ο οποίος επισκέφθηκε την ακριτική πόλη στο πλαίσιο των εορτασμών για την 96η επέτειο της ενσωμάτωσης της στον εθνικό κορμό, στις 4 Οκτωβρίου 1919.
Στον κ. Παυλόπουλο δόθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης καθώς και η χρυσή ζώνη της παραδοσιακής φορεσιάς που φορούσαν οι γυναίκες της Θράκης στο διάβα των αιώνων. «Με ιερή συγκίνηση αλλά και εθνικό δέος αποδέχομαι αυτή την ύψιστη τιμή, της ανακήρυξης μου ως επίτιμου δημότη του δήμου Ξάνθης. Και επιτρέψτε μου κ. δήμαρχε να συγκαταλέγω αυτή την στιγμή ανάμεσα σε εκείνες τις λίγες για τις οποίες αισθάνομαι περήφανος επειδή ο λαός και η θεία πρόνοια μου επιδαψίλευσαν την δυνατότητα να ζήσω» είπε ο κύριος Παυλόπουλος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάνοντας αναφορά στα διδάγματα της ιστορίας σε σχέση με την σημερινή κατάσταση στη χώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «η ιστορία μάς διδάσκει τι είναι εκείνο που μπορούμε να καταφέρουμε εμείς οι Έλληνες όταν ενωμένοι και ιδίως πέρα και έξω από πολιτικές σκοπιμότητες υπηρετούμε τον τόπο μας και τους εθνικούς σκοπούς μας».
«Το αποδείξαμε πρόσφατα όταν η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου πήρε την απόφαση, παραμέρισε τις διαφορές της για να κρατήσει την Ελλάδα, όρθια, σταθερή, μέσα στον προορισμό που τής ανήκει, στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη», σημείωσε ο ίδιος.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού ανέδειξε τις ευρωπαϊκές και δημοκρατικές δυνάμεις συντριπτικώς πλειοψηφούσες για να διαχειριστούν το δύσκολο μέλλον του τόπου. Μίλησε, επίσης, για τις επιτυχίες των Ελλήνων όταν συνδυάζουν αρμονικά, την στρατιωτική δύναμη με την διπλωματία, φέρνοντας ως παράδειγμα κορυφαίας πολιτικής προσωπικότητας που συνδύασε τους δύο αυτούς παράγοντες, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Θράκης, τον Ελευθέριο Βενιζέλο.