Aλματώδης είναι η αύξηση των διαδικτυακών αγορών εξοπλισμού και μηχανημάτων εκγύμνασης στο σπίτι, ενώ οι ειδικοί αναμένουν κορύφωση των παραγγελιών αυτή την εβδομάδα. Βαράκια, λάστιχα, στρώματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Στο μεταξύ, τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, τα οποία παραμένουν κλειστά από τις 12 Μαρτίου 2020, τρομάζει «η επόμενη μέρα».
«Ό,τι είχαμε σε μικροεξοπλισμό έχει πουληθεί», τονίζει ο Δημήτρης Γρηγορέλλης, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, ιδιοκτήτης εταιρείας αθλητικού εξοπλισμού, ο οποίος εξηγεί ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες καταγράφεται αλματώδης αύξηση σε διαδικτυακές πωλήσεις μηχανημάτων εκγύμνασης, με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βαράκια, στρώματα, λάστιχα, ιμάντες, μπάλες πιλάτες έχουν παρουσιάσει αύξηση μεγαλύτερη από 100%. Μεγάλη αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι πωλήσεις στατικών ποδηλάτων, ενώ σύμφωνα με τον Ανέστη Σινωπλή, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, υπεύθυνο εταιρείας αθλητικού εξοπλισμού, έχουν αρχίζει και οι ενοικιάσεις τέτοιων ποδηλάτων οι οποίες κυμαίνονται από 100 έως 150 ευρώ το μήνα. «Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε να κορυφωθεί η ζήτηση», σημειώνει ο κ. Σινωπλής, ο οποίος βλέπει τις διαδικτυακές αγορές από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη να έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες έως και 50% με τις μπάλες bosu να κάνουν θραύση (σ.σ. μοιάζουν με κομμένες μπάλες γυμναστικής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τις δύο πλευρές). Μάλιστα, εκτιμά ότι αυτή η ζήτηση είναι πιθανό να φέρει και κάποιες προσφορές στα εν λόγω προϊόντα.
Θα κερδίσουν οι μικροί
Με τα σπίτια να μετατρέπονται σε μίνι γυμναστήρια και τις διαδικτυακές ομάδες εκγύμνανσης κάθε είδους, από πιλάτες μέχρι γιόγκα και ζούμπα, δωρεάν ή επί πληρωμή, να αυξάνονται καθημερινά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ύστερα απ’ αυτήν την κρίση, στον κλάδο θα βγουν κερδισμένοι οι μικροί, πιο προσωπικοί χώροι.
«Πιστεύω ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει περισσότερο την προσωπική επαφή και τους μικρότερους χώρους για να ασκείται», εξηγεί ο κ. Γρηγορέλλης. «Οι περισσότεροι θα καταλάβουν ότι η προσωπική ενασχόληση έχει μεγαλύτερη σημασία», εκτιμά και ο κ. Σινωπλής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κραυγή αγωνίας από τα γυμναστήρια
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 250 αδειοδοτημένα γυμναστήρια, τα οποία απασχολούν κατά μέσο όρο πέντε άτομα. Οι περισσότερες συμβάσεις από τους -τουλάχιστον 1250 εργαζόμενους- έχουν ανασταλεί «για να μπορέσουν να πάρουν το βοήθημα των 800 ευρώ», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης Κώστας Φακής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, καθώς το βοήθημα προβλέπεται μόνο για τις ατομικές επιχειρήσεις και όχι για άλλες κατηγορίες εταιρειών. «Μιλάμε για ένα μεγάλο μηδενικό όσον αφορά τα έσοδα. Θα πρέπει όλες οι εταιρείες να είναι στον ίδιο παρονομαστή. Στο μεταξύ, τα γυμναστήρια νοικιάζουν συνήθως πολύ μεγάλους χώρους και είναι αδύνατο να πληρώσουμε ούτε το 60% του ενοικίου που προβλέπεται», τονίζει ο κ. Φακής και εκφράζει την ανησυχία του για το κατά πόσο, ακόμη και όταν ανοίξουν οι χώροι, θα μπορέσει ο κόσμος να ξαναμπεί στα γυμναστήρια.
«Η σεζόν χάθηκε. Καλό Σεπτέμβρη», σημειώνει. «Δεν ξέρω ποιοι θα μπορέσουν να αντέξουν από αυτήν την κρίση του κλάδου, δεδομένου ότι χάνονται οι καλύτεροι μήνες για τον κλάδο μας», προσθέτει η Μένια Καζάκη, επαγγελματίας Άσκησης και Υγείας με έδρα την Καστανιά Ημαθίας.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