Σκηνικό πολέμου θυμίζει η κατάσταση στα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης με τους νεκρούς από τον κορονοϊό να έχουν φτάσει τους 700.
«Πονάει η ψυχή μου καθημερινά που έρχομαι εδώ τους τελευταίους μήνες και βλέπω όλους αυτούς τους τάφους συνεχώς να αυξάνονται». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε δακρυσμένη η κυρία Σοφία τα αισθήματα που νιώθει από τα μέσα Νοεμβρίου που έχασε τον άντρα της χτυπημένο από κορονοϊό και από τότε, δεν έχει περάσει ούτε ημέρα, όπως λέει, που δεν επισκέπτεται τα κοιμητήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, για να αφήσει ένα λουλούδι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεν είναι η μόνη, καθώς η πανδημία έχει θερίσει χιλιάδες ζωές στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω οικογένειες να θρηνούν και να προσπαθούν μέχρι σήμερα να καταλάβουν πως από τη μία στιγμή στην άλλη έσβησαν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι. Oι εικόνες που κατέγραψε το GRTimes.gr από τα κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου», στην περιοχή της Θέρμης, μαρτυρούν «σκηνικό πολέμου» και προκαλούν ανατριχίλα.
Ειδικοί χώροι που έχουν δημιουργηθεί και συνεχίζουν να αυξάνονται για να καλύψουν τις ανάγκες, μερικά λουλούδια που αφήνουν συγγενείς στο φρέσκο χώμα και ανοιχτοί ταφώνες με έναν λευκό σταυρό από πάνω ο καθένας, που φτιάχτηκαν για τα νέα θύματα της πανδημίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σοκαριστικά είναι άλλωστε τα στοιχεία που έδωσε, o αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής και δείχνουν τον βαθμό που η πανδημία χτύπησε τη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο χρόνο και συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς μέχρι σήμερα. Μόνο τον Ιανουάριο του 2021 οι νεκροί από κορωνοϊό που θάφτηκαν στα συγκεκριμένα κοιμητήρια, τα οποία εξυπηρετούν και άλλους δήμους, ανέρχονται στους 73, τον Φεβρουάριο στους 32 και τον Μάρτιο στους 46, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συνολικά από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν ενταφιαστεί 700 άτομα που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό.
Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι λόγω της μεγάλης ανάγκης θα ανοίξουν επιπλέον 300 ταφώνες σε ξεχωριστό σημείο, μέσα στα κοιμητήρια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που ενδεχομένως να προκύπτανε. Τελικά, όμως, όπως αναφέρει ο κ. Αβαρλής, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν 550, σχεδόν διπλάσιοι δηλαδή από την αρχική απόφαση έτσι ώστε να μην προκύψουν προβλήματα, απόφαση που σήμερα αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από σωστή.
Σήμερα, από αυτούς τους νέους ταφώνες που δημιουργήθηκαν σε χώρο των κοιμητηρίων που παλιά λειτουργούσε ως φυτώριο του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά εδώ και αρκετά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί, έχουν καλυφθεί ήδη οι 250 και υπάρχουν διαθέσιμοι 350.