Οι ποσότητες νερού που άφησε πίσω της η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με χρόνια προβλήματα που παρουσιάζουν συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν καταστροφές, κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι του κινδύνου στους αρμόδιους ώστε να λάβουν μέτρα για την αποφυγή αντίστοιχων προβλημάτων στο μέλλον.
Κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ερασμίου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους πλημμυρισμένους δρόμους που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.
Τα νερά συσσωρεύτηκαν πάνω σε μεγάλα τμήματα του δρόμου με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην μπορούν να προσεγγίζουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες.
“Μπορώ να πλησιάσω μόνο με το τρακτέρ και αυτό είναι δύσκολο. Τα πρόβατά μου είναι τόσες μέρες μέσα στο μαντρί” εξηγεί ένας εκ των κτηνοτρόφων του Ερασμίου, τονίζοντας πως πρακτικά ο ίδιος επιβαρύνεται με το κόστος επιπλέον ζωοτροφών, καθώς δεν μπορεί να βγάλει τα πρόβατά του για βοσκή. Ένας άλλος, στην ίδια περιοχή, στην προσπάθεια του να πλησιάσει την μικρή του κτηνοτροφική μονάδα είδε το Ι.Χ. του καταστρέφεται από τα νερά, ενώ και το δίκυκλο που διατηρεί έχει εγκλωβιστεί στην περιοχή. “Αναγκάζομαι να κουβαλάω το γάλα με τα χέρια” εξηγεί.
Ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, ζητά την άμεση επέμβαση της Περιφέρειας και πιο συγκεκριμένα της Π.Ε. Ξάνθης
και με επιστολή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Ζαγναφέρη επισημαίνει για ακόμη μια φορά το γεγονός πως τα στραγγιστικά κανάλια, που υπάρχουν κατά μήκος του Δήμου, είναι φραγμένα και χρίζουν καθαρισμού.
Όπως διευκρινίζει πρόκειται για κάτι που έχει επισημάνει και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η αναμενόμενη αντίδραση, με αποτέλεσμα οι πρόσφατες βροχοπτώσεις που έπληξαν τον Δήμο να βρουν τα κανάλια φραγμένα.
Τα νερό δεν μπορούσε έτσι να απομακρυνθεί άμεσα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αποθήκες, αγροτικές καλλιέργειες αλλά και δρόμοι. Την ευθύνη για τον καθαρισμό των καναλιών φέρει η Περιφέρεια και οι Υπηρεσίες της, ενώ όπως τονίζει ο κ. Μίχογλου μια νέα επιδείνωση του καιρού εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους, κυρίως του Ερασμίου, της Ηλιόπετρας, των Μαγγάνων και του Δασοχωρίου, ενώ υπογραμμίζει πως σε κίνδυνο μπορούν να βρεθούν τόσο ανθρώπινες ζωές όσο και οι περιουσίες των κατοίκων (οικίες, σταβλικές εγκαταστάσεις και επαγγελματικοί χώροι).
Την ίδια στιγμή, πάνω από 1.000 στρέμματα καλλιεργειών καλαμποκιού αλλά και ηλιόσπορων κύριως στην περιοχή του Ερασμίου αλλά και του Δασοχωρίου, έχουν σαπίσει μέσα στα χωράφια, καθώς οι παραγωγοί λόγω των πλημμυρών δεν κατέστη εφικτό να προχωρήσουν στη συγκομιδή τους. Έτσι οι καλλιέργειες παρέμειναν μέσα στα χωράφια, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς.
Σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί το συσσωρευμένο νερό, ο Δήμος αποφάσισε να κόψει στα δύο αγροτικούς δρόμους ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, ωστόσο όπως γίνεται σαφές απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα.
Στο σύνολό τους τα στραγγιστικά κανάλια έχουν κυριολεκτικά καλυφθεί από άγρια χόρτα, καλάμια αλλά και μια σειρά από φερτές ύλες ή σκουπίδια τα οποία πετούν ασυνείδητοι.
Πηγή: ThrakiToday