Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν για μιάμιση ώρα, από τις 12 το μεσημέρι, κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος στη Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι για σειρά προβλημάτων στον κλάδο.
“Διαμαρτυρηθήκαμε με σχετικό ψήφισμα που επιδώσαμε, για τις χαμηλές τιμές στο πρόβειο γάλα, που τον Σεπτέμβριο αγοράστηκε από τις γαλακτοβιομηχανίες 66 λεπτά/κιλό, έναντι των 92-98 λεπτών/κιλό τον ίδιο μήνα πέρυσι και 1,05 ευρώ/κιλό προ διετίας, για την απουσία ελέγχων στα τελωνεία, γεγονός που ευνοεί την ένταση του φαινόμενου των ελληνοποιήσεων, αλλά και για την πρακτική που εφαρμόζεται τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια, να ελέγχουν την ποιότητα του γάλακτος που παραδίδουμε οι ίδιοι οι γαλακτοβιομήχανοι, όσοι έχουν πιστοποιημένα εργαστήρια” επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου του Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.
Πρόσθεσε ότι “οι κτηνοτρόφοι πληρώνουμε τον ΕΛΟΓΑΚ με ποσό 0,75% επί της εγχώριας παραγωγής γάλακτος, που διαμορφώνεται σε 600.000 τόνους/ετησίως κατά μέσο όρο” και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε το αίτημα των ανθρώπων του κλάδου να επιληφθεί το κράτος του θέματος “και τους ελέγχους ποιότητας να τους κάνει ο ΕΛΟΓΑΚ και όχι οι επιχειρηματίες”. Υποστήριξε ότι “φέτος οι γαλακτοβιομήχανοι όρισαν στο 12,4% τις λιποπρωτεΐνες στο γάλα που παραδίδουμε. Αυτό είναι ένα άπιαστο όνειρο και το κάνουν επίτηδες για να μας πληρώνουν σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν στο 11,50%”.
Οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ενεργοποιήσει άμεσα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να ορίσει πρόστιμο στους παραβάτες το 5%-10% του τζίρου τους, εφόσον εντοπιστούν να ελληνοποιούν προϊόν και “όχι με πρόστιμα των 1.000 ευρώ να περιμένουν να μπει τάξη”. Μάλιστα, ο κ.Καρυπίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέων κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.
https://www.youtube.com/watch?v=KMvYsk-ENiQ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, seleo