Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί τέτοιο φαινόμενο στον Κορινθιακό κόλπο. Ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Φερεντίνος,κατά την διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, στην Πάτρα, ανέφερε: “Σε περίπτωση που ξεσπάσει ένα «τσουνάμι» στον Κορινθιακό, θα φθάσει στο Ξυλόκαστρο μέσα σε τέσσερα λεπτά και στην Ελίκη μέσα σε 14 λεπτά”. Μάλιστα, ο ίδιος θύμισε ότι «τσουνάμι» είχε ξεσπάσει στον Κορινθιακό κόλπο το 1963, μετά από σεισμό.
Σχετικά με την διάβρωση των ακτών, ο καθηγητής Γιώργος Φερεντίνος τόνισε ότι οι παράγοντες που προκαλούν τη διάβρωση είναι τα κύματα, οι κατολισθήσεις, και η άνοδος της στάθμης του νερού. Σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης, έχει παίξει και η ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς όπως αναφέρθηκε το 46% των ακτών της Αιγιάλειας, από το Δερβένι μέχρι και το Αίγιο, έχουν υποστεί διάβρωση, το 40% των ακτών παραμένουν αναλλοίωτες και μόνο στο 13% έχει γίνει πρόσθεση εδαφικού υλικού.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος επισημάνθηκε ότι η μετατόπιση της ανθρώπινης δραστηριότητας προς την ενδοχώρα, θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Επίσης όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Θανάσης Γιανναδάκης “δεν μπορούμε να μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος και να μην λαμβάνουμε μέτρα για τις ακτές”.