Site icon NewsIT

Κραυγή αγωνίας από τραγουδιστές και μουσικούς Βόρειας Ελλάδας: “Ζούμε με συσσίτια…”

31.10.2020 | 16:09
Κραυγή αγωνίας από τραγουδιστές και μουσικούς Βόρειας Ελλάδας: “Ζούμε με συσσίτια…”

Με την Θεσσαλονίκη από την μια μέρα στην άλλη να έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας και με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ιδιότυπου lockdown, να είναι έτοιμα να παραλύσουν μια από τις μεγαλύτερες αγορές της χώρας, μουσικοί και τραγουδιστές στη Βόρεια Ελλάδα γράφονται για λίγα τρόφιμα στη λίστα των συσσιτίων του Συλλόγου Μουσικών της συμπρωτεύουσας.

Το “τσουνάμι” του δεύτερου κύματος της πανδημίας έχει ξεκινήσει να συμπαρασύρει στην ανεργία τον έναν κλάδο μετά τον άλλον, με τους καλλιτέχνες να είναι οι πρώτοι που ζουν στο πετσί τους τα τραγικά αποτελέσματα.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο πιανίστας Θεόδωρος Χριστόπουλος, που μαζί με την τραγουδίστρια Μαρία Φωτίου έχουν αναλάβει να συντονίσουν τα συσσίτια για τους άπορους καλλιτέχνες, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δυο διανομές τροφίμων και συνεχίζουν.

“Έχουμε κάνει ήδη δυο διανομές τροφίμων σε οικογένειες μουσικών και τώρα την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η τρίτη. Δυστυχώς όλος ο κλάδος βρέθηκε εξαιτίας της πανδημίας χωρίς πόρους με αποτέλεσμα κάποιοι που δεν έχουν άλλες άκρες να μην έχουν στην κυριολεξία να φάνε”.

Κάθε εβδομάδα η λίστα απόρων μεγαλώνει

“Αυτή την στιγμή βοηθάμε με τρόφιμα 70 οικογένειες, ο αριθμός όμως βδομάδα με βδομάδα θα μεγαλώνει. Είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που έχουν ανάγκη και το γνωρίζουμε, αλλά ξέρουμε ότι ντρέπονται να γραφτούν στην λίστα. Είναι δύσκολο για κάποιον να έρθει να σου πει ότι δεν έχω να ζήσω την οικογένεια μου, όταν όλα αυτά τα χρόνια έβγαζε πέρα αξιοπρεπώς”.

Η μικρή κατανάλωση έφερε πτώση στα μεροκάματα

“Έτσι όπως είναι η κατάσταση με τα μαγαζιά τα μεροκάματα είναι δύσκολα πλέον για μας τους μουσικούς. Όταν από τα δέκα μαγαζιά έχουν ανοίξει δυο με τρία και αυτά τα υποχρεώνεις να εξυπηρετούν τον κόσμο μέχρι τις δώδεκα, καταλαβαίνεις ότι εκεί δεν υπάρχει κατανάλωση. Ο άλλος εκεί που έπινε τρία και τέσσερα ποτά στην
έξοδο του, ξαφνικά πίνει ένα με δυο, ενώ από την άλλη εκεί που μέσα σε ένα μαγαζί έμπαιναν 100 άτομα τώρα εξαιτίας των μέτρων μπαίνουν 35, που σημαίνει επιπλέον χασούρα. Τα μεροκάματα ήταν που ήταν χαμηλά για μας τους μουσικούς, τώρα ο άλλος σε πληρώνει με ό,τι έχει” αναφέρει και προσθέτει:

“Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα γιατί δεν είχαμε προλάβει να συνέλθουμε ήδη από την πρώτη φάση. Καταλαβαίνω πως προέχει η δημόσια υγεία και εμείς αυτή της λογικής είμαστε, ωστόσο πρέπει άμεσα να εξασφαλιστούν κάποιοι πόροι για να μπορέσουμε κι εμείς να ζήσουμε”.

Να δοθεί επίδομα 534 ευρώ

“Το κράτος θα έπρεπε να δώσει ένα επίδομα για όσο κρατήσει όλο αυτό σε όλο τον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και για άλλους κλάδους που πλήττονται άμεσα. Από το επίδομα αυτό ας αφαιρούνται μάλιστα οι εργάσιμες ημέρες που τυχόν θα έχει κάποιος μέσα σ’ έναν μήνα. Έχουμε ζητήσει 534 ευρώ να δίδεται ως επίδομα και αν κάποιος είναι τυχερός και εργαστεί στο μήνα δέκα ημέρες να του αφαιρεθούν κανονικά τα μεροκάματα και να του δίδονται τα υπόλοιπα”.

“Δούλευα στην Αθήνα και βρέθηκα χωρίς δουλειά”

“Μέχρι πριν από λίγο διάστημα δούλευα στην Αθήνα, το μαγαζί όμως αποφάσισε από την στιγμή που ξεκίνησε να δουλεύει χωρίς μικρόφωνα να λιγοστέψει τους μουσικούς. Έτσι προτίμησε να έχει μπουζούκι, κιθάρα, τραγουδίστρια και εμένα που παίζω πιάνο να με κόψει, να το πρόβλημα. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να βοηθηθούμε. Στον χώρο τον δικό μας κάποιοι κοιτάνε την βιτρίνα, αλλά αυτή την στιγμή πίσω από αυτήν, υπάρχουν άνθρωποι που φυτοζωούν. Ο χώρος είναι μεγάλος, γι’ αυτό μην βλέπουμε μόνο αυτό. Πρέπει να βρεθεί μια λύση”.

Οργανώσεις και εθελοντές

“Υπάρχουν κάποιες οργανώσεις που μας βοηθάνε για τρόφιμα και έχουμε προσφορές εθελοντών. Ευτυχώς σε τέτοιες εποχές υπάρχει αλληλεγγύη και μάλιστα συγκινητική, όπου μπορείς κάπως εύκολα να βρεις τρόφιμα και να προσφέρεις. Ακόμα και μουσικοί που ξέρουμε πως έχουν πρόβλημα, έρχονται και αφήνουν λίγα τρόφιμα για
κάποιους που τα έχουν περισσότερο ανάγκη”.

Μαύρη εργασία

“Είπαν πως κάνουμε μαύρη εργασία, μα από την στιγμή που είναι έτσι δομημένο το σύστημα θα αναγκαστείς να δουλέψεις ακόμα κι έτσι. Υπάρχουν δήμοι που έκαναν συναυλίες χωρίς να έχουν κολλήσει κανένα ένσημο. Σε καλούν να δουλέψεις και από την στιγμή που σου προφέρουν μαύρα χρήματα θα τα πάρεις”.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version