Τοπικά Νέα

Κως: Συγγενής της 63χρονης μιλάει στο newsit.gr – Ελλείψεις στα ασθενοφόρα σε όλες τις Κυκλάδες

«Πέθανε στην καρότσα του αγροτικού που οδηγούσε ο γιος της» λέει στο newsit.gr, συγγενής της 63χρονης που έχασε τη ζωή της κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο της Κω με ιδιωτικό όχημα, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο.

Εκτός της έλλειψης ασθενοφόρου, αυτό που επίσης συγκλονίζει είναι το ότι η αδικοχαμένη κατέρρευσε ενώ βρισκόταν στα γενέθλια της εγγονής της στο χωριό Μεσσαριά. Ο συγγενής της άτυχης γυναίκας αναφέρει στο newsit.gr ότι η 63χρονη «δεν είχε προβλήματα υγείας, ήταν μια χαρά ζωντανή γυναίκα. Ήταν στα γενέθλια της εγγονής της και ένιωσε μία αδιαθεσία.

Κάποια στιγμή έπιασε το κεφάλι της και είπε “το κεφάλι μου” και είπε και κάτι άλλο που εκείνη την ώρα δεν το κατάλαβαν και έπεσε κάτω. Τώρα λένε για ανεύρυσμα αλλά επειδή ήταν να γίνει χθες η νεκροψία, αλλά δεν έγινε λόγω του Αγίου Πνεύματος και θα γίνει σήμερα. Εκεί ήταν όλοι και ο άντρας της και τα 3 παιδιά με τα εγγόνια της».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον συγγενή της «ασθενοφόρο πήραν και ασθενοφόρο δεν υπήρχε. Την γυναίκα την πήγαν με το αγροτικό του γιου από την Μεσσαριά. Πάνω στην καρότσα για 5 χιλιόμετρα ως το νοσοκομείο».

Δριμύ είναι το κατηγορώ του συγγενή της 63χρονης για τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί της Κω. «Όλα αυτά γίνονται σε ένα νησί με 150.000 τουρισμό, 30.000 ντόπιους και άλλους 30.000 εργαζόμενους που έρχονται για την καλοκαιρινή σεζόν. Πήραν το ΕΚΑΒ, ήταν σε άλλο περιστατικό.

Απ’ όσο γνωρίζω πρέπει να έχει τρία ασθενοφόρα, τώρα αν δεν είχαν οδηγούς, προσωπικό δεν ξέρω. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, έχει γίνει και ξαναγίνει, δηλαδή κόσμος να μεταφέρεται με ΙΧ και άλλα μέσα, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου. Αν είναι δυνατόν στο νησί του Ιπποκράτη».

«Σε όλες τις Κυκλάδες π.χ. Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, έχουμε μόνο ένα ασθενοφόρο…»

Από το 2016 έχει να βγει προκήρυξη για μόνιμους διασώστες αναφέρει στο newsit.gr ο Γιώργος Μαθιόπουλος, με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Κω και επισημαίνει τις μεγάλες ανάγκες που έχουν τα ελληνικά νησιά, τα οποία παρά το γεγονός ότι αποτελούν τουριστικό μαγνήτη, υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο για να καλύψει τις ανάγκες ντόπιων και επισκεπτών.

«Στο νησί της Κω βγάζουμε ένα ασθενοφόρο. Τη συγκεκριμένη στιγμή επιχειρούσε σε ένα άλλο περιστατικό, σε ένα ξενοδοχείο για τραυματισμό ενός παιδιού. Είχαν μεταβεί και ταυτόχρονα έγινε αυτό με την γυναίκα και έτσι δεν υπήρχε ασθενοφόρο να την μεταφέρουμε. Αποτέλεσμα ήταν να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο με δικό τους όχημα», αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ και σημειώνει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες τα περισσότερα νησιά ενισχύονται με διασώστες από την ηπειρωτική χώρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

«Έχουμε ένα ασθενοφόρο στο νησί και για να λειτουργήσει το 24ωρο χρειάζονται 10 διασώστες. Κάποιες φορές στέλνουμε ενίσχυση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλα τα νησιά στο Αιγαίο και κάποιες μέρες ίσως να υπάρχει και δεύτερο ασθενοφόρο. Δύσκολο βέβαια γιατί δεν βρίσκουμε καταλύματα για τους διασώστες. Επιπλέον δεν μπορούμε να στέλνουμε εμείς διασώστες γιατί έχουμε και εδώ ανάγκες και προσπαθούμε με τις λίγες δυνάμεις να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις αυξημένες ανάγκες».

Η υποστελέχωση και οι σοβαρές ελλείψεις στα νησιά της Ελλάδας -μικρά και μεγάλα- βγήκαν στην επιφάνεια και όπως φαίνεται είναι συνήθης κατάσταση για τους νησιώτες. «Σε όλα τα νησιά στις Κυκλάδες, πχ Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη και εκεί έχουμε μόνο ένα ασθενοφόρο και κάποιες μέρες έχουμε και δεύτερο σε κάποια νησιά. Δυστυχώς όμως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

Τουλάχιστον 7 χρόνια χωρίς νέα προκήρυξη για διασώστες

Τουλάχιστον 7 χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία προκήρυξη που έγινε για μόνιμους διασώστες ενώ άλυτος γρίφος παραμένει και η διαμονή του επικουρικού προσωπικού. «Έχει πολύ καιρό να βγει προκήρυξη στο ΕΚΑΒ για διασώστες, 7 χρόνια. Δυστυχώς με επικουρικό προσωπικό προσπαθούμε να ενισχύσουμε αλλά λόγω της μικρής περιόδου -1 ή 2 χρόνια που έρχεται το επικουρικό προσωπικό-, δεν υπάρχει συμμετοχή γιατί ο άλλος δεν θα αφήσει τη δουλειά του.

Κυρίως είναι και το πόσα χρήματα χρειάζονται. Ένας διασώστης είναι ΔΕ κατηγορία και έχει τον χαμηλότερο μισθό στο δημόσιο. Αυτοί που ερχονται επικουρικά τους βρίσκουμε κάποια δωμάτια να μείνουν. Αλλά το μόνιμο προσωπικό έχει θέμα. Το κόστος ζωής για κάποιον μόνιμο είναι μεγάλο.

Μεγάλο το κόστος διαμονής (σπίτι, έξοδα, οικογένεια), καθώς τα χρήματα που παίρνουν δεν φτάνουν ούτε για το ενοίκιο. Άρα δεν υπάρχει και συμμετοχή διασωστών σε μία προκήρυξη για μόνιμους που θα βγει. Η τελευταία προκύρυξη που βγήκε ήταν το 2016.

Οι έκτακτοι διασώστες όταν παίρνουν την άδειά τους στην ηπειρωτική χώρα, δεν παίρνουν την άδειά τους αλλά κατεβαίνουν στα νησιά. Αυτό το πρόβλημα το βιώνουμε εδώ πολύ καιρό, τουλάχιστον 15 χρόνια», καταλήγει μιλώντας στο newsit.gr ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος.

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα