Τη συντηρητική κατάσχεση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης "Ηρακλής", μέχρι το ποσό των 76.307.818,56 ευρώ, που αφορά στο 80% των εισφορών του ελληνικού δημοσίου στον ΟΑΣΘ για τα έτη 2010-2016, ζητά μεταξύ άλλων η διοίκηση του οργανισμού, με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και την αγωγή, που κατέθεσε χθες στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών.
Σε σημερινή σχετική συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, Στέλιος Παππάς, γνωστοποίησε ότι «η διοίκηση του οργανισμού κατέθεσε τρία δικόγραφα κατά του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης “Ηρακλής”, στο πλαίσιο των διαδικασιών εκκαθάρισης που πραγματοποιείται και βρίσκεται στο τελικό της στάδιο».
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει ήδη προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις υπέρογκες, όπως επισημαίνει, κρατικές ενισχύσεις που λάμβανε ο ιδιωτικός ΟΑΣΘ τα προηγούμενα χρόνια και “σε συνέχεια αυτής της προσφυγής δρομολογήθηκαν και οι απαραίτητες νομικές ενέργειες ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, όπως είχε προαναγγελθεί” επισήμανε ο κ. Παππάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητείται να εκδοθεί απόφαση για τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του συνεταιρισμού «Ηρακλής».
Ειδικότερα, η διοίκηση του ΟΑΣΘ αιτείται «να γίνει δεκτή η αίτηση και να εκδοθεί απόφαση, με την οποία να διαταχθεί συντηρητική κατάσχεση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του συνεταιρισμού “Ηρακλής” έως το ποσό των 76.307.818,56 ευρώ».
Επίσης, με το ίδιο δικόγραφο, όπως επισήμανε ο κ. Παππάς, ζητείται από το δικαστήριο να απαγορευθεί κάθε μεταβολή κινητής και ακίνητης περιουσίας του συνεταιρισμού «Ηρακλής» μέχρι την έκδοση απόφασης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της καταγγελίας του ΟΑΣΘ. Ζητείται παράλληλα «να υποχρεωθεί ο συνεταιρισμός “Ηρακλής” να προσκομίσει έγγραφο από το οποίο να προκύπτουν οι μέτοχοί του και το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό του κεφάλαιο».
Στο μεταξύ, με αγωγή που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΑΣΘ, υπογραμμίζει ότι στη διάρκεια της διαδικασίας της έρευνας, προέκυψε ότι το κεντρικό κτίριο και τα αμαξοστάσια που εμφανίζονται ως ιδιοκτησία του συνεταιρισμού «Ηρακλής», «ενοικιάζονταν στον ΟΑΣΘ με χρηματικό ποσό που υπερβαίνει το 100% του εύλογου τιμήματος» επισήμανε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας «με βάση την αναγωγή που έγινε, προκύπτει ότι ο οργανισμός κατέβαλλε κατά 10.802.401,97 ευρώ περισσότερα από ότι θα έπρεπε να καταβάλλει εάν η χρέωση των μισθωμάτων δεν ήταν καταχρηστική». Τονίζεται ότι συνολικά ο ΟΑΣΘ κατέβαλλε συνολικά για την ενοικίαση των μισθωμάτων το ποσό των 21.111.318,13 ευρώ, για τα έτη 2003-2016.
Στο πλαίσιο αυτό, με την αγωγή κατά του “Ηρακλή”, η «διοίκηση του ΟΑΣΘ ζητά να καταδικαστεί ο συνεταιρισμός και να καταβάλει στον οργανισμό το ποσό των 10.802.401,97 ευρώ ως αποζημίωση λόγω αδικοπραξίας και το ποσό των 50.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη. Ακόμη, ζητείται από το δικαστήριο να αναγνωριστεί ότι ο ΟΑΣΘ «ουδέν οφείλει» στο συνεταιρισμό από μη καταβληθέντα μισθώματα μέχρι και σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος.
Επισημαίνεται δε ότι ο κ. Παππάς διευκρίνισε ότι «η αναγωγή έγινε με βάση τον δείκτη μισθωμάτων γραφείων για τη Θεσσαλονίκη της Τραπέζης της Ελλάδος, με βάση 100 στο 2010. Για την περίοδο πριν, με δεδομένη τη μη ύπαρξη διαθέσιμου δείκτη, χρησιμοποιήθηκε για την αναγωγή ο δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ, με δείκτη βάσης 100 το 2009».
Με το τρίτο της δικόγραφο, η διοίκηση του ΟΑΣΘ κατέθεσε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το θέμα που αφορά την ενοικίαση του κεντρικού κτιρίου και των αμαξοστασίων από τον “Ηρακλή”, ζητώντας να γίνει δεκτή η αίτηση και να εκδοθεί απόφαση, με την οποία να διαταχθεί συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του συνεταιρισμού «Ηρακλής», έως το ποσό των 10.802.401,97 ευρώ και να απαγορευτεί κάθε μεταβολή κινητής και ακίνητης περιουσίας μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης για την υπόθεση αυτή.
Σε ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Παππάς σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι μετά την 7η Ιουλίου, ο ίδιος επισήμανε ότι “πιθανόν θα παραμείνω στη θέση μου, αφού η εκκαθάριση αφορά σε μια διαδικασία που γίνεται ανεξάρτητα από τα φυσικά πρόσωπα” σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας της εκκαθάρισης, ο ίδιος επισήμανε ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει γίνει η αποτίμηση από την εταιρεία που ανέλαβε τη διαδικασία ύστερα από διεθνή διαγωνισμό και συμπλήρωσε ότι “στη συνέχεια τα πορίσματα θα κατατεθούν στο εφετείο και αυτό θα βγάλει την τελική απόφαση”.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν σήμερα 320 λεωφορεία, λόγω του θερινού προγράμματος, ενώ από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Σάββας Παναγιωτίδης, χαρακτήρισε ανακριβή και αναληθή τα δημοσιεύματα για τα ανταλλακτικά των αστικών λεωφορείων και πρόσθεσε “έχουμε 4 εκατ. ευρώ ανταλλακτικά σε απόθεμα στις αποθήκες μας. Έχουμε 90% πληρότητα στις αποθήκες μας σε ανταλλακτικά”.