Όπως διαβάζουμε στο Dete.gr παρά τις εκκλήσεις των μελών του αλιευτικού συνεταιρισμού και τις ενέργειες του Φορέα Διαχείρισης,
οι υπεύθυνοι τόσο στο ΥΠΕΚΑ όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθυστερούν…
Εάν το φαινόμενο δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. η λιμνοθάλασσα κινδυνεύει να χάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, με βάση τα οποία έχει ενταχθεί στους 11 προστατευόμενους υγροτόπους RAMSAR της χώρας μας και να ενωθεί πλήρως με τη θάλασσα.
Ο εκπρόσωπος του αλιευτικού συνεταιρισμού στο Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Αντώνης Μονόλιθος είχε μιλήσει για το πρόβλημα, αμέσως μετά την περσινή καταστροφή όπου η κακοκαιρία είχε καταστρέψει σημαντικό τμήμα της λουρονησίδας,
ζητώντας τη βοήθεια του Φορέα αλλά και του (τότε) Νομάρχη Ηλείας και νυν Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Καφύρα.
Το θέμα απασχόλησε επανειλημμένα το Δ.Σ του Φορέα, ο οποίος αποφάσισε να συστήσει Επιστημονική Επιτροπή για να προτείνει μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης της λουρονησίδας, ενώ παράλληλα υπέβαλε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Προγραμματική Σύμβαση (με την Περιφερειακή ενότητα Ηλείας) για να έχει τη σύμφωνη γνώμη της, ώστε να εντάξει το έργο της μελέτης, για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, αφού ο φορέας δεν διαθέτει διαχειριστική επάρκεια για να εκπονεί μόνος του μελέτες ή έργα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απάντησε με σοβαρή καθυστέρηση και μόλις πριν λίγες μέρες (31-10-2011) έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της. Και φυσικά μιλάμε για μελέτη, η οποία θα προτείνει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Εν τω μεταξύ οι ψαράδες βλέποντας την αδράνεια των αρμοδίων, μετά και το πλημμύρισμα της περιοχής των Λεχαινών απ’ τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή στα μέσα του Οκτώβρη, όπου η λιμνοθάλασσα για μια ακόμη φορά ενώθηκε με τη θάλασσα, προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να δημιουργήσουν έστω και προσωρινά αναχώματα για να περισώσουν τη φετινή παραγωγή, με τον κίνδυνο να υποστούν διώξεις απ’ την Κτηματική Υπηρεσία για «έργα» στον Αιγιαλό.