Site icon NewsIT
12:38 | 25.11.19

Κινέτα: Νέες εικόνες βιβλικής καταστροφής από drone – Διαλύθηκαν δρόμοι και “χάθηκαν” περιουσίες!

Newsit Newsroom

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας "Γηρυόνης" προκάλεσε καταστροφές και χάος στην Κινέτα. Κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και χάθηκαν δρόμοι και περιουσίες μέσα σε λίγες ώρες. Οι εικόνες αποτυπώνουν πλήρως το μέγεθος του προβλήματος. "Ανυπολόγιστες οι ζημιές". "Η κατάσταση στην Κινέτα είναι πάρα πολύ δύσκολη" τονίζει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Εικόνες χάους στην Κινέτα, η οποία χτυπήθηκε από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με την ονομασία «Γηρυόνης». Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών από πλημμυρισμένα σπίτια, για ακινητοποιημένα οχήματα και για άντληση υδάτων.

Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς είδαν τις περιουσίες τους να «πνίγονται» στα νερά, ενώ άλλοι δηλώνουν πως γλίτωσαν από θαύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και ένας τραυματίας, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Το πρώτο φως της ημέρας, έδειξε τις διαστάσεις της καταστροφής. Δρόμοι διαλύθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν. Και όλα αυτά ενώ έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι μήνες από την προηγούμενη μεγάλη καταστροφή, τη φωτιά στην Κινέτα στις 23 Ιουλίου 2018. Οι νέες εικόνες είναι αποκαλυπτικές…

 

“H κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη”

Ως εξαιρετικά δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κινέτα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Μιλώντας στο newsit.gr, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «έγινε τεράστια προσπάθεια για να μην θρηνήσουμε θύματα». «Ευτυχώς όλα πήγαν καλά, κάτω από δύσκολες συνθήκες» υπογράμμισε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι πραγματοποιήθηκαν στην Κινέτα πολλές ειδικές επιχειρήσεις αφού η κατάσταση ήταν δύσκολη. Ανέφερε μάλιστα ότι οριακά οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστάσιας κατάφεραν να διασώσουν παιδί ΑμεΑ το οποίο είχε εγκλωβιστεί μαζί με τον πατέρα του και βρισκόταν σε μεγάλο κίνδυνο, ενώ ανάλογες επιχειρήσεις έγιναν και για πολλούς ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ώρες στο κέντρο επιχειρήσεων, δεν έχουμε αυτή την ώρα μεγάλης έντασης φαινόμενα. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και κάνουμε προσομοιώσεις» τόνισε στο newsit.gr, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν περιοχές που μας ανησυχούν στη βόρειο Ελλάδα». Όπως είπε πάντως ο ίδιος, όλα λειτουργούν όπως πρέπει και διορθώνονται οι όποιες μικρές αρρυθμίες παρατηρούνται.

Η μάχη των πυροσβεστών στην Κινέτα

«Η Υπηρεσία μας ειδοποιήθηκε περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα για αντλήσεις υδάτων στην περιοχή της Κινέττας και των Αγ. Θεοδώρων. Επιχείρησαν 55 οχήματα, 110 άνδρες, έγιναν 20 διασώσεις και 160 αντλήσεις» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Κώστας Κυριακόπουλος, ενώ σημειώνει ότι «κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές και μάλιστα δύο πολίτες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο με υποθερμία».

Αναφερόμενος στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην Αθηνών-Κορίνθου, ο κ. Κυριακόπουλος εκτιμά ότι περίπου στις 12 θα δοθεί το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, ενώ το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας, αυτό που είναι προς Πάτρα, δεν αναμένεται να δοθεί νωρίτερα από το βράδυ, γιατί είναι πάρα πολλά τα φερτά υλικά. «Βέβαια η “Ολυμπία Οδός” με ερπυστριοφόρα μηχανήματα, με ελαστικοφόρους φορτωτές και φορτηγά αυτοκίνητα μεταφέρουν τους τόνους από φερτά υλικά έξω από τον αυτοκινητόδρομο» σημειώνει.

Οι εικόνες της Πυροσβεστικής να απομακρύνουν ηλικιωμένους, συγκλονίζουν.

Δείτε τη διάσωση ενός ηλικιωμένου ζευγαριού στην Κινέτα και μια γυναίκας στους Αγίους Θεοδώρους.

Στην Κινέττα μεταβαίνει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας με το Δρ. Μιχάλη Διακάκη και τη Ναυσικά – Ιωάννα Σπύρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην περιοχή που πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας “Γηρυόνης”.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση “σκοπός της αυτοψίας από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η καταγραφή επιπτώσεων, η διερεύνηση των αιτιών των καταστροφικών γεγονότων και η σύνταξη προτάσεων προς την Πολιτεία για τη μείωση της διακινδύνευσης από παρόμοια μελλοντικά γεγονότα στην περιοχή”.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version