Site icon NewsIT
16:33 | 16.10.19

Θεσσαλονίκη: Ζητούν φύλαξη από την αστυνομία για τη δομή στα Διαβατά

Θεσσαλονίκη: Ζητούν φύλαξη από την αστυνομία για τη δομή στα Διαβατά
Newsit Newsroom

«Να φροντίσει για τη βραδινή φύλαξη της δομής (των Διαβατών) και την ασφάλεια των ασυνόδευτων, ανήλικων προσφύγων» ζητεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η οργάνωση ΑΡΣΙΣ...

Επίσης, επισημαίνει πως εκτός από το γεγονός ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που προβλέπονταν να φιλοξενηθούν στη δομή, συρρέουν καθημερινά στον χώρο, δεκάδες μη καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι αναγκάζονται να κοιμούνται ακόμη και στο χώμα.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΑΡΣΙΣ, «καθημερινά, εισέρχονται 30 με 50 πρόσφυγες και μένουν στον καταυλισμό των Διαβατών χωρίς υπηρεσιακά σημειώματα, μέχρι να καταγραφούν από την αστυνομική διεύθυνση Αλλοδαπών».

Σύμφωνα με τη Μαρία – Sol Λιανού, συντονίστρια του Safe Zone της ΑΡΣΙΣ στα Διαβατά, όπου μένουν 30 ασυνόδευτοι ανήλικοι, στις πρόσφατες βροχοπτώσεις, πολλοί ήταν αυτοί που μπήκαν για να προστατευθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο (Safe Zone) του καταυλισμού, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

«Εχει αποχωρήσει η αστυνομική δύναμη που στάθμευε εκεί και η φύλαξη γίνεται μόνο με περιπολίες. Μετά τις 5 το απόγευμα, εκτός από το προσωπικό της αστυνομίας, αποχωρούν και όλοι οι επαγγελματίες των οργανώσεων και του υπουργείου και στον χώρο παραμένουν μόνο οι δύο εργαζόμενοι βάρδιας του Safe Zone» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η ΑΡΣΙΣ έχει 24ωρη παρουσία για τους ασυνόδευτους ανήλικους αλλά η απουσία της αστυνομίας εγκυμονεί κινδύνους καθώς το βράδυ, γενικά στον καταυλισμό των Διαβατών, υπάρχουν εντάσεις» διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λιανού.

Η μαζική, ανεπίσημη διαμονή άρχισε τον περασμένο Μάιο, όταν περίπου 400 πρόσφυγες κατέφθασαν στα Διαβατά. Τότε, καταγράφεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση, η διοίκηση της δομής κατάφερε να διαχειριστεί εκείνο το πρώτο κύμα, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200 πρόσφυγες που κοιμούνται σε σκηνές περιμένοντας την επίσημη καταγραφή τους.

«Η αστυνομία έρχεται καθημερινά για να πάρει 30 άτομα και να τους πάει στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου καταγράφονται και παίρνουν υπηρεσιακό σημείωμα, που έχει ισχύ 30 μέρες και ακολούθως πρέπει να καταθέσουν αίτημα στην υπηρεσία Ασύλου, κάτι που είναι εξαιρετικά χρονοβόρο» εξηγεί η κ. Λιανού, επισημαίνοντας πως ο ρόλος του camp δεν είναι η άτυπη φιλοξενία και απαιτείται να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι φιλοξενίας.

«Ουσιαστικά, οι μη καταγεγραμμένοι έχουν πρόσβαση μόνο στις κοινόχρηστες τουαλέτες» δήλωσε, εκφράζοντας φόβους ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την έλευση του χειμώνα επειδή αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version