Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη: Πέντε ασθενείς με γρίπη νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ

Εξακολουθεί να "θερίζει" ο ιός της γρίπης σε όλη τη χώρα, ενώ και στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες είναι τα περιστατικά παιδιών και ενηλίκων που συρρέουν στα εξωτερικά ιατρεία δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων.

Στο ΑΧΕΠΑ αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Η1Ν1, ενώ από τα 100 παιδιά που έσπευσαν στο Διαβαλκανικό τα 90 διαγνώστηκαν με τον ιό της γρίπης. Οι απουσίες των παιδιών από τους δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης είναι έντονες, σε ποσοστά που αγγίζουν και το 60%, ενώ οι γιατροί συστήνουν εγρήγορση, καθώς η έξαρση θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ακόμη έναν μήνα, ενώ συμβουλεύουν ότι δεν είναι αργά τουλάχιστον τα άτομα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα.

Πρόσφατα ένας 38χρονος με επιβαρυμένη υγεία στην Κρήτη έχασε τη ζωή του από επιπλοκές του ιού, αυξάνοντας το αριθμό των θανάτων από τον Η1Ν1 σε 7, την ώρα που στη Ρουμανία η έξαρση της γρίπης έχει προκαλέσει 54 θανάτους. Γενικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί 65 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 64 με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ μόλις 9 από αυτά ήταν εμβολιασμένα και 6 κατέληξαν.

Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ

«Σε έξαρση είναι τα περιστατικά γρίπης καθώς μόλις τις τελευταίες 15 μέρες διαγνώστηκαν 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό Η1Ν1 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ», ανέφερε στο Dailythess ο διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου, Παναγιώτης Κολλάρας, ο οποίος είπε ότι αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται 4 -5 επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης στο ΑΧΕΠΑ και ότι η έξαρση του ιού θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος συστήνει σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα.

Ωστόσο, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», που χτες βρισκόταν σε εφημερία, η προσέλευση δεν ήταν αυξημένη και μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωση από το νοσοκομείο, δεν παρουσιάστηκαν πολλά περιστατικά γρίπης. Στα επείγοντα του νοσοκομείου προσήλθαν 156 παιδιά από τα οποία παρέμειναν και εξετάστηκαν τα 106, ενώ όσον αφορά τους ενήλικες, συνολικά προσήλθαν 146 περιστατικά χωρίς όμως ιδιαίτερα ποσοστά με συμπτώματα γρίπης.

Όσον αφορά τα περιστατικά που φτάνουν στον «Άγιο Λουκά», δεν κρίνονται υψηλού συναγερμού, όπως είπε στο Dailythess ο διευθυντής του νοσοκομείου Δημοσθένης Κατσάρκας, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι ορισμένα περιστατικά νοσηλεύονται και υπάρχει μια μικρή έξαρση, η οποία πιθανώς σύντομα να εκτονωθεί.

Η γρίπη στους μικρούς

Όσον αφορά τα παιδιά, κυρίως σχολικής ηλικίας, τα περιστατικά ήταν αυξημένα τον Ιανουάριο, καθώς σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Αβραμίδου, παιδίατρο, σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της ανατολικής Θεσσαλονίκης απουσίαζε ένα ποσοστό περίπου 60%, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιωτικού σταθμού στον οποίο τις τελευταίες ημέρες προσέρχονταν μόνον 15 από τα 80 παιδιά. Μάλιστα, την Κυριακή από τα 100 περιστατικά παιδιών που επισκέφτηκαν το Διαβαλκανικό τα 90 διαγνώστηκαν με γρίπη.

Τη σύσταση να μην καταφεύγουν στο διαδίκτυο για πληροφορίες αναφορικά με τον ιό της γρίπης συστήνει μέσω του Dailythess τους γονείς η Κ. Αβραμίδου, καθώς δεν είναι δυνατόν οποιεσδήποτε πληροφορίες να αντικαταστήσουν μια εξέταση από το γιατρό.

Σύμφωνα με την ίδια, ένα ποσοστό 5% με 10% παιδιών που νοσούν από γρίπη παρουσιάζει επιπλοκές, ενώ σημαντικό είναι ένας γονιός να ανησυχήσει όταν η διάθεση και η κατάσταση του παιδιού είναι πολύ κακή κατά τις ώρες που δεν έχει πυρετό. Μάλιστα, σε εγρήγορση πρέπει να είναι οι γονείς παιδιών που έχουν κάποια αλλεργία ή άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Τα συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα του ιού της γρίπης είναι η επιμονή υψηλού πυρετού για πέντε ημέρες, η ύπαρξη γαστρεντερικών ενοχλημάτων, έμετος και διάρροια, καθώς και πονόλαιμος. Επίσης, στη χειρότερη μορφή της γρίπης παρουσιάζονται επιπλοκές στο ανώτερο αναπνευστικό, όπως ωτίτιδες, καθώς και στο κατώτερο αναπνευστικό, όπως βρογχίτιδες και πνευμονίες. Όπως σημειώνει στο Dailythess η παιδίατρος, η γρίπη μπορεί να έχει διφασική πορεία και γι’ αυτό οι γονείς δεν πρέπει να εφησυχάσουν.

Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται το τρίτο 24ωρο να παρουσιάσει παροδική ύφεση για μια μέρα και αμέσως μετά να επανέλθει ο πυρετός. Η παιδίατρος συστήνει γενικά μέτρα, παραμονή στο σπίτι, ξεκούραση, καλή διατροφή και αρκετά υγρά.

Πηγή: dailythess

Κεντρική Μακεδονία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κεντρική Μακεδονία: Περισσότερα άρθρα