Έσπευσε, ωστόσο, να επισημάνει: «Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του νόμου […] Σταδιακά θα αρχίσει να αλλάζει το σκηνικό με την προϋπόθεση, βέβαια, πως και οι τράπεζες θα κατανοήσουν τη σημασία του να προχωρήσουν σε γενναίες αναδιαρθρώσεις δανείων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κεντρική Μακεδονία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κεντρική Μακεδονία: Περισσότερα άρθρα