Κυριακή, 17 Νοε.
12oC Αθήνα

Κως: Έτσι προσπαθεί να αλλάξει επίπεδο στον τομέα του τουρισμού

Κως: Έτσι προσπαθεί να αλλάξει επίπεδο στον τομέα του τουρισμού

Ο τουρισμός παραμένει μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές εσόδων και η Κως κάνει σχέδια για το επόμενο διάστημα…

Η Κως, διάσημη ως πατρίδα του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, αποτελεί ένα στολίδι των Δωδεκανήσων και έναν από τους μεγαλύτερους, κλασικότερους και πλέον αξιόπιστους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, για τους ξένους τουρίστες από όλον τον κόσμο.

Νησί, στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας, πλούσιο σε φυσικό περιβάλλον, ιστορία και μνημεία, βρίσκεται σήμερα σε σημείο καμπής, καθώς αλλάζει το τουριστικό και αναπτυξιακό της μοντέλο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς: «Ζούμε σε τόπο που συγκεντρώνει μοναδικά φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, ιστορία, μνημεία, παραδόσεις και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό. Τα ικανά στοιχεία για να ανοίξουμε νέους δρόμους, στη δύσκολη εποχή του παγκόσμιου ανταγωνισμού».

Όπως επισημαίνει, πλέον στόχος για την Κω αποτελεί το να «ενισχύσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού -θαλάσσιο, ποδηλατικό, γαστρονομικό, υγείας κλπ- που εμπλουτίζουν την τοπική οικονομία και ενεργοποιούν την κοινωνία μας».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νικηταράς, «προβληματιζόμαστε για τα όρια του μαζικού τουρισμού. Το μοντέλο που ακολουθήσαμε προκαλεί ανισορροπία, δεν διασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη. Σημάδια κορεσμού γίνονται όλο και πιο εμφανή. Αναζητούμε διεξόδους, νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει ο μαζικός τουρισμός ή ότι θα πάψουμε να τον έχουμε ανάγκη. Είναι όμως προτεραιότητα ένα νέο πρότυπο, με ισχυρή παραγωγική βάση, που θα άρει τις συνέπειες της μονοκαλλιέργειας και θα συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη».

Για τον κ. Νικηταρά, ζητήματα όπως, η “Φέρουσα Ικανότητα” του νησιού, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η προστασία φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή και η επιρροή της στο νησιωτικό οικοσύστημα, η διαχείριση υδατικών πόρων και άλλα, συνιστούν τις μεγάλες προκλήσεις.

«Πολλά αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Πρέπει να τρέξουμε κι εμείς, να μην υστερήσουμε. Αυτό ισχύει για την χώρα μας, τον δήμο μας αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα. Γι’ αυτό από την Πολιτεία ζητάμε στήριξη αλλά και ξεκάθαρες πολιτικές, που θα απελευθερώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα ενεργοποιούν τις δημιουργικές δυνάμεις».

Ο κ. Νικηταράς επισημαίνει ότι «δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις δεκαετιών, έχουν δημιουργήσει πρωτόγνωρη οικονομική ανάπτυξη. Αντίπαλος παραμένουν, διαχρονικά, οι παθογένειες του Κράτους και η νησιωτικότητα. Ως Δήμος Κω έχουμε κάνει μεγάλα βήματα για την ανάπτυξη του νησιού μας. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, εφόσον η Πολιτεία αλλάξει ρότα και αρχίσει να αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως αναπτυξιακό θεσμό, που μπορεί να ενεργοποιεί τις τοπικές δυνάμεις και δεν είναι απλά τμήμα της δημόσιας διοίκησης».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος του νησιού, ως Δήμος Κω, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, συμβάλλουμε σε λύσεις προβλημάτων ακόμη και εκεί που δεν θέλει ή δεν μπορεί το Κράτος. Για παράδειγμα, στον τομέα δημόσιας υγείας, αν και δεν έχουμε αρμοδιότητα. Χορηγούμε μηνιαίο χρηματικό επίδομα έως 450 ευρώ, σε έως 12 επικουρικούς ιατρούς ή γιατρούς υπαίθρου, ως κίνητρο για να επιλέξουν το νοσοκομείο του νησιού μας. Παράλληλα, παραχωρήσαμε ακίνητο, έκτασης 34.600τ.μ., για την κατασκευή νέου Νοσοκομείου».

«Το νησί μας βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης. Έχουν ολοκληρωθεί βασικές υποδομές αλλά οι εξελίξεις δημιουργούν νέες ανάγκες. Σχεδιάζουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε για την ανάδειξη του στην παγκόσμια κοινότητα. Άλλωστε εμείς οι Κώοι αισθανόμαστε ένα μεγάλο βάρος και μία ιστορική υποχρέωση. Να διαφυλάξουμε και διαδώσουμε τις Ιπποκρατικές αρχές», αναφέρει καταλήγοντας ο κ. Νικηταράς.

Όπως αναφέρει από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Τουρισμού του νησιού, Σέβη Βλάχου: «Το στοίχημα αυτό δεν κερδίζεται από την μια μέρα στην άλλη. Δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά μαραθώνιος. Η Κως αλλάζει μέρα με τη μέρα, με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της, την εφαρμογή της βιώσιμης κινητικότητας, τον έλεγχο της κυκλοφοριακής συμφόρησης, τη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων και χώρων στάθμευσης, τη λελογισμένη υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, τη μακροπρόθεσμη διαχείριση των απορριμμάτων για μείωση και ανακύκλωση. Θέλουμε και μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να στηρίξουμε την ομαλή λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, να αναδείξουμε τα στοιχεία του τοπικού μας πολιτισμού. Να υιοθετήσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού συμβατές με το νησί μας. Οι απαράμιλλες ομορφιές, η μοναδική φιλοξενία και η αυθεντικότητα της τουριστικής εμπειρίας είναι η Κως που έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Τώρα είναι η στιγμή».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις