Τα μεγάλα οφέλη της αναδοχής, τόσο για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, όσο και για τους ενήλικες που θέλουν να γίνουν γονείς, προσφέροντας αγάπη, φροντίδα και προστασία στα παιδιά, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια μιας άκρως ενδιαφέρουσας και συγκινητικής ενημερωτικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε στην Ξάνθη, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΚΚΠΠ – ΑΜΘ).
Η ενημερωτική εκδήλωση είχε τίτλο «Αναζητώντας οικογένειες για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας: η μετάβαση από το ίδρυμα στην ανάδοχη φροντίδα – υιοθεσία» και μεταξύ άλλων την παρακολούθησαν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Σταμάτης, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλική Νάκου και οι τοπικές αρχές της Ξάνθης.
Η πρόεδρος του ΚΚΠΠ-ΑΜΘ, Αναστασία Τζαμπαζλή, στην ομιλία της υπογράμμισε ότι «κεντρικός στόχος της εκδήλωσης είναι να πληροφορηθεί ο κόσμος ότι η διαδικασία της αναδοχής έχει πλέον συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα. Βασική μας επιδίωξη είναι κάθε παιδί να μπορέσει να απολαύσει τη σταθερότητα, την αγάπη και τη θαλπωρή μίας λειτουργικής οικογένειας. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να διευκολυνθούν οι οικογένειες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν – υιοθετήσουν παιδιά ώστε να το πράξουν γρήγορα βάζοντας πάνω από όλα την ασφάλεια του παιδιού».
Όμορφες σχέσεις μεταξύ παιδιών και ανάδοχων γονέων
Η πρόεδρος του ΚΚΠΠ-ΑΜΘ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 13 παιδιά στην Καβάλα και 19 στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού της Δράμας, τα οποία αναζητούν ανάδοχες οικογένειες. Έχουν ήδη γίνει πολλές αναδοχές και κάποιες από αυτές κατέληξαν σε υιοθεσίες, όλες όμως δημιούργησαν όμορφες σχέσεις μεταξύ παιδιών και ανάδοχων γονέων, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση.
«Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει», υπογράμμισε η κ. Τζαμπαζλή, «πέρα από την ανάγκη των ανθρώπων να γίνουν γονείς, είναι η ανάγκη του παιδιού να βρεθεί σε όμορφο περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.000 αιτήσεις, αλλά η συντριπτική πλειονότητα ζητάει βρέφη». Στο σημείο αυτό διευκρίνισε όμως ότι τα βρέφη ούτως ή άλλως δεν γίνεται να φιλοξενούνται σε ιδρύματα, αφού η σχετική νομοθεσία επιτρέπει τη φιλοξενία τους μετά το τέταρτο έτος της ηλικίας.
Συγκινούν οι μαρτυρίες ανάδοχων γονέων
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν και οι μαρτυρίες δυο ανάδοχων γονέων, του Μιχάλη Σαλωμίδη και της Αδελαΐδας Ράπτη. Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Σαλωμίδης αναρωτήθηκε: «Τι μας έδωσε εμάς η αναδοχή; Μας έδωσε έναν καινούριο κόσμο. Η αναδοχή είναι ευκαιρία για όλους. Για ένα καλύτερο μέλλον για ένα παιδί προσφέροντάς του ένα σπίτι, ένα δωμάτιο, κάποιον που το νοιάζεται, το προστατεύει και το υπερασπίζεται. Το κοινό ταξίδι που κάνουμε όλοι εμείς οι ανάδοχοι γονείς είναι ένα ταξίδι αγάπης».
«Η αναδοχή», συνέχισε με τη σειρά της η κ. Ράπτη, «δεν είναι ο επίλογος μιας αναζήτησης. Είναι ο πρόλογος μιας καλύτερης ζωής. Μιας ζωής όμως που θέλει αγώνα. Καλούμαστε να βγάλουμε τα αγκάθια από τις ψυχούλες τους. Το να γιατρέψεις την καρδούλα τους είναι μια διαδικασία που χρειάζεται πολλή αγάπη, με δύο δυνατούς πυλώνες, τη σταθερότητα και την υπομονή».