Site icon NewsIT
10:16 | 02.01.17

Κρήτη: Ο Έλληνας αεροπειρατής που ζήτησε πολιτικό άσυλο – Το θρίλερ που καθήλωσε τη χώρα [pic]

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και οι ανταποκρίσεις που συντάραξαν την Ελλάδα μια μέρα σαν σήμερα. Λύθηκε το μυστήριο της αεροπειρατείας...

Ο πρώτος που έκανε επιτυχημένη αεροπειρατεία επί Ελληνικού εδάφους, ήταν ένας Κρητικός! Στις 2 Ιανουαρίου 1969, o 30χρονος Γεώργιος Φλαμουρίδης ή Παραβολιδάκης, υποχρέωσε την εσωτερική πτήση της Ολυμπιακής, Ηράκλειο- Αθήνα να κατευθυνθεί προς το Κάιρο! Το αεροσκάφος ήταν ένα Ντάγκλας DC-6Β με 97 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα. Στο Κάιρο οι αρχές συνέλαβαν τον αεροπειρατή και φρόντισαν για την επιστροφή των επιβατών και του πληρώματος. Το αιγυπτιακό πρακτορείο ”ΜΕΝΑ” ανέφερε ότι ο Φλαμπουρίδης πυροβόλησε πάνω από το κεφάλι του πιλότου και τρύπησε το παρμπρίζ του αεροσκάφους, για να τον εμποδίσει να επικοινωνήσει με την Αθήνα.

Για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από το επεισόδιο, η «χουντική λογοκρισία» επέβαλε στις εφημερίδες να γράψουν ότι ο Φλαμουρίδης τελεί εν διαστάσει μετά της συζύγου του και του πατρός του και δημοσίευσαν το ποινικό του μητρώο με κύριο στοιχείο ότι ”έχει καταδικασθή εις φυλάκισιν ενός έτους δι’ απείθειαν εις διαταγήν στρατιωτικής Αρχής. Δια το τελευταίον αδίκημα είχεν αμνηστευθή τον Δεκέμβριον του 1967, οπότε και απελύθη εκ των φυλακών Αβέρωφ”.

Αναφορικά με το συμβάν,διαβάζουμε στο βιβλίο «Η ιστορία των δημοσίων αερομεταφορών στην Ελλάδα»: Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 10 πμ. Πέντε λεπτά αργότερα,ο 30χρονος επιβάτης μπήκε στο θάλαμο διακυβέρνησης και ζήτησε -με την απειλή όπλου- από τον κυβερνήτη, να αλλάξει πορεία προς Αίγυπτο. Ο κυβερνήτης φαίνεται ότι αντέδρασε και ο αεροπειρατής πυροβόλησε για εκφοβισμό, με αποτέλεσμα να τρυπήσει το παράθυρο του θαλάμου διακυβέρνησης. Άλλη προσπάθεια του κυβερνήτη, να κατευθυνθεί προς την Αθήνα, έγινε αντιληπτή από τον αεροπειρατή,ο οποίος φαινόταν αποφασισμένος για τα πάντα. Ο κυβερνήτης φαίνεται ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Αθήνα. Κατευθυνόταν ήδη προς την Αίγυπτο, όταν δυο καταδιωκτικά της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας πλησίασαν πολύ κοντά το αεροσκάφος, με την διαταγή να επιστρέψει προς την Αθήνα. Η απάντηση του αεροπειρατή ήταν ότι, με την πρώτη προσπάθεια αλλαγής της πορείας, θα ανατίναζε το αεροσκάφος.

Τα καταδιωκτικά συνέχισαν να πετούν πολύ κοντά στο αεροσκάφος προσπαθώντας να το αναγκάσουν σε αλλαγή πορείας. Μετά από μερικά λεπτά κι όταν το DC-6 είχε φθάσει κοντά στα όρια του Ελληνικού εναέριου χώρου, τα πολεμικά αεροσκάφη αποσύρθηκαν, προκειμένου να μην παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Αιγύπτου.

Τότε ο κυβερνήτης ζήτησε άδεια από τον Έλεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας της Αιγύπτου να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Καΐρου, λόγω αεροπειρατείας. Οι Αιγυπτιακές αρχές επέτρεψαν την προσγείωση, θέτοντας ταυτόχρονα τον Διεθνή Αερολιμένα του Καΐρου σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η ορατότητα στο αεροδρόμιο του Καΐρου ήταν πολύ περιορισμένη και υπήρξε η σκέψη να προσγειωθούν στην Αλεξάνδρεια. Όμως η ορατότητα στην Αλεξάνδρεια ήταν ακόμη χειρότερη και ο διάδρομος προσγείωσης μικρότερος.

Το αεροσκάφος τελικά προσγειώθηκε με την βοήθεια του ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου στις 12:40 το μεσημέρι στο Κάιρο, όπου ο αεροπειρατής ζήτησε πολιτικό άσυλο. Το βράδυ της ίδιας μέρας, στάλθηκε στο Κάιρο ένα αεροσκάφος Β707 για την παραλαβή και επιστροφή των επιβατών στην Αθήνα.

Πηγή: zarpanews.gr, iscreta.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version