Το κρέας ακριβαίνει και το πρόβλημα είναι το ίδιο έντονο τόσο για εκατοντάδες νοικοκυριά, όσο και για τους ιδιοκτήτες κρεοπωλείων στην Κρήτη, που βλέπουν τις πωλήσεις και τα έσοδα να μειώνονται διαρκώς…
Κρέας από… χρυσάφι και στην Κρήτη, αφού μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές έχουν “χτυπήσει ταβάνι”, με τη μέση αύξηση να έχει φτάσει στο 33,5%. Πρωταγωνιστής των αυξήσεων το κοτόπουλο, η τιμή του οποίου μέσα σε ένα μόλις χρόνο ανέβηκε κατά 55,5%, φτάνοντας να πωλείται σήμερα στα 4,40 ευρώ το κιλό! Και όλα αυτά, έναν μήνα πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε και η αγορά κρέατος δεν αποκλείεται να τραβήξει κι άλλο την ανιούσα.
Το αποτέλεσμα των ανατιμήσεων είναι εμφανές, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταναλωτής πλέον αγοράζει μόνο τα απαραίτητα ή ποσότητες που είναι επαρκείς για το τραπέζι και μόνο. Οι ιδιοκτήτες κρεοπωλείων στην Κρήτη ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να θεωρείται πιθανό το σενάριο για αύξηση των τιμών στο κρέας μέχρι και την περίοδο των Χριστουγέννων, χωρίς ωστόσο να είναι μεγάλη.
Ένα από τα προϊόντα που έχουν σημειώσει τεράστια άνοδο είναι το κρέας, με την αύξηση κατά μέσο όρο να ανέρχεται στο 33,5%. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, κ. Μανόλη Δατσέρη στο neakriti.gr, υπάρχει γενικότερη αύξηση. Τα στοιχεία καταδεικνύουν αύξηση μέσα σ’ ένα χρόνο στην τιμή του κοτόπουλου κατά 55,5%, στην τιμή του μοσχαριού κατά 25% και στην τιμή του χοιρινού κατά 20%. Η γενική αυξητική τάση ανέρχεται στο 33,5% μέσα σ’ ένα χρόνο (από τον Νοέμβριο του 2021), με τους καταναλωτές να είναι πλέον πρόθυμοι να αγοράσουν μόνο τα απαραίτητα.
Ο κ. Δατσέρης μίλησε για τις αυξήσεις που παρατηρούνται στο κρέας, τονίζοντας: «Η τιμή του κιλού του κοτόπουλου ανέρχεται σήμερα στα 4,20-4,40 ευρώ, ενώ πέρυσι η τιμή του ήταν 1,50 ευρώ κάτω. Όσον αφορά στο κιλό το μοσχάρι, η τιμή σήμερα ανέρχεται στα 12-12,50 ευρώ (χωρίς κόκκαλα) και στα 9,90-10,30 (με κόκκαλα). Το μοσχάρι έχει σημειώσει αύξηση 2-2,50 ευρώ σε σχέση με πέρυσι το κιλό. Όσον αφορά στο κιλό το χοιρινό, η τιμή του ανέρχεται στα 6-6,30 ευρώ. Πριν από ένα χρόνο το συναντούσε κάποιος 1 ευρώ λιγότερο, δηλαδή στα 5 ευρώ. Υπάρχει αύξηση των τιμών και βλέπουμε καθημερινά, από πελάτες που παλιά αγόραζαν κρέας για ολόκληρο τον μήνα, πλέον να αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα και κυρίως να προμηθεύονται το κρέας της ημέρας. Προσπαθούν να περιοριστούν όσο μπορούν».
Είναι άξιο αναφοράς πως τόσο το ενεργειακό κόστος όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι δύο μεγάλα εμπόδια για τα κρεοπωλεία. Τα ψυγεία απαιτούν τεράστια κατανάλωση ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή οι “φουσκωμένοι” λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι μια μόνιμη “θηλιά”. Απέναντι σε αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα, ο κ. Δατσέρης τόνισε πως πραγματοποιείται μια συνολική προσπάθεια από τους κρεοπώληδες του νομού Ηρακλείου να απορροφήσουν όσο γίνεται περισσότερο τις ανατιμήσεις.