Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας και ο ΕΟΔΥ, μετά από δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εργαζόμενους σε φάρμες γουνοφόρων της Καστοριάς.
Ήδη υπήρχε ένα επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα σε εκτροφέα γουνοφόρων στο Καλονέρι, αλλά και συμπτώματα σε ζώα της φάρμας του. Κάποια από αυτά βρέθηκαν νεκρά και άλλα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα χωρίς ωστόσο να σταματήσει η λειτουργία της.
Την Πέμπτη έκαναν rapid test 91 εργαζόμενοι στην Καστοριά , 21 στα Γρεβενά και 22 στη Φλώρινα εκ των οποίων θετικά είναι δέκα στην Καστοριά σύμφωνα με το prlogos.gr
Την Παρασκευή συνεχίζονται τα τεστ στην Κοζάνη. Θα παρθούν και δείγματα και από τα γουνοφόρα στην φάρμα του Καλονερίου μετά και από επίσκεψη από ιδιώτη κτηνίατρο, ο οποίος και ενημέρωσε τις υπηρεσίες για την κατάσταση της φάρμας.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης είπε ότι «δεν έχει βεβαιωθεί ότι μεταλλάχθηκε ο ιός. Τα νεκρά ζώα στην φάρμα μπορεί να πέθαναν από οποιοδήποτε ασθένεια. Για αυτό και γίνονται μετά από παραγγελία της Περιφέρειας προληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ τόσο στους εργαζομένους όσο και στα ζώα».
Ο Δημήτρης Κοσμίδης αναφέρει ότι η γουνοποιία δέχεται χτυπήματα. «Το έγκλειστο ζώο δεν μεταφέρει τον κορονοϊό. Και γιατί μολύνονται τα βιζόν και όχι οι γάτες και τα άλογα; Δεν έχει εντοπιστεί κανένα πρόβλημα, ο πανελλήνιος σύνδεσμος εκτροφέων είναι σε εγρήγορση».
Ο Αναστάσιος Μιχαλόπουλος, πρόεδρος των εκτροφέων αναμένει τις οδηγίες των κτηνιατρικών υπηρεσιών , καθώς και τα αποτελέσματα των τεστ. Η θνησιμότητα κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν έχει μειωθεί η κατανάλωση τροφής στα μινκ, ενώ ακόμα αναζητείται ο κατάλληλος τρόπος δειγματοληψίας.
Τα γουνοφόρα αυτή τη στιγμή στη Δυτική Μακεδονία ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και βρισκόμαστε σε μια περίοδο παραγωγική όπου θανατώνονται για να παρθούν τα δέρματα. Γίνονται μάλιστα αιματολογικές εξετάσεις για την υγεία των μινκ ώστε να κρατηθούν οι υγιείς πληθυσμοί. Το τεστ κορονοϊού στα γουνοφόρα θα δώσει και τις τελικές απαντήσεις…