Η αντίστροφη μέτρηση για το πιο κρίσιμο 48ωρο στη Βόρεια Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τρεις περιοχές: Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Ιωάννινα.
Το ενδεχόμενο να περάσουν από το πορτοκαλί στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού παραμένει ορατό εάν τα κρούσματα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο ή συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς ζητούμενο παραμένει να μη φτάσει στα όριά του το σύστημα υγείας. Η κατάσταση στις εν λόγω περιοχές κρίνεται έτσι ως οριακή, σε αντίθεση με αυτή στην Αττική, όπου, παρά τον επίσης «τσιμπημένο» αριθμό κρουσμάτων, καταγράφεται σταθεροποίηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
14 περιφέρειες στο “πορτοκαλί” και στο “κόκκινο”
Αυτή τη στιγμή στο χάρτη επικινδυνότητας της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται 14 περιφέρειες ή περιφερειακές ενότητες στο «πορτοκαλί» και δύο στο «κόκκινο». Μέτρα όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων για τους 65+ και τις ευπαθείς ομάδες ή το κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα δεν εξετάζονται, όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας.
Όμως, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τοπικών ή ακόμη και ενός γενικευμένου lockdown για 14 μέρες, ιδιαίτερα εφόσον τα κρούσματα ξεπεράσουν έως το τέλος της εβδομάδας τα 1.500 ημερησίως, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να είναι προετοιμασμένοι σε κάθε περίπτωση για τετραψήφιο αριθμό τις επόμενες ημέρες και μετά τη χθεσινή μικρή κάμψη που οφείλεται, ως είθισται, στο Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε και τα λιγότερα τεστ που έγιναν.
Κρίσιμες οι πρώτες 2 εβδομάδες του Νοεμβρίου
Στόχος παραμένει να μη δοκιμαστεί το σύστημα υγείας, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτή τη στιγμή, παρά τον ήδη μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Η εξήγηση βρίσκεται στο χαμηλό μέσο όρο ηλικίας των νοσούντων – με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να μη χρειάζεται καν νοσηλεία – αλλά και στην αύξηση των διαθέσιμων ΜΕΘ, καθώς στην Αττική έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα μήνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
click4more: Κορονοϊός: Ακόμα και καθολικό lockdown αν υπάρξουν 1.500 κρούσματα! Τα τρία σενάρια
Μολαταύτα, με δεδομένο ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα γίνεται με γοργούς ρυθμούς ιδιαίτερα στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εκτιμάται πως το επόμενο διάστημα και το αργότερο έως το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου είναι εξαιρετικά κρίσιμο.
Πρώτη αξιολόγηση των νέων μέτρων
Προς τα τέλη της εβδομάδας, εξάλλου, αναμένεται να γίνει και η πρώτη αξιολόγηση των νέων μέτρων που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και η καθολική χρήση μάσκας. Επίσης, εντείνονται με κυβερνητική εντολή οι έλεγχοι κυρίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ως προς τα μέτρα προστασίας και – κυρίως – το ωράριο λειτουργίας.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι καλύτερη απ’ ό,τι στην Κεντρική Ευρώπη, όπου πλέον δίνεται μάχη με το χρόνο για να… σωθούν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι περισσότερες χώρες χαρακτηρίζονται υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, με την Ελλάδα να παραμένει στο «πράσινο».
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα, ενώ σ’ αυτόν με τα τεστ ανά 100.000 κατοίκους βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στο δείκτη θετικότητας η Ελλάδα κατατάσσεται στο «πράσινο» επίπεδο μαζί με τη Γερμανία, τις χώρες της Βαλτικής και τις σκανδιναβικές χώρες. Τέλος, στο χάρτη θνησιμότητας βρίσκεται στην καλύτερη θέση όλων των ευρωπαϊκών χωρών.