Δευτέρα, 25 Νοε.
14oC Αθήνα

Ξεκίνησαν οι ανασκαφές στο Χιλιομόδι Κορινθίας – Στο φως η αρχαία Τενέα (video)

Ξεκίνησαν οι ανασκαφές στο Χιλιομόδι Κορινθίας – Στο φως η αρχαία Τενέα (video)
ΦΩΤΟ KORINTHOSTV

Ξεκίνησαν οι ανασκαφές της φετινής περιόδου για την ανάδειξη της  αρχαίας Τενέας, στο Χιλιομόδι Κορινθίας.

Η αρχαιολόγος Δρ Έλενα Κόρκα ξενάγησε τον Δήμαρχο Κορινθίων Β. Νανόπουλο στην πρώτη μέρα των ανασκαφικών.

Βήμα – βήμα έρχεται στο φως η αρχαία πόλη της Τενέας στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε σε αρχαίο πηγάδι βάθους 16 μέτρων δίπλα στα ρωμαϊκά λουτρά στην αρχαία Τενέα υστεροαρχαϊκά νομίσματα, γλυπτά πιθανότατα της ελληνιστικής εποχής, κεραμικά, λυχνάρι της ρωμαϊκής εποχής αλλά και μία πυξίδα που χρονολογείται από το 580 π.Χ.

Η αρχαία Τενέα, που εντοπίστηκε το 2018 κοντά στο χωριό Χιλιομόδι Κορινθίας, αποκαλύπτει σταδιακά τα μυστικά της.

Πέρυσι η ανασκαφική έρευνα βρήκε τα πρώτα οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, γεγονός που προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον καθώς η πόλη – που ο μύθος θέλει να ιδρύθηκε από τον Αγαμέμνονα για να εγκαταστήσει Τρώες αιχμαλώτους του Τρωικού Πολέμου – ήταν γνωστή από τη γραμματεία αλλά άγνωστη ως προς την τοποθεσία.

Με τη φετινή έρευνα έχουν έρθει στο φως πολλά περισσότερα στοιχεία για την πόλη που, σύμφωνα με τον μύθο, ανέθρεψε τον Οιδίποδα. Μάλιστα, έχει βρεθεί σε σωστικές ανασκαφές της δεκαετίας του 1960 ρωμαϊκός λύχνος με παράσταση του Οιδίποδα σε νεαρή ηλικία.

«Φέτος, ανακαλύψαμε ένα συγκρότημα λουτρικών εγκαταστάσεων, έκτασης περίπου 500 τ.μ., των ρωμαϊκών χρόνων. Τα πήλινα δάπεδα σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση, πολλά μάλιστα φέρουν και χρώμα επάνω», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παρασκευή Ευαγγέλογλου, συνεργάτιδα της κ. Κόρκα και αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κορινθίας. Οι μεγάλες διαστάσεις του συγκροτήματος (το οποίο χρονολογείται από τα μέσα του 1ου αι. π. Χ. ως τα τέλη του 3ου αι. μ. Χ., με ακμή στον 1ο και 2ο αι. μ. Χ.) υποδηλώνουν ότι ο χώρος ήταν για δημόσια χρήση.

Σύμφωνα με τον μύθο, μετά την πτώση της Τροίας, ο Αγαμέμνονας εγκατέστησε Τρωάδες από την Τένεδο στην περιοχή, που είναι ένα σταυροδρόμι, ένα κεντρικό σημείο. Στους ελληνιστικούς χρόνους η αρχαία Τενέα ακμάζει, ενώ στη ρωμαϊκή περίοδο είναι η μοναδική πόλη που, σύμφωνα με τις πηγές, δεν καταστρέφεται λόγω της κοινής καταγωγής των Τενεατών με τους Ρωμαίους (μύθος Αινεία).

Πηγή: korinthostv

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις