Site icon NewsIT
11:30 | 03.04.20

Κορονοϊός: Η πρόταση των παραγωγών για τα βιολογικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές!

λαϊκή αγορά
Newsit Newsroom

Σε νέες πρακτικές, λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι βιοκαλλιεργητές της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να κρατήσουν ενεργές τις λαϊκές αγορές των βιολογικών προϊόντων.

Το σκηνικό του κλάδου , για την διάθεση των βιολογικών προϊόντων και κυρίως του ανεφοδιασμού της συγκεκριμένης αγοράς, έχει τις τελευταίες ημέρες μεταβληθεί και η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Β. Ελλάδας- διά της προέδρου της Χρυσούλας Σκορδίτη- σε μια προσπάθεια να ενώσει την εφοδιαστική αλυσίδα των βιολογικών προιόντων προτείνει η παραγωγή από το χωράφι προς στα σημεία πώλησης να γίνεται μέσω μεταφορικής εταιρίας (στα πρότυπα των σούπερ μάρκετ), έτσι ώστε να μπορούν να πωλούν κι εκτός έδρας αλλά και να αποφευχθούν οι ελλείψεις και οι απώλειες στην παραγωγή.

«Με αυτήν την πρακτική και επάρκεια θα υπάρχει στις αγορές μας και δεν θα πετιούνται τόνοι τροφίμων που δεν μπορούν να πουληθούν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης παραγωγών βιολογικής καλλιέργειας από τη μία περιφέρεια στην άλλη» επισημαίνει η κ Σκορδίτη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι περισσότεροι από τους βιοκαλλιεργητές πουλούν απευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές κι αυτό αποτελεί την πηγή του εισοδήματός τους. «Αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα της λήψης των μέτρων» κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και τις αλλαγές που έχει επιφέρει.

«Προτείνουμε» λέει η πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών, «ο παραγωγός βιολογικής καλλιέργειας να μένει στον τόπο πώλησης (λαϊκή), ή εάν δεν μπορεί να μετακινηθεί λόγω του ότι έχει την «έδρα» του σε άλλη περιφέρεια, να του επιτρέπεται να προσλάβει υπάλληλο για την πώληση των προϊόντων του στις αγορές που γίνονται στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει οι παραγωγοί να συνεχίσουν να πουλάνε απευθείας στον καταναλωτή».

Όπως εξήγησε, οι ποσότητες που παράγουν οι βιοκαλλιεργητές είναι μικρές και «δεν μπορούμε να τις διαθέτουμε σε σούπερ μάρκετ. Είναι δύσκολο το χονδρεμπόριο στα βιολογικά προϊόντα και δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης να μην μπορούμε να πουλήσουμε πιστοποιημένα προϊόντα μας».

«Εάν δεν μπορώ να πουλώ τα βιολογικά μου προϊόντα στις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων, θα καταστραφώ οικονομικά», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος καθετοποιημένης μονάδας στον Λαγκαδά, Γιάννης Παναγιωτίδης, λέγοντας ότι «τα μέτρα που λαμβάνονται στις βιολογικές αγορές είναι πολύ πιο αυστηρά από αυτά που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανάσχεσης του κορονοϊού».

Ειδικά γι αυτό, η κ. Σκορδίτη επισήμανε ότι «πριν τη λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού είχαμε ήδη σεκιούριτι στις αγορές μας. Σήμερα, με την αναγκαία και κατανοητή αυστηροποίηση των μέτρων, έχουμε πέντε άτομα σεκιούριτι, από δύο στις εισόδους των βιολογικών αγορών μας και ένας κυκλοφορεί μέσα υπενθυμίζοντας στους καταναλωτές, όταν χρειάζεται, να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, πριν τη λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, «οι πάγκοι μας απέχουν ο ένας από τον άλλο τρία μέτρα. Σήμερα η απόσταση μεταξύ τους είναι πέντε μέτρα, ενώ σε κάθε έναν υπάρχουν δύο άτομα, με το ένα να τοποθετεί τα προϊόντα στις σακούλες και το άλλο να κρατά το ταμείο. Επίσης έχουμε αντισηπτικά, γάντια και μάσκες για όσους τα χρειάζονται ή δεν έχουν προμηθευτεί».

Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον κορονοϊό- σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας- σημειώνουν ότι «με τις αποφάσεις που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ουσιαστικά λέει ότι «ο παραγωγός μπορεί να μετακινείται από μια Περιφέρεια σε άλλη και να έρχεται σε επαφή με μη καθορισμένο αριθμό ατόμων, χονδρεμπόρους, καταστηματάρχες κλπ, ώστε να διαθέσει την παραγωγή του, την στιγμή που στη λαϊκή αγορά στην οποία έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης ενάντια στη διάδοση του νέου ιού και τα οποία είναι ανεξάρτητα από την παρουσία του ή μη σε αυτή, δεν του επιτρέπεται να συμμετέχει».

Η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, έχει 110 μέλη, με τους παραγωγούς να καλύπτουν όλη τη γκάμα των βιολογικών προϊόντων. Λειτουργεί 20 χρόνια και διαχειρίζεται, οργανώνει και ελέγχει τις βιολογικές αγορές, ενώ καθένας βιοκαλλιεργητήςδιαθέτει κατά μέσο όρο 50 παραγωγικά στρέμματα. Όπως τόνισε η κ. Σκορδίτη τα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι βιολογικές αγορές παρουσίασαν κάμψη 70%,πρόσφατα όμως ανέκαμψαν και τώρα λόγω κορονοϊού παρατηρείται νέα μείωση της κίνησης σε ποσοστό 50%.

«Πριν ξεσπάσει η πανδημία είχαμε επαφές με δήμο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία νέας βιολογικής αγοράς στο κέντρο της πόλης, ενώ ήμασταν σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για τη λειτουργία άλλων δύο σε Τούμπα και Εύοσμο εντός του 2020» ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν τέσσερις αγορές βιολογικών προϊόντων, μία δίπλα στο στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά (κάθε Σάββατο), Βότση (κάθε Τετάρτη), Νεάπολη (κάθε Πέμπτη) και Περαία-Δήμο Θερμαϊκού (κάθε Τρίτη απόγευμα).

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version