Μπορεί η Βενετία να έχει κάνει πριν λίγες μέρες το ντεμπούτο της στις καρναβαλιστικές εκδηλώσεις, όμως η Κέρκυρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από όσα αναβιώνουν στη γείτονα χώρα, καθώς έχει φορέσει ήδη την περίτεχνη «μάσκα» της και το χρυσοκέντητο, αριστοκρατικό, βενετσιάνικο φόρεμά της και ετοιμάζεται να κλέψει όλες τις εντυπώσεις το τριήμερο των Αποκριών.
Η Κέρκυρα τις μέρες του Τριωδίου, θυμίζει έναν τόπο βγαλμένο από άλλη εποχή. Βενετσιάνες και Βενετσιάνοι κάνουν «σουλάτσο» στα πέτρινα καντούνια, ζογκλέρ τρέχουν γύρω τους, μασκαράδες με πολύχρωμες και ευφάνταστες στολές, κάνουν τη δική τους «φασαρία», ενώ οι πλατείες μεταμορφώνονται σε θερινά θέατρα και «παλάτσο» όπου διοργανώνονται μασκέ χοροί και θεατρικά δρώμενα με πλούσια σάτιρα τα γνωστά «πετεγολέτσα» ή «πέντε γόλια», πικάντικα κουτσομπολιά που βγάζουν στη φόρα όλα τα εν οίκω…»
Τα «πετεγολέτσα» διεξάγονται στις «φανέστρες», τα μικρά μπαλκονάκια των ψηλών παραθύρων και από κει, κάθε πικραμένη νοικοκυρά με τη δική της κορφιάτικη ντοπιολαλιά, θα πει τον πόνο της, για τον άνδρα της, την πεθερά της, τον παράνομο δεσμό της γειτόνισσας, αλλά και την πολιτική κατάσταση του τόπου.
Το σκήπτρο όμως των Αποκριών στην Κέρκυρα και της ολικής «μεταμόρφωσης» κρατά το Λύκειο Ελληνίδων, που φυλά τον μεγάλο «θησαυρό» των αυθεντικών βενετσιάνικων μπαρόκ στολών που κάποτε φορούσαν σπουδαίες προσωπικότητας του νησιού και Ενετοί ευγενείς. Η πλατεία Σπιανάδα, η γνωστή σε όλους ως πλατεία «Λιστόν» που πήρε το όνομά της από όλους εκείνους που ήταν στη λίστα και τους επιτρεπόταν να τη «βολτάρουν», θα έχει και πάλι την τιμητική της.
Την Κυριακή των Αποκριών, κόμισες, κόμηδες και ευγενείς, που έκρυβαν τα πρόσωπά τους πίσω από την ανωνυμία που τους προσέφεραν μοναδικές μάσκες που κάποτε κόστιζαν μία μικρή περιουσία, θα ξαναβγούν στη «Λιστόν», θα περπατήσουν όλο χάρη και επίδειξη και θα χαθούν ξανά στα βάθη του χρόνου, αφήνοντας πίσω τους όλους τους επισκέπτες της Κέρκυρας να ονειρευτούν τα παραμύθια που διάβασαν, με τις εικόνες να ζωντανεύουν στο μυαλό τους.
Θα ακολουθήσει η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών. Άρματα και οργανωμένες ομάδες καρναβαλιστών θα δώσουν το ραντεβού τους στη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, στην πλατεία Σπιανάδα, θα παρελάσουν και θα σατιρίσουν όλα τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της σημερινής εποχής.
«Θύμα» των καρναβαλιστών θα είναι όμως και πάλι ο Σιορ Καρνάβαλος, που αφού θα απολογηθεί ενώπιων όλων για την άστατη κοινωνική και προσωπική ζωή του, στο τέλος θα τιμωρηθεί στην πυρά, παίρνοντας μαζί του κάθε κακό, δίνοντας ελπίδα για εξυγίανση.
Η αυλαία των Αποκριών στην Κέρκυρα, θα πέσει στην ύπαιθρο, με καρναβαλιστικές παρελάσεις. Η μεγαλύτερη είναι αυτή που αναβιώνει κάθε χρόνο στους Αυλιώτες, με την προετοιμασία των αρμάτων να ξεκινά πολλούς μήνες νωρίτερα, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Θύμα της πυράς εδώ, δεν είναι ο σιορ Καρνάβαλος, αλλά κάποιος πολιτικός της χώρας που το ομοίωμα του γίνεται σε τεράστιες διαστάσεις, ενώ όταν καίγεται στήνεται ένας τεράστιος κυκλικός χορός από όλους τους καρναβαλιστές, αλλά και τους επισκέπτες των Αυλιωτών.