Το χωριό που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό άνω του 77% και το αντίστοιχο όπου η ΝΔ ξεπέρασε το 75%. Το χωριό που η Χρυσή Αυγή πήρε μόνο το 1/10 των ψήφων της σε σχέση με τις ευρωεκλογές αλλά και τα παραδοσιακά κάστρα του ΚΙΝΑΛ όπου χτύπησε 40άρια. Οι 50 χιλιάδες ψήφοι που χάθηκαν από μικρότερα κόμματα και μεταφέρθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ μέσα σε μόλις ένα μήνα από τις ευρωεκλογές μέχρι τις εθνικές εκλογές.
Για τη Νέα Δημοκρατία η κοινότητα Ορνέ του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου κρατά τα σκήπτρα σε όλη την Κρήτη με ποσοστό 75,5% (34 από τις 45 έγκυρες ψήφους). Ακολουθεί η κοινότητα Αγίας Παρασκευής Αμαρίου με 73% ενώ πάνω από το 60% έλαβε η ΝΔ στην Ασή Γωνιά Χανίων, στις Στάβιες Καπετανιανών του Δήμου Γόρτυνας, στον Πλάτανο Σφηναρίου του Δήμου Κισσάμου αλλά και στη Λοχριά του Δήμου Αμαρίου. Τα χαμηλότερα ποσοστά της, με μόλις 6,5% και 7,5% έλαβε η Νέα Δημοκρατία στην Αξό και στο Μελισσουργάκι Μυλοποτάμου, αντίστοιχα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ρεκόρ (πιθανότατα πανελλαδικά) έσπασαν οι κάτοικοι του χωριού Ασκοί του Δήμου Μινώα Πεδιάδος δίνοντας ποσοστό άνω του 77% στο κόμμα της αξιωματικής, πλέον, αντιπολίτευσης. (151 από τις 197 έγκυρες ψήφους). Εξωπραγματικά ποσοστά έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τα Αμιρά και ο Πεύκος Βιάννου (από 65% έως 70%). Το φράγμα του 60% έσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Αξόκαι τα Λιβάδια Μυλοποτάμου, στο Καρύδι Λασιθίου, στους Μιλλιαράδες Βιάννου και στη Σκαλωτή Σφακίων. Το χαμηλότερο ποσοστό, με μόλις 8,9% σημειώνεται στην κοινότητα Ορνέ του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου (εκεί που σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό της η ΝΔ).
Για το ΚΙΝΑΛ σε ακόμα μία εκλογική μάχη ως «κάστρο» αναδεικνύεται το χωριό Παράνυμφοι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων με ποσοστό 40,3%, όπου φυσικά κατέλαβε την πρώτη θέση. Πρωτιές σημείωσε το ΚΙΝΑΛ και σε άλλα χωριά του νομού Ηρακλείου όπως η Γαλιά Φαιστού, ο Σαμπάς Πεδιάδας, η Μεγάλη Βρύση Γόρτυνας, το Μεταξοχώρι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και τα Σκούρβουλα Φαιστού με ποσοστά άνω του 34%.
Το ΚΚΕ καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό του στο χωριό Μέσα Λασίθι του Δήμου Οροπεδίου όπου καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό σχεδόν 33% (38 από τις 118 έγκυρες ψήφους). «Κόκκινα» βάφτηκαν και σε αυτή την εκλογική μάχη τα Παλαιά Ρούματα Χανίων με ποσοστό άνω του 25% για το ΚΚΕ ενώ πάνω από το 20% έφτασε το κόμμα του Περισσού και στο χωριό Καράνου του Δήμου Πλατανιά Χανίων.
Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου έφτασε μέχρι και την τέταρτη θέση στο χωριό Θεοδώρα του Δήμου Μυλοποτάμου με ποσοστό 17% ενώ υψηλά ποσοστά κατέγραψε και στα Ραβδούχα του Δήμου Πλατανιά, με 16%. Στο νομό Ηρακλείου η Ελληνική Λύση κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά σε εκλογικά τμήματα του Ζαρού και των Βοριζίων (με 13%) εκεί που άλλοτε σημείωνε υψηλές επιδόσεις η Χρυσή Αυγή.
Το ΜέΡΑ25 καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά του στην Κρήτη στο Αβδού του Δήμου Χερσονήσου φτάνοντας σχεδόν στο 27% όπου είναι δεύτερο κόμμα ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά του και στην κοινότητα Ρουμέλης Μυλοποτάμου όπου καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 22%.
