Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

Κρήτη – Κορονοϊός: Ασθενής στη μονάδα εντατικής για καρδιοπαθείς – Οι φόβοι των γιατρών του ΠΑΓΝΗ

Κρήτη – Κορονοϊός: Ασθενής στη μονάδα εντατικής για καρδιοπαθείς – Οι φόβοι των γιατρών του ΠΑΓΝΗ

Ανακοίνωση για την ανάγκη διαμόρφωσης χώρων απομόνωσης για ασθενείς με ήπια συμπτώματα κορονοϊού, οι οποίοι εκτός από Covid πάσχουν και από άλλες επείγουσες παθήσεις εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, με αφορμή τη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών, έκτακτου καρδιολογικού περιστατικού με τον ασθενή να είναι θετικός στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το creta24.gr, στην ανακοίνωση του ΠΑΓΝΗ αναφέρεται: «Με αφορμή το περιστατικό με θετικό μοριακό έλεγχο για SARSCoV-2 που νοσηλεύτηκε για 20 περίπου ώρες στη ΜΕΠΚ (λόγω της ανάγκης θωρακοχειρουργικής παρέμβασης), αναδεικνύεται η ανεπάρκεια κατάλληλων χώρων απομόνωσης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων ήπιων κρουσμάτων, οι οποίοι -εκτός της COVID-19- πάσχουν και από άλλη επείγουσα πάθηση, που χρήζει εξειδικευμένης φροντίδας από γιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας.

Παραδείγματα τέτοιων περιστατικών είναι τα καρδιολογικά, τα καρδιο-θωρακο-αγγειοχειρουργικά, τα μαιευτικά, τα παιδιατρικά, τα ψυχιατρικά. Στη γυναικολογική και στην παιδιατρική κλινική υπάρχουν θάλαμοι COVID, ωστόσο αυτοί βρίσκονται δίπλα σε κοινούς θαλάμους και δεν είναι αρνητικής πίεσης. Στη ΜΕΠΚ οι χώροι απομόνωσης δεν είναι κατάλληλοι για φιλοξενία κρουσμάτων, καθώς κλείνουν με συρόμενη πόρτα, δεν διαθέτουν επαρκή αερισμό ή φιλτράρισμα αέρα, σε διπλανό χώρο νοσηλεύονται ασθενείς με καρδιολογικά ή καρδιοχειρουργικά νοσήματα σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν προβλέπεται χωριστό προσωπικό για τη φροντίδα COVID και nonCOVID ασθενών.

Δεν υπάρχει μέριμνα ούτε για τη νοσηλεία κρουσμάτων με οξέα ψυχιατρικά προβλήματα. Απουσιάζει από το νοσοκομείο ξεχωριστός ειδικά διαμορφωμένος κατάλληλα εξοπλισμένος χώρος (με διαφορετικό προσωπικό) για καραντίνα και νοσηλεία ασθενών με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη ήπια λοίμωξη COVID και επείγουσα ψυχική διαταραχή, οι οποίοι -ως γνωστόν- είναι δύσκολο να εφαρμόσουν μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκα, πλύσιμο χεριών, αποστάσεις), επομένως είναι πιο εύκολο να μεταδώσουν τον ιό. Δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για ατομικούς θαλάμους απομόνωσης οξέων ψυχιατρικών περιστατικών με μέτρια-σοβαρή λοίμωξη COVID στις μονάδες κορονοϊού, με κίνδυνο αυτοί να νοσηλεύονται σε εξάκλινους θαλάμους μαζί με άλλους σοβαρά ασθενείς, χωρίς προσωπικό εκπαιδευμένο στη διαχείρισή τους.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι σπάνιο να γίνεται εισαγωγή ασθενή με ψευδώς αρνητικό rapid test και την επόμενη μέρα ο μοριακός έλεγχος να βγαίνει θετικός, με αποτέλεσμα για ώρες ο ασθενής να παραμένει σε κοινό θάλαμο. Η σχετική καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των μοριακών τεστ οφείλεται στο γεγονός ότι το μοναδικό δημόσιο εργαστήριο όπου γίνεται PCR για SARSCoV-2 στην Κρήτη είναι στο πανεπιστήμιο, ενώ η εξέταση θα μπορούσε να γίνεται και στο ιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου με ταχύτερα αποτελέσματα, αν είχε ενισχυθεί με υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό, ώστε να μπορεί να λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Τα προβλήματα αυτά είναι ενδεικτικά της προσαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων των διοικήσεων των νοσοκομείων στα πενιχρά κρατικά κονδύλια για τα νοσοκομεία, που οδηγούν σε διάτρητα υγειονομικά πρωτόκολλα, αυξάνοντας το ενδεχόμενο ενδονοσοκομειακής διασποράς και εκθέτοντας σε πρόσθετους κινδύνους τους εργαζόμενους και τους nonCOVID ασθενείς. Η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υποβαθμίζει την προστασία της υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στην προσπάθεια μείωσης του κόστους.

Απαιτείται η πρόληψη της ενδονοσοκομειακής διασποράς με την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών νοσηλείας και την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των υγειονομικών. Χρειάζεται να διαμορφωθούν κατάλληλοι θάλαμοι αρνητικής πίεσης για ασθενείς με σοβαρά οξέα ψυχιατρικά, καρδιολογικά, κλπ. νοσήματα και ύποπτη ή ήπια νόσο COVID-19. Είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις, ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ COVID και nonCOVID τμημάτων και ασθενών. Αναγκαία είναι επίσης η εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού στη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στην ορθή εφαρμογή των μέσων υψηλής ατομικής προστασίας. Τέλος, απαραίτητη είναι η ενίσχυση του ιολογικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ, ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει γρήγορα μοριακά τεστ».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις