Δραματική ήταν η αύξηση των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου στην Ξάνθη τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της αντίστοιχης Υπηρεσίας Ασύλου...
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως στην Ξάνθη, ως τοποθεσία καταγραφής, το 2013 δεν είχε υποβληθεί ούτε μια αίτηση για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες ενώ έναν χρόνο μετά, το 2014, υποβλήθηκαν συνολικά 40 αιτήματα. Η εικόνα ωστόσο αλλάζει δραματικά από το 2015 και έπειτα, όταν και κατατέθηκαν 578 αιτήματα για τη χορήγηση ασύλου, ενώ το 2016 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο μειώνεται στους 386. Το 2017 βρίσκει την Ξάνθη με συνολικά 689 αιτήσεις ασύλου ενώ μέχρι στιγμής το 2018 έχουν υποβληθεί 1.025 αιτήματα για την χορήγηση ασύλου. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τον Οκτώβριο του 2018 στην Ξάνθη, ως τοποθεσία καταγραφής, έχουν υποβληθεί 80 αιτήματα από αιτούντες άσυλο.
Είναι γεγονός ότι στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια, έχει διογκωθεί αισθητά ο αριθμός των περιστατικών που αφορά συλλήψεις διακινητών μεταναστών και μεταναστών. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διακινητές στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τον εντοπισμό από τις Αρχές καταφεύγουν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που ενώνει τις πόλεις της Θράκης.
Ωστόσο η Αστυνομία αρκετές φορές καταφέρνει να εντοπίσει Ι.Χ. αυτοκίνητα που μεταφέρουν δεκάδες μετανάστες και προχωρά στις σχετικές συλλήψεις ή καταδιώξεις με τις τελευταίες πολλές φορές να καταλήγουν ακόμη και σε τροχαία ατυχήματα. Τα μονοπάτια που χρησιμοποιούν συνήθως οι διακινητές είναι η Εθνική Οδός Ξάνθης – Κομοτηνής, με τους ίδιους να διέρχονται από το Πόρτο Λάγος και στη συνέχεια τη διασταύρωση στα Βαφέικα, η Εθνική Οδός Ξάνθης – Ιάσμου καθώς και η Εγνατία Οδός. Πρόσφατα μάλιστα η Αστυνομία στην Ξάνθη προχώρησε σε καταδιώξεις και συλλήψεις διακινητών μεταναστών ακόμη και μέσα στην πόλη, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών.
Στο σύνολο τους οι αιτούντες άσυλο προέρχονται από τη Συρία, ενώ ακολουθούν χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ αλλά και η Αλβανία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των αιτούντων άσυλο δεν αντιστοιχεί στον αριθμό αυτών που τελικά λαμβάνουν θετική απόφαση για τη χορήγηση ασύλου, μιας και αρκετές εκ των αιτήσεων απορρίπτονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Πηγή: xanthinea.gr