Πλακέτα με το πρώτο εισιτήριο εισόδου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου παρέδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ κατά τη διάρκεια των εκαινίων των ανακαινισμένων χώρων του Μουσείου.
Νωρίτερα οι δύο πρωθυπουργοί επισκέφτηκαν την Κνωσό. “Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Κρήτη σηματοδοτεί το τεράστιο κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, αλλά και την αύξηση των τουριστών από την ασιατική χώρα στο νησί τα επόμενα χρόνια”, είπε ο Αντώνης Σαμαράς. “Όταν ο πρωθυπουργός της Κίνας πάει κάπου, αυτό αποτελεί τεράστια είδηση και τυγχάνει μεγάλης προβολής το σημείο όπου πάει. Χιλιάδες Κινέζοι θέλουν να επισκεφθούν τον τόπο που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη μεγάλη επένδυση του αεροδρομίου στο Καστέλλι ο Αντώνης Σαμαράς επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του Κινέζου ηγέτη για το αεροδρόμιο Καστελίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα μιλήσουν αναλυτικότερα για το θέμα τις επόμενες ημέρες.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του μουσείου ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στο νησί γίνονται 61 μεγάλα πολιτιστικά έργα, τα οποία έως το 2015 θα έχουν αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη της Κρήτης, και ότι δαπανώνται περισσότερα από 100 εκ. ευρώ, που δίνουν θέσεις εργασίας και «αποτελούν πεδίο τεχνογνωσίας για το ανθρώπινο δυναμικό».
«Από αυτήν την εξέλιξη» σημείωσε ο πρωθυπουργός «σε συνδυασμό με την εξαιρετική ξενοδοχειακή υποδομή της Κρήτης, προσδοκούμε πολλαπλά οφέλη, γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον και η προσφορά των υπηρεσιών προς τον επισκέπτη είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει στην Ελλάδα το οικονομικό θαύμα που όλοι οι Έλληνες θέλουμε.[…] Η δυναμική και η πρόοδος της χώρας μας εξασφαλίζεται από το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο, την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και την πιστή στις αξίες μας».
Αναφερόμενος στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Ένα ταξιδι χιλίων χιλιομέτρων, κατά τον Λάο Τσε, αρχίζει με το πρώτο βημα. Μαζί, κ. πρωθυπουργέ, έχουμε κάνει πολλά βήματα, διανύσαμε αρκετή απόσταση, χτίσαμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, θεμελιώνουμε την αποδοτική συνεργασία. Πιστεύω, το κοινό μας ταξίδι, που έχει ξεκινήσει, να κρατήσει πολύ και να πάει μακριά προς όφελος των λαών μας. Προσβλέπουμε σ΄αυτή τη συνεργασία, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά και που θυμίζει στην Κίνα ότι η μακρινή σας Ελλάδα είναι μια χώρα φίλη με επιρροή και ακτινοβολία στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σ΄ολόκληρη την Ευρώπη».
Νωρίτερα ο Λι Κετσιάνγκ συναντήθηκε με τον πειφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Στη συνάντηση συζητήθηκε η προώθηση των τοπικών προϊόντων προς την Κίνα, η ενδυνάμωση του τουριστικού τομέα και η συνεργασία με τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού.
Ο Λι Κετσιάνγκ έφτασε στην Κρήτη το απόγευμα της Παρασκευής. Στο αεροδρόμιο τον πρωθυπουργό της Κίνας και την αποστολή που τον συνοδεύει υποδέχθηκαν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο γ.γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γρηγόρης Ροκαδάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, και βουλευτές.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από την Κρήτη το απόγευμα.
Διαβάστε
Η Κνωσός πρώτος “σταθμός” στην Κρήτη για τον Κινέζο πρωθυπουργό
Ο Κινέζος πρωθυπουργός στην Ακρόπολη – ΦΩΤΟ
Στην Ακρόπολη οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας – Κίνας
Αλλάζουν τα δεδομένα μετά το μήνυμα του Κινέζου για τα ομόλογα
Η παροιμία του Κινέζου πρωθυπουργού – Η υπόσχεσή του στο Σαμαρά – Οι 19 συμφωνίες που υπέγραψαν