Η Χρυσή Αυγή κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό της στο χωριό Βρύσες του Δήμου Πλατανιά Χανίων όπου ήταν και η μόνη περίπτωση που έσπασε το φράγμα του 10% (έλαβε 10,5%) καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Εντυπωσιακή ήταν η μεταστροφή των κατοίκων της Κόξαρης Ηρακλείου που ενώ στις ευρωεκλογές είχαν βγάλει πρώτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή με 25%, αυτή τη φορά της έδωσαν μόλις 2,5%, δέκα φορές δηλαδή κάτω από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Συνολικά στην Κρήτη τη Χρυσή Αυγή ψήφισαν 6.098 ψηφοφόροι έναντι των 11.165 ψήφων που έλαβε στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η Ενωση Κεντρώων κατάφερε να περάσει το 5% σε δύο περιπτώσεις στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην κοινότητα Ζουριδίου Ρεθύμνου (με 5,88%) και στην Κοινότητα Χριστού Ιεράπετρας (με 5,08%).
Από τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις της στα χωριά Πλάκα και Γαβαλοχώρι Αποκορώνου, με 16% και 13% αντίστοιχα, φτάνοντας μέχρι την τρίτη θέση της κατάταξης.
Η Λαϊκή Ενότητα ξεπέρασε το 5% στο χωριό Λιθίνες Σητείας όπου συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό της στην Κρήτη με 5,53% φτάνοντας μέχρι την 4η θέση.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημείωσε τα καλύτερα ποσοστά της στα χωριά Παπαδιανά και Βαρύπετρο Χανίων φτάνοντας λίγο κάτω από το 5% (5,7% και 4,4% αντίστοιχα).
Το ΚΚΕ (μ-λ) σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση σε εκλογικό τμήμα των Περιβολίων Κισσάμου με ποσοστό 14,5%.
Ο Θάνος Τζήμερος με την ακραία νεοφιλελεύθερη Δημιουργία Ξανά έλαβε ποσοστό άνω του 5% στις Μαργαρίτες και στο Πάνορμο Μυλοποτάμου φτάνοντας μέχρι την τέταρτη θέση της κατάταξης (με 5,9% και 5,2% αντίστοιχα).
Ο καταδικασμένος Αρτέμης Σώρρας και η Ελλήνων Συνέλευσις, αυτή τη φορά αποδοκιμάστηκαν και στην Κρήτη φτάνοντας μόνο σε μία περίπτωση ποσοστό άνω του 10% στο χωριό Κυπάρισσος του Δήμου Πλατανιά, όπου έλαβε την τρίτη θέση. Συντριπτική ήταν η αποδοκιμασία και στο χωριό Βαφές Αποκορώνου όπου στις ευρωεκλογές κατετάγη πρώτο κόμμα με σχεδόν 25%. Αυτή τη φορά, με σχεδόν ίδιο ποσοστό συμμετοχής στην κάλπη, οι κάτοικοι του χωριού του χάρισαν μόλις 1,5%.
Αυξομοιώσεις σε σχέση με τις ευρωεκλογές
Κερδισμένα από την πόλωση μεταξύ τους βγήκαν στην Κρήτη και τα δύο μεγάλα κόμματα σε σχέση με τις πρόσφατες Ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να καρπώνεται τα μεγαλύτερα οφέλη.
Συνολικά στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον αριθμό των ψήφων του κατά περίπου 33.000 (από 104.448 σε 137.179) ενώ η Νέα Δημοκρατία κατά 20.000 ψήφους (από 91.525 σε 111.698). στους κερδισμένους και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 1300 παραπάνω ψήφους (από 12.600 σε 13.900).
Στους μεγάλους χαμένους η Χρυσή Αυγή που είδε να χάνει μέσα σε ένα μήνα πάνω από τη μισή της δύναμη και 5.000 ψήφους (από 11.195 σε 6.098) αλλά και το ΚΙΝΑΛΛ που επίσης χάνει 5.000 ψήφους (από 40.636 σε 35.986). Περίπου 700 ψήφους λιγότερες πήρε στην Κρήτη η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (από 9.269 σε 8.556) ενώ πάνω από 2.000 ψήφους έχασε σε ένα μήνα στο νησί η Ένωση Κεντρώων (από 5.223 σε 3.088).
Σταθερό σε σχέση με τις ευρωεκλογές παρέμεινε το ΚΚΕ λαμβάνοντας και στις δύο εκλογικές μάχες λίγο πάνω από 13.000 ψήφους σε όλη την Κρήτη.
Πηγή: ekriti