“Περπατάς μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρίσκεσαι στην Αριστοτέλους που η μισή είναι από την δεκαετία του 1920 και φτάνει μέχρι το 1950, στρίβεις στα Λουλουδάδικα και έχεις μπροστά σου μνημείο του 15ου αιώνα, στρίβεις λίγο πιο πάνω μπαίνεις στον 19 αιώνα, βγαίνεις προς την Καμάρα και είσαι κατευθείαν στον 4ο αιώνα…
Η Θεσσαλονίκη είναι κατάσπαρτη με μνημεία. Κάθε στροφή είναι και μια διαφορετική εποχή. Περπατάς στην πόλη και ταξιδεύεις στον χρόνο. Αυτή είναι η ομορφιά που εμείς που ζούμε εδώ, πολλές φορές δεν την συνειδητοποιούμε”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με αυτά τα λόγια, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, Αναστασία Γαϊτάνου, περιγράφει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης και τους λόγους που την αγαπούν οι τουρίστες.
Η κ. Γαϊτάνου είπε πως εκτός από τους βαλκάνιους γείτονές μας, τους Τούρκους και τους Ισραηλινούς, που γνωρίζουν την πόλη, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους, που προέρχονται από άλλες χώρες, επιλέγουν να την επισκεφθούν σε συνδυασμό με τις διακοπές τους σε Χαλκιδική και Πιερία. “Είναι μια πόλη όμως, που όσοι την γνωρίζουν, την ζουν και την περπατούν ενθουσιάζονται από την ατμόσφαιρα, την ιστορία, τη γαστρονομία και την αμφιθεατρική της θέση”, επεσήμανε.
Ωστόσο, εκτός από τους τουρίστες, υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι των κατοίκων της (Ελλήνων και αλλοδαπών) που επιθυμούν να γνωρίσουν την πόλη όπου ζουν ακόμη καλύτερα. Γι΄ αυτό, τα τελευταία χρόνια οι ξεναγοί διοργανώνουν δωρεάν θεματικές περιηγήσεις, τόσο στα ελληνικά όσο και σε άλλες γλώσσες, κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου. λόγω χαμηλότερης επαγγελματικής δραστηριότητας, οι ξεναγοί έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν τον χρόνο τους και να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ξεναγών, που γιορτάστηκε στις 21 Φεβρουαρίου, και φέτος ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδος διοργανώνει σήμερα, Κυριακή (23/2), δωρεάν ξεναγήσεις μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης στα παλαιοχριστιανικά μνημεία και στο ρωμαϊκό παρελθόν (Γαλεριανό Συγκρότημα, Ροτόντα, Καμάρα κτλ). “Από τα πιο σημαντικά μνημεία του ρωμαϊκού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης είναι το Γαλεριανό Συγκρότημα. Στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη και από το Ανάκτορο του Γαλερίου μέχρι τη Ροτόντα, ξεναγούμαστε στην υστερορωμαϊκή και πρωτοχριστιανική ιστορική περίοδο της πόλης. Μέσα από τις σημαντικές και ακόμα εν λειτουργία, παλαιοχριστιανικές εκκλησίες του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, ανατρέχουμε στα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού, ως επίσημης θρησκείας του ρωμαϊκού κράτους, γνωρίζουμε την αρχιτεκτονική και την τέχνη της εποχής και τις συνδέουμε με το παρόν ως διαχρονικά μνημεία”, αναφέρει.
Την ίδια μέρα έχουν προγραμματιστεί δωρεάν ξεναγήσεις και σε άλλες περιοχές, όπως στη Δράμα, την Πέλλα, την Βεργίνα, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, την Καβάλα, το Δίον, την Ξάνθη και τις Σέρρες.
Μιλώντας για το επάγγελμα του ξεναγού, που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση (στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν περισσότερες από 1000 αιτήσεις για 40 θέσεις), η κ. Γαϊτάνου τόνισε: “Οι ξεναγοί είναι οι άνθρωποι που έχουν ίσως τη μεγαλύτερη επαφή με τους τουρίστες, καθώς περνούν πολύ χρόνο μαζί τους και μπορούν να καταλάβουν πως βλέπουν έναν προορισμό, τι τους έλκει, τι τους απωθεί. Συγχρόνως, οι ξεναγοί κουβαλάμε τεράστια ευθύνη. Κατά μια έννοια, γιατί γινόμαστε συχνά οι πρεσβευτές της χώρας μας και πρέπει να συμβάλουμε, χωρίς να υπερβάλουμε, ώστε ο τουρίστας να έχει μια ικανοποιητική εικόνα της Ελλάδας του χθες και του σήμερα και να επιστρέψει στον τόπο του ευχαριστημένος”.