Τοπικά Νέα

Κορονοϊός: Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί στη Βόρεια Ελλάδα

315 εμβολιαστικά κέντρα για τον κορονοϊό έχουν δημιουργηθεί συνολικά στη Μακεδονία και στη Θράκη, περιοχές ευθύνης της 4ης και της 3ης υγειονομικής περιφέρειας της χώρας, εκ των οποίων τα 119 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Όλα τα κέντρα εδρεύουν σε δομές υγείας, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, τοπικές μονάδες υγείας και τοπικά ιατρεία στην περιφέρεια.

Οι χώροι έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το προσωπικό έχει οριστεί, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και ασκήσεις προσομοίωσης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα κάθε πιθανό πρόβλημα που θα προκύψει. Άλλωστε, η πρώτη παρτίδα εμβολίων αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου, οπότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Βόρεια Ελλάδα σε υγειονομικούς να γίνουν και μέχρι τέλος του έτους.

Στα όρια της 4ης ΥΠΕ, η οποία έχει υπό την αρμοδιότητά της υγειονομικές μονάδες της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και τμήματος της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, είναι έτοιμα 192 κέντρα, εκ των οποίων τα 63 στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όπως ανέφερε στη Voria.gr η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ, Ειρήνη Χατζοπούλου, ενδέχεται ο αριθμός τους να αυξηθεί, εφόσον κριθεί σκόπιμο.

«Το μόνο που απομένει είναι το κομμάτι της ταυτοποίησης, στο οποίο εμπλέκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα γίνεται μέσω μίας πλατφόρμας κοινής για όλα τα κέντρα. Εκεί θα υπάρχει η λίστα των πολιτών που θα προσέλθουν, θα γίνεται η ταυτοποίηση και θα ακολουθεί ο εμβολιασμός. Σε σχέση με τις υπόλοιπες διαδικασίες είμαστε 100% έτοιμοι», ανέφερε η κ. Χατζοπούλου.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και τα 123 κέντρα που έχουν δημιουργηθεί στην 3η ΥΠΕ, εκ των οποίων τα 56 είναι στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. «Υιοθετήσουμε όλο των πλαίσιο των προβλεπόμενων διαδικασιών, τον ορισμό των υπεύθυνων εμβολιασμού, την εκπαίδευση, τη διαμόρφωση των χώρων, την προσομοίωση των διαδικασιών. Όλα είναι έτοιμα», είπε στη Voria.gr ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι χώροι έχουν διαμορφωθεί στηθεί μόνο σε δομές υγείας, η καθεμία από τις οποίες μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από ένα εμβολιαστικά κέντρα, όπως το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου.

Στελέχωση και ασκήσεις ετοιμότητας

Το κάθε κέντρο έχει στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτες υγείας και διοικητικούς υπαλλήλους. Το προσωπικό ορίστηκε με βάση την υφιστάμενη στελέχωση των δομών, ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται ένα τεράστιο εγχείρημα, προκηρύχθηκαν νέες θέσεις επικουρικών για όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και ήδη έχουν βγει οι αποφάσεις πρόσληψης νέων στελεχών.

«Το πρώτο που κάναμε πέρα από τη χωροταξική διαρρύθμιση ήταν να ορίσουμε την ομάδα που θα στελεχώνει τα κέντρα, καθώς και τον υπεύθυνο. Αυτή η λίστα είναι συγκεκριμένη για κάθε κέντρο και κατατεθειμένη στο υπουργείο, ενώ όλες οι υγειονομικές περιφέρειες έχουν ορίσει και αντικαταστάτες, εφόσον χρειαστεί», ανέφερε η κ. Χατζοπούλου και πρόσθεσε: «Παράλληλα, έπειτα από οδηγία του υπουργείου έχουν γίνει ασκήσεις προσομοίωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν πολλά και διαφορετικά σενάρια, από μία πιθανή πτώση ενός ανθρώπου, μέχρι να υπάρξει οποιαδήποτε επιπλοκή. Επειδή είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα του αιώνα πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορά τη διαδικασία είτε τους χρόνους, είτε τις χωροταξικές προϋποθέσεις. Θα πρέπει να έχει υπολογιστεί κάθε πιθανό πρόβλημα».

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα