Τοπικά Νέα

Κέρκυρα: Η θαλασσοδαρμένη Παναγιά των Σιναράδων – Φωτογραφίες του μικρού ναού «σμιλεμένου» στα βράχια

Πελαγονήσι, η ατάραχη νησίδα στην Κέρκυρα, με έντονο αποτύπωμα της Ορθοδοξίας. Στην κορυφή δεσπόζει το μικρό εκκλησάκι της «Υπεραγίας Θεοτόκου, Κυρά – Δικαίας», το οποίο αναδύει ανά τους αιώνες έντονο θρησκευτικό συναίσθημα.

Το εκκλησάκι της «Υπεραγίας Θεοτόκου, Κυρά – Δικαίας», το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους κατοίκους τής απέναντι στεριάς, του παραδοσιακού χωριού Σιναράδες στη δυτική ακτή της Κέρκυρας, έγινε η «Κεραδικιά» τους και έδωσε το όνομα στον βράχο.

Εκεί, θα πάνε με καΐκια και βάρκες για να ανάψουν ένα κερί ή να τελέσουν με τον ιερέα τους θεία λειτουργία. Θα ανέβουν χωρίς δισταγμό 137 σκαλιά, τη μοναδική πρόσβαση στον ναό, καθώς η θάλασσα «έφαγε» τον βράχο και «σμίλεψε» απότομες, απόκρημνες ακτές ύψους 20 μέτρων.

«Η Κεραδικιά, στέκεται εκεί, ποιος ξέρει από πότε, ακοίμητος φρουρός της περιοχής», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φώντας Αλαμάνος πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας. Σαν μια κουκίδα στο πέλαγος του Β. Ιονίου η νησίδα έχει έκταση περίπου 500 τ.μ., ενώ 25 τ.μ, είναι μικρός ναός. Είναι κατάφυτη από αγριελιές, παυλοσυκιές(φραγκοσυκιές), σκίνους και μικρούς θάμνους. Την άνοιξη οργιάζει η βλάστηση. Εκεί, ευδοκιμούν ορισμένα άγρια είδη, που σπανίζουν στις απέναντι πλαγιές της στεριάς των Σιναράδων.

Ο κ. Αλαμάνος επισημαίνει ότι κατά τα μέσα του 16ου αιώνα ήταν μοναστήρι, το οποίο είχε μεγάλη περιουσία και μετόχια σε διάφορες περιοχές του νησιού. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, λέγεται πως υπήρχε σκοινί μήκους 200 και πλέον μέτρων από το νησάκι, που έφτανε στην απέναντι στεριά, στη θέση Σημαντήρι. Αυτό το σήμαντρο χτυπούσαν οι καλόγεροι, σε περίπτωση ανάγκης ή εμφάνισης πειρατικού καραβιού στο πέλαγος.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Γεράσιμο Δημουλά, στα Αρχεία της Κέρκυρας υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη του 1528, στην οποία φαίνεται ο ναός να ήταν κτητορικός, οικογενείας ευγενών, ενώ στη συνέχεια με άλλη πράξη του1549, παραχωρήθηκε σε τέσσερις μοναχούς για να γίνει μοναστήρι.

Τα απομεινάρια από τα κελιά και τις αποθήκες του μοναστηριού που βρίσκονται πολύ κοντά στον ναΐσκο, έχουν αναπαλαιωθεί τα τελευταία χρόνια. Στα κελιά συναντάμε ένα μικρό μονόλοβο κωδωνοστάσιο, ενώ η πολύ μικρή ημικυκλική κόγχη του ναού είναι αρκετά χωμένη στο έδαφος, δείγμα παλαιότητας.

Ρωτήσαμε τον ιερέα των Σιναράδων, πατέρα Σπυρίδωνα Κουρσάρη γιατί το εκκλησάκι είναι της Κυρα-Δικαίας. Η πληροφορία που δίνει είναι πως σε τοιχογραφία η οποία χρονολογείται από ειδικούς τουλάχιστον 400 χρόνια, απεικονίζεται η Παναγία να κρατά στην αγκαλιά της, βρέφος τον Ιησού και δίπλα στην κεφαλή της, αναγράφεται, «Η ΚΥΡΑ ΔΙΚΑΙΑ».

Ο ιερέας αναφέρει, πως στην αριστερή πλευρά του καθολικού υπάρχει τρίμορφη τοιχογραφία, η Παναγία, ο Χριστός και ο Ιωάννης ο Θεολόγος, απεικόνιση που συναντάται σε τέμπλο ιερών ναών.

Η Κυρά – Δικαία σήμερα, λειτουργείται δύο φορές το χρόνο, των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου και στο Γενέθλιο της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου. Για όλη την περιοχή, είναι δυο μεγάλες γιορτές γι’ αυτό όλοι οι κάτοικοι από Σιναράδες και αρκετοί από τα κοντινά χωριά φθάνουν στο νησί με καραβάκια από το Γιαλισκάρι και το Κοντογυαλό, για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Βέβαια κάποιο τολμηροί, θα κολυμπήσουν μέχρι την νησίδα, καθώς η απόσταση της είναι περίπου 200 μέτρα από την στεριά.

Όταν ο επισκέπτης, αντικρύσει το νησάκι της Κεραδικιάς, από την απέναντι ακτή και ειδικά από την θέση Αερόστατο με το μοναδικό πευκοδάσος στην Κέρκυρα, θα εισπράξει μία εικόνα που κόβει την ανάσα, το φυσικό τοπίο προκαλεί δέος.

πληροφορίες – φωτογραφίες: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα