Σαφή προειδοποίηση για την ορθή – λόγω των περιστάσεων – συμπεριφορά τις γιορτές των Χριστουγέννων που έρχονται απευθύνει η Ευδοκία Πάνου, διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων.
Η Ευδοκία Πάνου σε συνέντευξή της στο Zarpa Radio 89,6 ρωτήθηκε για το τί θα πρέπει να προσέξουν οι Χανιώτες, ώστε να μην καταλήξουν στη ΜΕΘ με κορονοϊό και υπογράμμισε:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Εγώ, επειδή μένω 20 χρόνια στα Χανιά, θα έλεγα ότι πρέπει να κόψουν τα τραπέζια και τις τσικουδιές που μαζεύονται σε διάφορα σπίτια, στις ελιές και αλλού. Να περιμένουμε 2 μήνες. Στα χωριά κάνουν μαζώξεις, 5-6 άτομα, γι’ αυτό και τα κρούσματα στην επαρχία τις τελευταίες μέρες. Πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ, για τα παιδιά τους, για τους συντρόφους τους και για τους εαυτούς τους. Φάγαμε το βόδι, στην ουρά θα κουραστούμε;” αναρωτήθηκε.
Η διευθύντρια της ΜΕΘ Χανίων επισήμανε πώς αν η μονάδα γεμίσει, η φροντίδα που θα έχουν οι ασθενείς μοιραία θα μειωθεί, γι’ αυτό όλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:
“Αν γεμίσει η μονάδα, όσα κρεβάτια και να έχουμε, θα είναι πολύ δύσκολα. Τις τελευταίες μέρες με ανησυχεί ότι τα κρούσματα στα Χανιά είναι αρκετά, ότι βλέπω ανθρώπους που φοράνε τη μάσκα επιπόλαια, που ακούω ότι μαζεύονται σε σπίτια. Είναι πάρα πολύ μεταδοτική ασθένεια και δεν ξέρεις σε κάθε περίπτωση πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός. Ας κάνουμε υπομονή 2 – 3 μήνες μέχρι να εμβολιαστούμε οι περισσότεροι και να τελειώνει αυτή η κατάσταση.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξάλλου, ερωτηθείσα αν υπάρχει σχεδιασμός να νοσηλευτούν στα Χανιά, ασθενείς από άλλα νοσοκομεία, σε περίπτωση ανάγκης απάντησε:
“Αν η κατάσταση εκτροχιαστεί, θα βρούμε κι άλλες λύσεις, αλλά ακόμα και 30 θέσεις στη ΜΕΘ να είχαμε, δεν θα μας σώσουν αν δεν προσέχουμε. Δεν μπορείς να αρνηθείς σε κανέναν, αν ζητηθεί να μεταφερθούν εδώ ασθενείς από άλλα νοσοκομεία. Μιλάμε με συναδέλφους από άλλα νοσοκομεία όπου κλείσανε χειρουργεία, επεκτάθηκαν σε άλλες μονάδες, αλλά όταν οι ασθενείς είναι πάρα πολλοί, δεν μπορείς να τους φροντίσεις. Το μυστικό δεν είναι τα κρεβάτια. Ναι, τώρα είμαστε πιο έτοιμοι, έχουμε καινούρια μηχανήματα, αλλά αν πέσουν πάρα πολλοί ασθενείς, δεν θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε όπως πρέπει.”
Τέλος, δήλωσε ότι περιμένει με ανυπομονησία το εμβόλιο και ότι θα είναι σίγουρα από τους πρώτους που θα το κάνει, επισημαίνοντας πως, αν οι γιατροί και οι νοσηλευτές αρρωστήσουν, δεν θα υπάρχει προσωπικό για να φροντίζει τους ασθενείς.