Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, με την υπ’ αριθμόν 342/2014 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο δανειολήπτης, υποχρεώνοντας την τράπεζα να δεχθεί την καταβολή των μηνιαίων δόσεων με την αρχική ισοτιμία μέχρι τη συζήτηση της κύριας αγωγής και την έκδοση οριστικής αποφάσεως.
Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε συνέχεια ανάλογης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης (υπ’ αριθμόν 23/2014 ), που έκανε δεκτή την αγωγή συνταξιούχου αστυνομικού, πλην όμως στην περίπτωση αυτή δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και κατά συνέπεια ο δανειολήπτης εδώ θα μπορέσει να καταβάλει τη δόση του δανείου με την αρχική ισοτιμία μετά την τελεσιδικία της υπόθεσης (με αναδρομική ισχύ).
Η υπόθεση της Κοζάνης αφορούσε ελεύθερο επαγγελματία που το 2006 πήρε στεγαστικό δάνειο σε ευρώ, το οποίο, δύο χρόνια αργότερα, κατά παρότρυνση της τράπεζας, το μετέτρεψε σε ελβετικό φράγκο, ενώ στη συνέχεια έλαβε δεύτερο δάνειο στο ίδιο νόμισμα.
Όπως εξήγησε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα που χειρίστηκε την υπόθεση, το αρχικό δάνειο που εκταμίευσε ανερχόταν σε 141.000 ευρώ με ισοτιμία 1,613 και η δόση ήταν περί τα 1.140 ευρώ το μήνα. Στην πορεία, σύμφωνα με την ίδια, με τις διαδοχικές ανατιμήσεις του ελβετικού φράγκου, η δόση του αυξανόταν σταδιακά, φτάνοντας τα 1.800 ευρώ. Μέχρι το 2010 ο δανειολήπτης εξυπηρετούσε κανονικά τις δόσεις, αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματα του, οπότε έλαβαν χώρα ρυθμίσεις προκειμένου να αποπληρώνει το μισό των δόσεων. Αυτά μέχρι πριν από λίγους μήνες, οπότε ο δανειολήπτης «σήκωσε τα χέρια ψηλά» αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθεί στις δόσεις.
Κατά την δικηγόρο, τον περασμένο Απρίλιο η τράπεζα κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις, ζητώντας την καταβολή εντός ολίγων ημερών το ποσό των 155.000 ευρώ, μετατρέποντας το υπόλοιπο του δανείου με ισοτιμία 1,215 . Οι υπολογισμοί της τράπεζας είχαν ως αποτέλεσμα ο δανειολήπτης, που για ένα δάνειο 141.000 ευρώ σε επτά χρόνια είχε πληρώσει 63.000 ευρώ, να βρεθεί να χρωστάει το αρχικό ποσό της εκταμίευσης επιβαρημένο επιπλέον κατά 14.000 ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να καταβάλλει πλέον τις δόσεις με την αρχική ισοτιμία. «Η συγκεκριμένη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων στηρίζεται σε εξαιρετική νομική θεμελίωση και περιέχει σημαντικότατες ουσιαστικές παραδοχές. Έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης παρέχοντας τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να καταβάλει άμεσα τις δόσεις του δανείου του με την αρχική ισοτιμία χωρίς να αναμένει την τελεσιδικία της τακτικής αγωγής του» ανέφερε η κα. Νούκα.
Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αφορά πάνω από 60 χιλιάδες δανειολήπτες στη χώρα μας, αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Πολύ πριν από την απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων, δανειολήπτες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κι έχουν δικαιωθεί.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καλαμάτα: Δωρεάν δεκατιανό σε μαθητές αδύναμων οικονομικά οικογενειών
Οι πιο… πιστοί τουρίστες της Χερσονήσου! Την επισκέπτονται εδώ και 20 χρόνια!
Θεσ/νίκη: Με σόου Ματθαιόπουλου το πρώτο δημοτικό συμβούλιο
Λάρισα: “Άγιο” είχε ο οδηγός – Έπεσε σε κολώνα φωτισμού (ΦΩΤΟ)
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt