Το άγαλμα βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση και οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν τις εργασίες στην Κρήτη, για να βγάλουν στο φως τους κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής…
Το άγαλμα ανακαλύφθηκε πέρυσι και πλέον δημοσιοποιούνται οι πρώτες εικόνες του. Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να το εντοπίσουν στην Κρήτη και εικάζουν ότι δημιουργήθηκε για Ρωμαίο αυτοκράτορα, πιθανότατα τον Αδριανό. H Λύκτος ή Λύττος για ορισμένους, κρύβει θησαυρούς που τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φως. Δείχνουν τη ζωή στις περιοχή πριν από αιώνες και τις καταστροφές που κατέστρεψαν έναν ολόκληρο πολιτισμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αρχή έγινε το 2021, όταν σε μόλις 20 ημέρες αποκαλύφθηκαν μυστικά 2.500 χρόνων! Τις τελευταίες βδομάδες οι αρχαιολόγοι επέστρεψαν στη Λύκτο για ένα ταξίδι στην άγνωστη ιστορία της Κρήτης. Η ανασκαφή αποτελεί συνεργασία του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ενώ υπεύθυνη είναι η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.
Οι εργασίες πέρσι είχαν χωριστεί σε τρεις τομείς που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της περιοχής, στον χώρο της ελληνικής Λύκτου, με υπεύθυνο τον κ. Κοτσώνα, στο ρωμαϊκό δημόσιο κτήριο, με επικεφαλής τον κ. Χανιώτη και την παλαιοχριστιανική βασιλική, με υπεύθυνη την κ. Συθιακάκη. Φέτος, γίνονται διερευνητικές εργασίες και σε έναν τέταρτο τομέα.
Οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν σιγά-σιγά και ένα κομμάτι του αρχαίου τείχους της Λύκτου, πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα γιατί ίσως συνδέεται με την πιο τραγική ιστορία της αρχαίας Κρήτης, τη μαρτυρία του Πολύβιου για την καταστροφή της Λύκτου το 220 πΧ από τους Κνώσιους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Χανιώτης επικεντρώνεται σε ένα σημαντικό κτήριο των αυτοκρατορικών χρόνων που αποτελείται από μία σειρά δωματίων με μεγαλύτερο το λεγόμενο βουλευτήριο, όπου υπάρχουν βαθμίδες, σκαλοπάτια. Εκεί μπορούμε να φανταστούμε ότι βρίσκονταν ξύλινα έδρανα, μάλλον για τις συνεδριάσεις της βουλής.
Στον τρίτο τομέα της ανασκαφής, υπάρχει η βυζαντινή βασιλική, της οποίας ο εξωτερικός τοίχος σώζεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, είναι ύψους 1,5 μέτρου και θεωρείται πως το εσωτερικό του θα είναι καλά διατηρημένο. Το cretalive.gr, βρέθηκε στον χώρο της ανασκαφής, εκεί όπου ξετυλίγεται σιγά- σιγά ένα κουβάρι που αφορά στον τρόπο ζωής των Λυττίων.
Στο βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνεται για πρώτη φορά το άγαλμα που ανακάλυψαν πέρσι οι αρχαιολόγοι, ένα εντυπωσιακό εύρημα που αποδίδεται σε Ρωμαίο αυτοκράτορα, πιθανότατα τον Αδριανό.