Site icon NewsIT

Κορονοϊός: Πώς μπορεί να γίνει ένα νόμιμο πάρτι – Οι καλεσμένοι και οι περιορισμοί

18.05.2021 | 09:59
Κορονοϊός: Πώς μπορεί να γίνει ένα νόμιμο πάρτι – Οι καλεσμένοι και οι περιορισμοί

Έχοντας διανύσει επί της ουσίας 192 ημέρες lockdown με περιορισμούς στις μετακινήσεις, στις συναθροίσεις, στις αγορές, η Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα…

Ήδη τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης έχουν παρθεί ενώ βήμα – βήμα μέχρι τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» πρόκειται να επιτευχθεί η πλήρης άρση των μέτρων που πάρθηκαν για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Σήμερα ωστόσο, το GRTimes επικοινώνησε με την τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 213-1510100 της Πολιτικής Προστασίας και συνέλεξε τις πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος ώστε να προχωρήσει σε μια νόμιμη συνάθροιση, χωρίς τον φόβο της επιβολής προστίμου.

Υφίσταται άραγε ο περιορισμός των συναθροίσεων ή ο όρος «κορονοπάρτι» που γεννήθηκε μέσα στην περίοδο της πανδημίας και υποδηλώνει μία παράνομη συνάθροιση; Και αν όχι ποιοι είναι οι περιορισμοί εκείνοι που διατηρούνται ακόμη. Μπορεί κάποιος να βάλει μουσική σε υπαίθριο χώρο; Ας τους δούμε αναλυτικά.

Εκδήλωση σε χώρο εστίασης

Εάν για παράδειγμα επιλέξει κάποιος να γιορτάσει τα γενέθλιά του σε χώρο εστίασης θα πρέπει να επιλέξει μέχρι πέντε καλεσμένους για να το πράξει, αφού τόσα επιτρέπονται προς το παρόν από τα μέτρα, που έχει λάβει η Πολιτική Προστασία.

Ασφαλώς μπορεί οι προσκεκλημένοι να είναι περισσότεροι, ωστόσο δεν μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Επίσης είναι δεδομένο, πως η συνάθροιση αυτή δεν συνοδεύεται υπό τους ήχους μουσικής. Όπως έχει αναφερθεί από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, η μουσική στα καταστήματα εστίασης δεν επιτρέπεται καθώς οι πελάτες θα αναγκάζονταν χωρίς να φορούν μάσκα να μιλούν πιο δυνατά και άρα να μεταφέρουν περισσότερα σταγονίδια στους συνοδούς – φίλους τους.

Συνάθροιση στα πάρκα   

Σε αντίθεση με τα καταστήματα εστίασης, συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους και δη στα πάρκα είναι πλέον σαφώς πιο εύκολες. Παρά το γεγονός ότι στην ΚΥΑ 1944 τις 13ης Μαΐου, αναφέρεται για υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών ο μέγιστος αριθμός ανέρχεται στα 80 άτομα ανά 1.000 τμ. επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο, εν τούτοις αυτό ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες (beach bar).

Σε υπαίθρια αστικά πάρκα, περιορισμός ατόμων δεν υπάρχει, τα άτομα αυτά μπορούν να ακούν μουσική (χωρίς βέβαια να προκαλούν ηχορύπανση στους γείτονες), αλλά η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική, όπως φυσικά και η τήρηση των αποστάσεων.

Επίσης όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μέχρι τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει, όπως φυσικά και οι ώρες κοινής ησυχίας.

Υπάρχει περιορισμός συναθροίσεων στις οικίες;

Τώρα τι γίνεται με τους περιορισμούς συναθροίσεων που υπήρχαν στο διάστημα έξαρσης της πανδημίας και διαμορφώθηκε (σε μέχρι εννιά άτομα) στις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Σε ερώτηση στη γραμμή 213-1510100 της Πολιτικής Προστασίας, περιορισμός συναθροίσεων εντός της οικίας δεν υπάρχει. Αναφέραμε και συγκεκριμένο παράδειγμα. Αν ένας μαθητής επιλέξει να γιορτάσει τα γενέθλιά του μαζί με 20 συμμαθητές του στο σπίτι, μπορεί να το κάνει, από τη στιγμή που υποβάλλεται σε self-test σε εβδομαδιαία βάση;

Η απάντηση της Πολιτικής Προστασίας είναι πως ασφαλώς και μπορεί από την στιγμή που δεν υφίσταται πλέον περιορισμός συναθροίσεων. Και φυσικά μπορεί να κάνει χρήση μουσικής, αρκεί να μην ενοχλεί τους περίοικους και τους γείτονες. Επίσης η συνάθροιση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έτσι ώστε οι μετέχοντες να προλάβουν να επιστρέψουν στο σπίτι.

Για το κάνουμε ακόμη πιο κατανοητό, στην ερώτηση εάν ο όρος «κορονοπάρτι» τον οποίο συνηθίσαμε να χρησιμοποιούμε προκειμένου να αναφερθούμε σε μια παράνομη συνάθροιση εν μέσω πανδημίας συνεχίζει να υφίσταται, η υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας, ήταν ξεκάθαρη. Όχι από την στιγμή που δεν υπάρχει περιορισμός συναθροίσεων, ο όρος «κορονοπάρτι» παύει να υφίσταται.

Αλλάζουν και οι έλεγχοι της Αστυνομίας

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, αλλάζουν και οι έλεγχοι της Αστυνομίας αναφορικά με τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Πλέον τα μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν είναι τα εξής:

  • Αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται και σε ΙΧ, με τους αριθμούς των επιβατών να παραμένουν οι ίδιοι.

  • 4 άτομα στα ΙΧ, με υποχρεωτική μάσκα όταν δεν είναι οικογένεια και 2 άτομα στα επαγγελματικής χρήσης (ταξί).

  • Εντατικοί θα είναι και οι έλεγχοι στην εστίαση, καθώς οι κανόνες με τους οποίους πρέπει να λειτουργεί είναι συγκεκριμένοι.

  • Οι πελάτες γίνονται δεκτοί μόνο σε εξωτερικούς χώρους και πρέπει να είναι καθήμενοι και όχι όρθιοι.

  • Οι αποστάσεις στα τραπέζια πρέπει να είναι από 0,70 έως 1,70 εκ. / 6 άτομα, ενώ αν κάποιος θέλει να σηκωθεί από το τραπέζι θα πρέπει να φοράει τη μάσκα του.

  • Η λειτουργία των ημιυπαίθριων χώρων θα γίνεται χωρίς κλιματιστικά.

Συστάσεις για τήρηση των μέτρων

Είναι φανερό πως η επιστροφή στην κανονικότητα, δημιουργεί πλέον ένα κενό νόμου σ’ ότι αφορά τις συναθροίσεις σε οικίες και τα κορωνοπάρτι αλλά με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει.

Ήδη στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 1.402 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, 56 νέοι θάνατοι, ενώ 647 συνάνθρωποί μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ενώ  υπεύθυνοι φορείς και λοιμωξιολόγοι δεν σταματούν να τονίζουν καθημερινά ότι η τήρηση των μέτρων πρέπει να είναι απαρέγκλιτη και σε παράλληλη γραμμή με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το κενό νόμου που φαίνεται να υπάρχει πλέον, δεν υπερκαλύπτει την ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας μας και η συμβολή του στην οριστική εξάλειψη της πανδημίας του κορωνοϊού. Οπότε σε όλα τα πράγματα θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version