Το ένα αφορά το Μουσείο Μεσαράς με προϋπολογισμό 2,4 εκατ. ευρώ και το άλλο τη συντήρηση και αποκατάσταση χώρων της Κνωσού, προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ.
«Με την ολοκλήρωση του Μουσείου Μεσαράς θα αποδοθεί στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού ένα σημαντικό έργο. Μαζί προχωρά κι ένα σημαντικό έργο για την Κνωσό. Δύο έργα που δίνουν σημαντική βοήθεια στις αρχαιολογικές υπηρεσίες», δήλωσε ο περιφερειάρχης μετά την υπογραφή, και πρόσθεσε: «Μετά τα Αρχαιολογικά Μουσεία Χανίων και Αγίου Νικολάου, ολοκληρώνουμε τον κύκλο των Μουσείων σε αυτή την προγραμματική περίοδο στην Κρήτη. Έργα ιδιαίτερα σημαντικά για την αναβάθμιση του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού μας. Η καλή συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες αποδίδει καρπούς».
Για δύο «πολύ σημαντικά έργα» για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, έκανε λόγο η Βάσω Συθιακάκη, προϊσταμένη της υπηρεσίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ένταξη των έργων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα. Η επικεφαλής της ΕΦΑΗ, ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης, που μόνιμα, όπως είπε, συμπαραστέκεται στις προσπάθειες, τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και τους συναδέλφους της που βοήθησαν καθοριστικά στην ωρίμανση και ένταξη των δύο μεγάλων έργων.
Σε ό,τι αφορά το Μουσείο Μεσαράς, το έργο έχει προϋπολογισμό 2,4 εκατ. ευρώ και προβλέπει όλες τις εργασίες που απαιτούνται για να εγκατασταθεί το επιλεγμένο αρχαιολογικό υλικό από την περιοχή της Μεσαράς στο κτίριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς στον Αμπελούζο Δήμου Γόρτυνας και να οργανωθεί η μόνιμη έκθεσή του.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, πρόκειται να διαμορφωθούν οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου (760 τ.μ.) και ο εσωτερικός αύλειος χώρος (1.060 τ.μ.). Θα μεταφερθούν και θα συντηρηθούν τα εκθέματα και θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών και ειδικών μουσειοκατασκευών με ειδικό φωτισμό και κατάλληλες στηρίξεις. Επίσης, προβλέπεται ο σχεδιασμός και η τοποθέτηση του απαραίτητου εποπτικού και πληροφοριακού υλικού.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την Κνωσό, το έργο προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ προβλέπει εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, οι οποίες θα γίνουν στην «Αίθουσα των Διπλών Πελέκεων» (Μέγαρο του Βασιλέως), έναν από τους σημαντικότερους και πλέον δημοφιλείς χώρους του Ανακτόρου, στον «Βασιλικό δρόμο», την κύρια οδική αρτηρία της πόλης της Κνωσού και στον περιβάλλοντα χώρο της βίλας «Αριάδνη», τόπο κατοικίας του ανασκαφέα του Ανακτόρου Sir A. Evans.
Υπενθυμίζεται πως το Ανάκτορο της Κνωσού είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο της μινωικής Κρήτης, χτίστηκε για πρώτη φορά το 2000 π.Χ. πάνω σε λείψανα εκτεταμένου νεολιθικού οικισμού, ανοικοδομήθηκε το 1700 π.Χ. και καταστράφηκε οριστικά γύρω στο 1380 π.Χ.
Παρόντες στην υπογραφή των συμβάσεων ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού, Κώστας Φασουλάκης, η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Περιφερειακού Προγράμματος Κρήτης, Μαρία Κασσωτάκη, το στέλεχος της υπηρεσίας, Μαρία Γιατρομανωλάκη, καθώς και ο σύμβουλος Δημήτρης Μιχελογιάννης.
Από την Αρχαιολογική Υπηρεσία παραβρέθηκαν ο Φλάβιο Ζανόν, προϊστάμενος του Τμήματος Έργων και Μελετών και οι αρχαιολόγοι Ελίζα Καβουλάκη και Καλλιόπη Γαλανάκη.