Παρασκευή, 8 Νοε.
16oC Αθήνα

Κοντονής: Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές Κέρκυρας

Κοντονής: Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές Κέρκυρας

Έναρξη λειτουργίας Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας εντός των Φυλακών της Κέρκυρας, νέες επισκευαστικές εργασίες σε πτέρυγα του κτηρίου, αλλά και μετατροπή του σε χώρο ιστορικής μνήμης, με επικείμενη τοποθέτηση ειδικής μαρμάρινης επιγραφής, εξήγγειλε την Παρασκευή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, όπου βρέθηκε για να εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου.

Συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπ. Δικαιοσύνης ΕυτύχηΦυτράκη και με την παρουσία του διευθυντή των Φυλακών Κερκύρας Β. Θώμου, ο κ. Κοντονής επισκέφθηκε τους χώρους των Φυλακών και, σε δηλώσεις του αμέσως μετά, χαρακτήρισε «απολύτως ικανοποιητικές» τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.
Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στις Φυλακές, το “παρών” έδωσαν οι δύο βουλευτές Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδης, η αντιπεριφερειάρχης Κερκύρας Ν. Πανδή, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Τσούκας και ο περιφερειακός δ/ντήςΕκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Κ. Γκούσης.
 

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
 

«Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας δεν εξαγγέλλεται, υλοποιείται», δήλωσε με έμφαση ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εξερχόμενος απ’ το κτήριο των Φυλακών της Κέρκυρας. Ενημέρωσε ότι έχει ήδη υπογράψει τις σχετικές εντολές για την έναρξη της λειτουργίας του από τη νέα σχολική χρονιά σε κατάλληλο χώρο εντός του κτηρίου και σημείωσε: «Η γνώση και η μόρφωση είναι ελευθερία, ακόμη και γι’ αυτούς τους ανθρώπους που τελούν υπό καθεστώς κράτησης. Πέραν του ότι θα είναι μία απασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο τους, θα τους δώσει και τη δυνατότητα να αποκτήσουν και έναν τίτλο σπουδών, τον τίτλο αποφοίτησης από το Γυμνάσιο ο οποίος μπορεί να τους χρησιμεύσει στη ζωή τους».

 

Συνθήκες κράτησης
 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι, από τις 150 άδειες που δόθηκαν φέτος παραβιάστηκε μόνον η μία «πράγμα που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι κρατούμενοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα σωφρονιστικό κατάστημα στο οποίο επικρατούν συνθήκες ανθρώπινες και φυσιολογικές».
Σημείωσε, επιπλέον, ότι έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος των απαιτούμενων επισκευαστικών εργασιών στις πτέρυγες του κτηρίου, ενώ απομένει να γίνουν σε ακόμη μία ακτίνα. Μάλιστα, η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας ανέλαβε να συντάξει μελέτη αποκατάστασης, ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση ενός φούρνου που υπήρχε στο παρελθόν αλλά είχε καταστραφεί στη διάρκεια των επεισοδίων του 1996.
Ο κ. Κοντονής ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας προκειμένου να διοργανωθούν θεατρικές και εν γένει καλλιτεχνικές δράσεις στο χώρο των Φυλακών και ευχαρίστησε γι’ αυτό τον Δήμο της Κέρκυρας, αλλά και το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι, εθελοντές του οποίου έχουν αναλάβει να διδάσκουν αγγλικά στους κρατουμένους και ελληνικά στους αλλοδαπούς εγκλείστους. «Πρόκειται για δράση αλληλεγγύης προς ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάζονται. Ανεξάρτητα απ’ τα παραπτώματα στα οποία έχουν υποπέσει και από τις ποινές τις οποίες εκτίουν, η κοινωνία πρέπει να φανεί αλληλέγγυα σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή της ζωής τους, ώστε οι ίδιοι να συνειδητοποιήσουν το λάθος τους και να μην το επαναλάβουν όταν βρεθούν ελεύθεροι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Χώρος ιστορικής μνήμης
 

Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην επικείμενη τοποθέτηση ειδικής μαρμάρινης επιγραφής μπροστά απ’ την είσοδο των Φυλακών, κτήριο το οποίο χαρακτηρίζεται ως ιστορικός χώρος, καθώς εκεί φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο παρελθόν αγωνιστές της Αριστεράς και κομμουνιστές.
«Επισκέφθηκα τα μπουντρούμια στα οποία κρατούνταν πολιτικοί κρατούμενοι αγωνιστές της Αριστεράς κατά τη δικτατορία του Μεταξά και αργότερα. Αν σήμερα εμείς είμαστε αριστεροί, είναι γιατί υπήρξαν αυτοί οι αγωνιστές. Με το παράδειγμά τους, αυτοί οι άνθρωποι του Λαού μάς άνοιξαν τον δρόμο και μας έδειξαν αυτά τα φωτεινά Μετέωρα της Αριστεράς και της υπεράσπισης του λαϊκού κινήματος. Έδωσα εντολή αυτός ο χώρος να μετατραπεί σε χώρο ιστορικής μνήμης. Θα τοποθετηθεί και ειδική μαρμάρινη επιγραφή που θα αναφέρεται στις κρατήσεις, στις κακουχίες, στα βασανιστήρια, στις δολοφονίες αυτών των σπουδαίων ανθρώπων. Τιμά την ιστορία αγωνιστών της Αριστεράς, που λάμπρυναν με το ήθος, την ανιδιοτέλεια και με το παράδειγμά τους την πορεία της ελληνικής Αριστεράς. Από αυτές τις Φυλακές, ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε δώσει την επιστολή στράτευσης όλων των αριστερών και κομμουνιστών στον αντιφασιστικό αγώνα. Κι αυτό είναι ένα παράδειγμα πώς οι αριστεροί και οι κομμουνιστές αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα για την πατρίδα. Όχι ανέξοδα λόγια σε καιρό ειρήνης, αλλά στάση προσφοράς και θυσίας όταν η πατρίδα κινδυνεύει», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Σταύρος Κοντονής.
Ακολούθησαν συναντήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Δικαστικό Μέγαρο της Κέρκυρας με τους προέδρους των δικαστικών σχηματισμών, με τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων και με τον Δικηγορικό Σύλλογο του Νομού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε